загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хрещення Русі: історія свята і програма заходів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

День хрещення Київської Русі православні українці відзначатимуть 28 липня ­- у день пам’яті великого князя Володимира. Пропонуємо згадати про визначну подію в історії України.

Цей день став державним святом у 2008 році, коли третій президент Віктор Ющенко підписав указ Про День хрещення Київської Русі – України.

Роль князя Володимира у хрещенні Русі

28 липня вважається днем смерті Володимира (980-1015), а саме хрещення найбільш ймовірно відбулося 14 серпня (за новим стилем) 988 року. Цей процес був тривалим, адже князю для об’єднання земель та посилення влади необхідна була зміна релігії.

Згідно з Повістю временних літ, Володимир ще до хрещення пройшов випробування вірою. Волзькі болгари пропонували йому прийняти іслам, Рим – католицтво, а хозарські євреї – іудаїзм.

Одначе князь Володимир вибрав православ’я. Вирішальною була подорож до Константинополя. До того ж, його бабуся – княгиня Ольга – була православною християнкою. Її охрестили у столиці Візантії ще в 955 році.

Хрещення князя Володимира відбулося в Херсонесі. Тут він збудував церкву на честь святого Василя, ім’я якого він отримав при хрещенні. Повернувшись до Києва, князь охрестив своїх синів і підданих, а також розігнав своїх язичницьких дружин.

За його наказом були знищені вівтарі та ідоли древніх богів. Масове хрещення населення відбулося в Дніпрі.

Якщо хрещення киян пройшло більш-менш без насильства, то в інших князівствах воєводи хрестили людей мечем і вогнем.

Після хрещення на Русі почали будувати християнські храми. А на стародавньому капищі було споруджено церкву святого Василя, а пізніше – Десятинну церкву.

Що було до Володимира

Хрещення Русі князем Володимиром було лише продовженням тривалого процесу християнізації українських земель. Різноманітні джерела вказують на те, що християнство з’явилося тут задовго до Володимирового хрещення – ще у І столітті, коли у Києві перебував апостол Андрій Первозваний.

Є також дані про перших християн-мучеників у Криму, зокрема про загибель одного з перших Римських архиєреїв Папи Климентія І.

Більш того, у літописах йдеться про хрещення князя Аскольда у 860 році під час походу на Константинополь, який нібито навіть намагався хрестити киян, але у 882 році його вбили.

Проте християнські спільноти в Києві залишилися, про що свідчить договір Русі з Константинополем, укладений за князя Ігоря у 941 році.

Нове піднесення християнства на Русі розпочалося при святій княгині Ользі, яка визнана також рівноапостольною.

Програма заходів до Дня хрещення Русі

Традиційно 27-28 липня у Києві відбудуться урочисті заходи.

27 липня о 13.00 відбудеться молебень на Володимирській гірці. Богослужіння очолить Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій. Сюди також доправлять 11 чудотворних ікон з різних куточків України.

О 13.30 від Володимирської гірки до Києво-Печерської Лаври вирушить хресна хода з чудотворними святинями, а після цього – всенічне бдіння на площі перед Успенським собором Києво-Печерської Лаври.

28 липня о 9.00 Блаженніший Митрополит Онуфрій очолить урочисту божественну літургію біля Успенського собору. Під час богослужіння також можна буде вклонитися чудотворним іконам.

Святкові заходи заплановані і у Свято-Володимирському соборі.

27 липня о 17.00 тут почнеться всенічне бдіння, а 28 липня о 9.30 – божественна літургія, після якої о 12.00 до пам’ятника князю Володимиру вирушить хресна хода.

Окрім цього, 27 – 30 липня 2017 року Державною агенцією промоції культури України буде проведено культурно-мистецька акція з нагоди святкування Дня хрещення Київської Русі-України.

У рамках цієї акції планується провести ряд культурно-мистецьких заходів. Зокрема:

 - концерти духовної музики, які відбудуться біля  музею «Золоті  ворота» 29 та 30 липня 2017 року (початок о 12.00);

 - круглий стіл «Володимир землю зорав і розм’якшив, себто хрещенням просвітив», присвячений Хрещенню Київської Русі-України та 1000-літтю першої літописної згадки про Софію Київську (1017-2017), який відбудеться на території Національного історико-культурного заповідника «Софія Київська» 28 липня 2017 року (початок о 14.00).

 

 

Джерело:
До списку новин