загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Початок старіння змістили на 25 років далі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Фахівці Міжнародного інституту прикладного аналізу визначили: нині 50-річні підпадають під визначення "зрілих", бо мають достатньо досвіту та здоров’я, щоби жити сповна. А "похилий вік" починається аж у 75.

За підрахунками цих учених, у 2030 році людей, що перетнули межу 55 років, стане на 73% більше. Адже, порівняно зі своїми однолітками 150 років тому, вони проживуть на 10 — 30 років довше. Нову демографічну тенденцію називають "срібне цунамі".

Кому чи чому маємо завдячувати відтермінування старості, розповів Аскад Ашурбеков, кандидат соціологічних наук, співзасновник соціологічної компанії IRG.

— Є два чинники: біологічний і соціальний. По-перше, кардинально змінився ринок праці. Люди стали менше працювати руками, працездатний вік починається пізніше, ще й сучасні технології дуже полегшують побут. Додайте до цього найкращі в дотеперішній історії умови життя та медичне обслуговування разом з модою на спорт і правильне харчування. От і маємо здорове, сповнене сил покоління у віці понад 50 років.

Ці ж чинники вплинули на соціальні норми. Молодість, яка раніше була синонімом сили і здоров’я, перестала бути визначним критерієм значущості в суспільстві. Бо останнім часом у світі немає такої жорсткої боротьби за ресурси. Люди можуть приділяти менше часу роботі, а більше — собі. Люди вже нині можуть дозволити собі до 40 років перебувати у молодіжному середовищі, не маючи сім’ї, не турбуючись про майбутнє. Зовсім скоро стане нормою “тусуватися” з молоддю в будь-якому віці.

— Що ще нас чекає у майбутньому?

— Можна передбачити розвиток подій, якщо уважно придивитися до Західної Європи, США та Японії. Там "срібне цунамі" почалося ще у 2000-х. Жителі цих країн за один біологічний цикл прожитивають декілька соціальних життів. Гігантські обсяги доступної інформації, темп життя, утрамбування великої кількості подій в короткі терміни — все це буквально розтягує наш час і не дає “піти на заслужений відпочинок”.

Скоро нормою стане брати два-три шлюби за життя. Середній вік народження першої дитини ще трохи збільшиться -- до 40 років. Маючи в запасі більше часу, люди не боятимуться змінювати професії, матимуть по дві-три освіти. Таке поняття, як відповідність вікові в одязі, смаках, поведінці, взагалі зникне.

— Невже "срібне цунамі" не потягне за собою жодних негативних наслідків?

— Подейкують, невдовзі людство зіткнеться з дефіцитом “свіжої крові”. Народжуваність падає, а тривалість життя підвищується. Люди дедалі більше відтягують час народження дітей, а деякі зовсім відмовляються брати на себе таку відповідальність. Ризикуємо зрештою мати у кілька разів більше пенсіонерів, ніж працездатного населення.

— Та коли ще ця хвиля до України докотиться!

— Скоро! За 10 — 15 років "срібне цунамі" накриє і наше суспільство. Більше часу знадобиться країнам третього світу. Щоби перебудувати суспільство на новий лад, їм спершу треба дати лад сфері медичного обслуговування і забезпечити нормальні умови праці. Себто біологічну складову демографічного зсуву. Думаю, менш ніж за століття і вони матимуть свої додаткові 25 років зрілості.

Євгенія КОЛЯДА

 

Джерело:
До списку новин