загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Грошей не буде: МВФ вимагає реформи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Отримання Україною 1,9 млрд доларів МВФ відкладає до кінця року. Причина банальна та передбачувана – гальмування реформ, які наша держава репрезентувала, але не втілила в життя.

МВФ не є самостійною структурою, це є певний економічно-фінансовий інструмент для реалізації політики країн-донорів МВФ, якими виступають США, Британія, Франція, Німеччина, Канада тощо. І я так розумію, що було прийнято засадниче рішення – принаймні, на рівні "Великої сімки" – підтримувати Україну у будь-якому випадку. Оскільки Україна на сьогодні – єдина держава, яка зупиняє російську агресію. Їм краще підтримувати стіну, яка відгороджує від агресора, аніж обвалити її. Тому підтримка у нас є. Інше питання – її об’єм та масштаб. Зараз нам надають її мінімально, тільки щоб ми трималися на плаву. А для того, щоб розраховувати на масштабнішу співпрацю, слід виконати низку завдань. Враховуючи нашу економічну політику та корупцію, нам хоч і надають допомогу, але на мінімальному рівні.

Прямих наслідків відтермінування траншу МВФ не буде мати, тому що золотовалютні резерви НБУ зростають, на сьогодні вони складають вже понад 18 млрд доларів. Крім того, Україна отримує валютні кошти з інших джерел, продовжуючи співпрацю зі Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, також інші країни надають фінансову допомогу Україні. Тож нічого критичного у відтермінуванні траншу нема, а саме відтермінування пояснюється тим, що Україна не демонструє прогрес у виконанні тих 11 "маяків", які сформулював МВФ як умови для надання позики: пенсійна реформа, земельна, реформа судова система тощо.

Не виключено, що уряд та Нацбанк використає відтермінування траншу як привід для штучної девальвації і подасть як пояснення знецінення гривні, яке, вочевидь, заплановано, бо в держбюджеті передбачений курс 27,2. Плюс нещодавно Кабмін в особі прем’єра подав так звану бюджетну резолюцію на три роки, в якій запланував подальшу девальвацію до 31 гривні за долар. Через розвиток економіки Гройсман не планує наповнити бюджет, а через інфляційний ефект – так.

На сьогодні немає прямого зв’язку між надходженням траншів МВФ та вирішенням якихось нагальних економічних питань. Транші надходять з 2014 року – з часу відновлення нашої співпраці, але це не завадило гривні девальвувати. Інколи надходили навіть здвоєні транші, але й це не вплинуло на стабілізацію гривні. І в інших бюджетних питаннях зрушення констатувати не є можливим. Самі ж кошти МВФ йдуть за двома основними напрямками: для підтримання золотовалютних резервів та обслуговування зовнішнього боргу. Але золотовалютні резерви не існують самі задля себе, це є інструмент для забезпечення стабільності національної грошової одиниці. А у нас резерви ростуть, а гривня продовжує девальвувати.

Андрій НОВАК

 

Джерело:
До списку новин