загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кабмін відзвітував за півроку роботи: зарплата українців виросла майже на 20%

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Економіка додала 2,5%, а на ліки відшкодували вже 126 мільйонів гривень.

Український уряд відзвітував за півроку роботи в 2017 році. Чим чиновники пишаються найбільше і чи вдасться їм домогтися обіцяного?

УСПІХИ

Якщо порівнювати перший квартал 2017-го з аналогічним періодом минулого року, то ВВП країни виріс на 2,5%. Прем'єр Володимир Гройсман додає, що з січня по травень реальна зарплата українців зросла майже на 20%, а середня – на 37%, склавши 6464 грн. "Це можна назвати капітальним ремонтом країни. І це свідчення того, що у нас економіка оздоровлюється", – вважає він. Крім того, в звіті уряду йдеться, що за півроку вдалося відремонтувати 372 км доріг, а на програми регіонального розвитку направили 3,3 млрд грн.

Окремим блоком в звіті Кабміну варто реформа охорони здоров'я. В її рамках в квітні вдалося запустити програму "Доступні ліки" – відшкодування сердечникам, астматикам і діабетикам вартості ліків. Сьогодні в ній беруть участь більше 6 тис. аптек, а українцям за медикаменти відшкодували 126 млн грн. Не обійшли стороною в звіті чиновники і підвищення мінімальної зарплати до 3200 грн в цьому році. За їхніми даними, тільки в січні це зростання відчули 3,5 млн українців.

Нарешті, число кримінальних правопорушень зменшилося на 16,5%. Якщо за шість місяців 2016-го їх було зареєстровано 356 тис., то в цьому році – 297 тис. При цьому кількість умисних вбивств поменшало на 154 випадки, а крадіжок – на 36 тис. В цілому ж кількість розкритих злочинів збільшилася на 20,5%. Нарешті, в суд потрапили 3433 обвинувальних акти – на 1192 більше, ніж у минулому році. При цьому витрати на оборону збільшені практично на 11 млрд грн і, в цілому, вони складуть цього року 69 млрд грн.

ЩО ДУМАЮТЬ З ЦЬОГО ПРИВОДУ ЕКСПЕРТИ

Економіст Олександр Охріменко каже, що зростання ВВП вдалося досягти за рахунок збільшення товарообігу в країні. "Другим фактором, який вплинув на економіку, стало будівництво. На сьогоднішній момент у нас промисловість і сільське господарство поки показують мінус, а в будівництві є плюс і досить великий", – говорить він.

У свою чергу політолог Руслан Бортник додає: зростання в сфері будівництва на сьогоднішній день складає близько 20% по відношенню до минулого року. А глава секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський зазначає – для виходу економічних показників на докризовий рівень зростання в 2% мало.

"Цього все одно дуже мало, враховуючи темпи падіння економічних показників, які у нас були в минулі році. Фактично, темпи зростання у нас повинні бути в два рази вище або хоча б 4%, щоб ми вийшли на траєкторію стійкого економічного зростання. Так, зростання ми відновили, але воно поки невпевнене", – підкреслив Забловський.

Бортник також додає, що здійснити заплановане в звіті на решту півроку (докладніше див. Фальш-колонку) буде надзвичайно складно. "Не вистачить ні часу, ні сил. На мою думку, в останні місяці уряд спробує хоча б стартувати з ключових реформ", – говорить політолог Сергій Таран.

ПЛАНИ: ПЕНСІЇ І САМОРЕФОРМА

Крім звіту, уряд також представило свої плани на наступні шість місяців. В першу чергу Кабмін обіцяє осучаснити виплати 9 млн пенсіонерам. Також чиновники хочуть доопрацювати концепцію земельної реформи і розширити перелік медикаментів в програмі "Доступні ліки" (сьогодні вони охоплюють лише три недуги – астму, діабет і проблеми з серцем). Уже в цьому році хочуть запустити реформу секретаріату уряду і десяти міністерств. Нарешті, в планах – новий закон про прозору приватизацію.

Ілля Требор

 

Джерело:
До списку новин