загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерти пояснили, чому інфляція продовжить зростання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У червні цього року в Україні різко виріс рівень інфляції – у порівнянні з травнем, на 1,6%. А з початку цього року ціни на споживчому ринку збільшилися майже на 8%. Такі дані Державної служби статистики.

Річна інфляція в червні цього року проти минулорічного червня прискорилася до 15,6 % після 13,5 %, які були зафіксовані в травні. Зокрема, спостерігається така динаміка:

  • • на 18,3–13,5 % подорожчали яйця, овочі та фруки;
  • • на ,1–0,8 % – м’ясо й м’ясопродукти, сало, рис, хліб;
  • • на 3,3% – безалкогольні напої та продукти харчування;
  • • на 2,6% – алкогольні напої та тютюнові вироби.

У той же час на 4–0,5 % подешевшали гречана крупа, молоко й молокопродукти, масло. Дещо знизилися ціни й на транспорт.

За оцінками НБУ, інфляція в річному вимірі буде досить мінливою. Наразі прогноз регулятора становить 9,1 % за підсумками року.

Проте, за прогнозом «Публічного аудиту», рівень річної інфляції буде значно вищим від закладених показників НБУ, і це помітно вже сьогодні. За оцінкою незалежних аудиторів, він сягне щонайменше 14 %.

«Такі прогнози ми зробили на основі динаміки цін за півроку 2017-го. Так, індекс цін виробників вже склав плюс 8,1 %, ціни на агропродукцію показали плюс 9,3%. При цьому падають обсяги промислового виробництва – за січень-травень цей показник зменшився на 15,4%, а це – перший сигнал до скорочення тих секторів нашої економіки, які формують доходи державнбюджету», – вказує провідний аналітик «Публічного аудиту» Дмитро Ляшок.

Крім того, за його словами, цьогоріч урядовці встановили абсолютно непідйомний для економіки на сьогодні показник доходів державного бюджету – на рівні 21,1 %.

«Для цього, на жаль, тепер немає економічних передумов, адже прогнозне зростання реального ВВП заплановане на рівні максимум 1,6 %, інфляція – 12–14 %. Цим 21,1 % просто немає, звідки взятися. Таке безпідставне збільшення дохідної частини бюджету – при тому, що виникла ціла низка додаткових фінансових витрат, не передбачених бюджетом, зумовить збільшення дефіциту до критичних розмірів», – прогнозують у «Публічному аудиті».

Дефіцит бюджету на цей рік, нагадаємо, закладений на рівні 77,5 млрд грн (3% ВВП).

Така ситуація змушує нас готуватися до ще більшого посилення інфляційних процесів, адже, як прогнозують експерти, для фінансування дефіциту і монетизації ОВДП Уряд швидше за все запустить саме «друкарський верстат».

 

Джерело:
До списку новин