загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна реформа: в очікуванні другого рівня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Мінсоцполітики та НКЦПФР розповіли, які питання треба вирішити для того, щоб в Україні почала функціонувати накопичувальна пенсійна система.

За словами Міністра соціальної політики України Андрія РЕВИ, одразу після прийняття пенсійної реформи розпочнеться дискусія щодо введення другого – накопичувального рівня пенсійної системи, передає прес-служба Мінсоцполітики. Саме таку задачу поставив Президент Петро Порошенко. Дорожня карта щодо того, що потрібно робити, коли та який законопроект потрібно приймати, буде створена у співпраці з експертним середовищем.

На думку Андрія Реви, старт впровадження накопичувального рівня  залежатиме від того, наскільки успішно в країні будуть вирішені відповідні проблеми. Мова йде, зокрема, про темпи детінізації економіки.  Однозначно, що  після зростання рівня заробітної плати в Україні – а це є в планах і розрахунках Уряду – збільшаться і відрахування до бюджету,  саме після цього можна буде вводити накопичувальний рівень. Адже з високої зарплати ці відрахування не будуть такими відчутними для людей, а отже, не буде і причин ухилятися від сплати обов’язкових внесків.

Варто зазначити, що в солідарній системі відрахування до усіх необхідних фондів здійснює роботодавець; у накопичувальній – кожен платить за себе сам, зі свої зарплатні.

«Ми об’єктивно оцінюємо економічну ситуацію,  і  я сподіваюсь на те, що  впровадження другого рівня пенсійної системи  можливо розпочати у 2021 році, – зазначив  Міністр соціальної політики, – саме у 2021  році  зрівняється пенсійний вік для чоловіків і жінок. За нашими прогнозами, до того часу середня зарплата має вирости до 11000 гривень. А за сприятливих умов, можливо, і більше. Тобто сподіваюсь, у нас  будуть усі передумови для введення накопичувального рівня пенсійного забезпечення».

У свою чергу, як повідомляється на офіційній сторінці Комісії у Facebook, Член НКЦПФР Олександр ПАНЧЕНКО під час свого виступу на круглому столі на тему «Що заважає впровадженню другого (накопичувального) рівня пенсійної реформи? Міфи та реалії» зазначив: «Робити реформу пенсійної системи без впровадження другого рівня – це лише відтермінування проблеми. Такі речі потрібно робити комплексно, а не вибірково. Тому ми підтримуємо також і депутатський законопроект, це важливий і прогресивний крок.

Але позиція Комісії полягає в тому, що впровадження другого рівня повинно відбуватись за умови вирішення трьох важливих питань.

По-перше, консолідації нагляду за установами накопичувальної системи в НКЦПФР у результаті прийняття законопроекту по «спліту» Нацкомфінпослуг.

По-друге, повинна бути законодавчо забезпечена інституційна спроможність НКЦПФР для ефективного здійснення такого нагляду і ефективного захисту інвесторів – учасників пенсійної системи.

І, по-третє, чинне законодавство щодо недержавного пенсійного забезпечення повинно бути приведене у відповідність до прийнятих у світі стандартів Міжнародної організації пенсійних наглядових органів (IOPS), до якої нещодавно ми приєднались.

Коли йдеться про принципи IOPS щодо регулювання ринку і нагляду, мова йде, перш за все, про такі речі, як незалежність регулятора, достатність його повноважень, адекватні ресурси для якісної роботи регулятора, послідовність, прозорість, нагляд на основі аналізу ризиків, співробітництво з іншими наглядовими органами і учасниками ринку, правила роботи з конфіденційною інформацією, аудит діяльності регулятора тощо. Все це складові якісного нагляду за ринком, без якого накопичення не матиме належного захисту».

 

Джерело:
До списку новин