загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому пенсійну реформу відклали до осені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Верховна Рада відклала розгляд законопроекту щодо пенсійної реформи щонайменше до осені. Навіть у профільному комітеті визнали, що за цим законом нинішнє покоління працюючих не зможе вийти на пенсію в 60 років.

Ініційований Кабміном документ № 6614 був жорстко розкритикований комітетом Ради з питань соціальної політики через фактичне підняття пенсійного віку, зменшення пенсій та стимулювання подальшої тінізації ранку праці. Тож нардепи вирішили почекати з реформою і відклали законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який попри назву навпаки вводить ряд скорочень соціальних гарантій.

Так, законопроект передбачає зменшення величини оцінки одного року страхового стажу з 1,35 до 1,0. На думку комітету, це призведе починаючи з 2018 року до зменшення розміру пенсій майже на 30%. Крім того, залишається неврегульованою проблема встановлення фіксованого розміру мінімальних пенсій – 949 гривень. Крім того, передбачене законом підвищення пенсій після 2021 року стане декларативним.

"Осучаснення розмірів пенсій, призначених в минулі роки, безумовно є позитивними кроком для пенсіонерів, пенсії яких в умовах сучасного стану економіки швидко знецінюються (...) При цьому, подальший перегляд розмірів пенсій до 2021 року ставиться в залежність не від зростання заробітної плати в економіці, а від фінансових можливостей бюджету Пенсійного фонду України. Враховуючи наявність значного розміру дефіциту, досягти його відсутності буде майже неможливо. Тому, норму проекту про щорічне збільшення пенсій до рівня 100% показника зростання середньої зарплати буде не можливо реалізувати, і вона залишиться декларативною", - йдеться у висновку комітету.

Зазначається, що законопроектом не пропонується підвищення пенсійного віку, однак передбачається збільшення вимог до страхового стажу.

"Враховуючи те, що в наступні роки на пенсію претендуватимуть покоління, які виходили на ринок праці після 1990 року, багато з яких тривалий час не працювали або працювали/працюють в тіньовому секторі економіки та за кордоном, більшість з них не зможуть вийти на пенсію у віці 60 років", - вважає комітет.

Тож незбалансованість змін та відсутність довгострокових гарантій на думку парламетарів "призведе до втрати останніх стимулів до сплати страхових внесків та ще більшої тінізації ринку праці".

В той же час висловлені членами комітету пропозицій щодо пенсійної реформи є компромісними і радикально її негативні сторони не змінює. Так, величину оцінки одного року страхового стажу пропонують зменшувати поступово, безробітним особам без стажу, які досягли пенсійного віку, надавати тимчасову допомогу у розмірі прожиткового мінімуму, розробити порядок виплат пенсій мешканцями тимчасово не контрольованих територій, а для жінок, які працюють у сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей, зберегти пільгові умови пенсійного забезпечення.

Як повідомлялось, свою вкрай негативну оцінку проекту дало і Головне науково-експертне управління, його опубліковано на сайті Ради.

 

Джерело:
До списку новин