загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Енергетичний магнат: як мешканець Черкащини виробляє електроенергію і продає державі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Справжнім енергетичним магнатом став мешканець міста Ватутіне на Черкащині. Чоловік продав власний бізнес, аби встановити у себе в дворі півсотні сонячних батарей. Вони виробляють стільки енергії, що родина навіть продає надлишок державі.

62-річний ватутінець Борис Домніцький завжди цікавився альтернативними джерелами енергії. 2 роки тому чоловік продав власний бізнес і вклав 14 тисяч євро у сонячну електростанцію. Тепер на даху його сараю 57 сонячних батарей.

"За фахом я інженер-геодезист. Тривалий час у Ватутіному мав свій бізнес: фарбував автомобілі. Якось зрозумів, що вже роки не ті цим займатися. Та й не хотілося, аби це впливало на здоров'я. Думав передати справу сину, але той відмовився. Не захотів із Києва повертатися у це місто. Я й продав бізнес. Гроші захотів вкласти кудись. Якось по телебаченню подивився сюжет про сонячну електростанцію. Розповідали про чоловіка, який поставив у себе вдома сонячні батареї. Я зацікавився і знайшов його, аби порадитися. Він же й допоміг вибрати якісні панелі. Це було два роки тому. Спочатку купив 40 штук. Витратив на них 12 тисяч євро. Трохи згодом докупив ще 18 за 2 тисячі. Дружина спочатку була проти такого інвестування. Згодом зрозуміла, що  з цього таки є вигода. Отриманої енергії вистачає на побутові потреби. Будинок споживає за місяць десь 200 кіловат. Все інше йде на продаж. Маю з “Черкасиобленерго” договір. За кіловат отримую 30 євроцентів. Спеціальний модем обраховує і передає інформацію про кількість спожитої і відданої енергії. В середньому виходить десь 7 тисяч гривень прибутку щомісяця. Влітку більше, бо більше сонця", - розповідає Борис Домніцький.

Завдяки власній зеленій енергії економлять на комунальних послугах щонайменше 500 гривень на місяць. За місяць родина споживає максимум 200 кіловат електроенергії. Ці потреби з надлишком покриває власна електростанція у дворі.

"Це дуже вдалий бізнес. Та зараз треба ставити обладнання на більше як 10 кіловат, бо тарифи стали нижчі. Це дорого, але зрештою воно себе окупить і згодом приноситиме прибуток. Але, окрім грошей, необхідно мати кілька умов, аби встановити панелі: необхідну площу і щоб вони були повернуті на південь. Знаю, деякі банки навіть видавали кредити під це. Щоправда, тільки якусь певну частину. Держава зацікавлена у купівлі “зеленої енергії”. За останні два роки охочих придбати сонячні батареї побільшало. Мало не щомісяця до мене хтось телефонує і консультується", - запевняє чоловік.

Електрика крізь хмари й сніг

Сонячні панелі не потребують особливого догляду. Все максимально просто та автоматизовано. Навіть при затягнутому хмарами небі чи взимку панелі генерують електрику.  Єдині вороги — блискавка, яка випадково може поцілити у батареї чи град. Проте й останній має бути розміром із куряче яйце, аби пошкодити скло.

"Сонячну енергію панелі прийматимуть і крізь сніг. Хоча й не в достатній кількості. Та за день-два він все одно розтане. Якщо якась із батарей вийде з ладу, в цілому системі це не зашкодить. Просто замінити та й усе. Загалом, вони мають служити до 30-ти років",- пояснює Борис Іванович.

Вся інформація про отриману енергію надходить на електронну панель інвертора. Це пристрій, який перетворює її у змінний струм. За 2 роки експлуатації сонячні батареї допомогли зекономити не одну тисячу кубометрів кисню, який би міг згоріти, якби для отримання енергії спалювали вугілля.  Таку порівняльну інформацію можна бачити на табло інвертора. За 2 роки сонячна електростанція ватутінця генерувала 27 тисяч кіловат. Найбільше зеленої енергії панелі прийняли наприкінці червня, коли була спека.

На даху будинку Домніцьких працює ще й колектор. Він живиться також від енергії сонця і слугує замість бойлера. Нагріває 100 літрів води до 70 градусів. Цього вистачає для потреб усієї родини. Відчувши переваги пристрою, чоловік взявся робити ще один. 

"Колектор нагріває воду. Найбільш ефективний у теплі місяці. Економить до 700 кіловатів. Це — замість бойлера. Вистачає нагрітої води на цілий день, щоб і покупатися і посуд помити. Склав його із радіаторів опалення. Пофарбував чорною фарбою, аби проміння не відбивалося. Використав пінопласт для утримання тепла. Собівартість склала 6 тисяч гривень. У магазинах найдешевший колектор коштує від 10 тисяч гривень. За два роки мій вже окупився".

Місяць тому ватутінець почав розробляти колектор для продажу. Його вартість не перевищуватиме 3-ох тисяч гривень. За тиждень має зібрати перший.

За рік ця екологічна електростанція в середньому виробляє 14 тисяч кіловат. Одній сім'ї цього забагато, тож у Домніцьких є договір із "Черкасиобленерго", за яким держава купує їхню електроенергію.

Є одна умова – це потужність інвектора електричної станції повинна бути не більше 30 кіловат. Один кіловат на сьогоднішній день – 5 гривень 29 копійок, – сказав заст. техн. директора з перспективного розвитку ''Черкасиобленерго'' Володимир Резнік.

Борис Домніцький став першим на Черкащині, хто почав постачати “зелену енергію” в державу як домогосподарство. Каже, вчасно встиг підписати договір з енергетиками перш ніж за кілька днів по тому закупівельні тарифи знизилися майже удвічі. Поки що витрачені на батареї гроші не окупилися. Це станеться за 2-3 роки.

Сьогодні на Черкащині є 47 приватних домогосподарств, які мають сонячні батареї і уклали договір із державою на купівлю-продаж надлишкової екологічної енергії.

 

Джерело:
До списку новин