загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які гриби найбільше вбирають радіацію і як можна зменшити її рівень - поради експерта

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
П’ятикратне перевищення норм вмісту цезію-137 у сухих грибах виявили в лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України". 
 
На жаль, грибник, навіть найдосвідченіший, не може "на око" оцінити рівень радіаційного зараження зібраного. Для цього потрібно провести спеціальні дослідження в лабораторії.
 
- Наші щоденні моніторингові дослідження свідчать, що радіоактивний фон на рівні природного. Проте у грунті досі є радіонукліди, які потрапили сюди ще під час аварії на ЧАЕС, - каже Людмила Содома, завідувачка лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ "Волинський ОЛЦ МОЗ України". - Тож якщо в грунті є радіонукліди, то вони будуть і в грибах, що тут виросли. 
 
Плодове тіло активно вбирає цезій-137 і стронцій-90. Вчені довели, що гриби містять більше радіонуклідів, ніж грунт, вода й дерева, які їх оточують. Рівень радіоактивних речовин не залежить від його віку, але в капелюшку токсинів більше, ніж у ніжці. Найбільше накопичують радіонукліди маслюки, рижики, грузді.
 
- Як дізнатися, де можуть рости гриби з радіацією?
 
- Варто поцікавитися рівнем радіоактивного забруднення території. Інформацію можна отримати в лісника або в санстанції. Гриби дозволяють збирати при загальному забрудненні до 2 кюрі на квадратний кілометр. Не можна їх збирати недалеко від промислової зони, біля дороги, каналізації.
 
- Чи можна якось зменшити вміст радіонуклідів у грибах? 
 
- Цьому сприяє правильна технологічна й кулінарна обробка. Гриби, ягоди необхідно добре помити в проточній воді. Наступний етап обробки - вимочування в чистій воді протягом двох годин - це дає змогу зменшити забруднення до 40 відсотків.
 
Далі гриби найкраще зварити, адже тоді значна частина радіонуклідів переходить у відвар. Довівши до кипіння і поваривши сировину протягом 5 - 10 хвилин, необхідно злити відвар і варити у новій порції води. Воду доцільно зливати два-три рази.
 
А ось під час смаження всі радіонукліди залишаються в сировині, а через випарювання рідини їх концентрація навіть збільшується.
 
Олеся МАКСИМЕЦЬ 
 
Джерело:
До списку новин