загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тепер будемо платити не лише за себе, а й за сусіда

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нові правила можуть бути впроваджені вже з 1 жовтня 2018 року.

Уже через рік мешканцям багатоквартирних будинків не будуть потрібні ніякі внутрішні лічильники - всі платежі будуть здійснюватися за показниками зовнішніх внутрібудинкових лічильників. І зовсім неважливо, що у вас буде менше, наприклад, використано тепла чи води як у сусіда, будете платити однаково. 

Про це у Верховній Раді ухвалили закон, за яким комунальні послуги платитимуться не за індивідуальними, а за загальнобудинковими лічильниками. Якщо президент його підпише, то уже в жовтні наступного року оплата компослуг здійснюватиметься за новими правилами і акурат з 1 жовтня 2018 року будемо платити не лише свою комуналку,а й сусідську. 

"Фактично цей закон робить непотрібними квартирні лічильники тепла, холодної та гарячої води. Так як жителям багатоквартирних будинків будуть нараховувати плату, виходячи зі свідчень загальнобудинкових приладів обліку", – прокоментував закон директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

Це означає, що всі втрати у внутрішньобудинкових мережах (до входу в квартиру) будуть розподілятися між усіма мешканцями. 

Прямі договори зі споживачами укладатися не будуть.

Що з рахунками

З липня 2014 року діє закон (№1198), за яким усі постачальники комунальних послуг зобов'язані укласти прямі договори зі споживачами (так званий поквартирний облік). Тобто, плата споживачеві нараховується виходячи з показань квартирного лічильника або нормативного споживання.

«Після прийняття закону про комерційний облік діючі норми законодавства фактично будуть скасовані. Так як тепер пропонується платити по загальнобудинковому лічильнику, а показання квартирних приладів обліку будуть використані лише для обчислення частки кожної оселі в загальному рахунку. Але попри все, що будинок фактично спожив, буде розподілятися між усіма мешканцями», - пояснив Олександр Сергієнко.

Тобто, абсолютно не важливо, що ваш лічильник показує менше, ніж з вас буде вимагати постачальник комунальних послуг.

Раніше індивідуальний споживач тепла при недогріві батарей в квартирі мав право на проведення перерахунку оплати за ненадану послугу або послугу неналежної якості (згідно з постановою КМУ №151 від 17 лютого 2010 року).

Тепер же, незважаючи на це, мешканці будуть платити за різницю між показаннями вузла комерційного обліку тепла на будинок. Тобто, постачальник послуги в будь-якому випадку буде стягувати ту суму, яку показує його комерційний вузол.

Така ж ситуація буде складатися і з загальнобудинковим вузлом комерційного обліку холодної води. Різниця між загальнобудинкових лічильником і індивідуальними буде ділитися на всіх споживачів води.

Така ситуація ніяк не стимулює монополіста до підтримки мереж в справному стані - адже за всі витрачені ресурси заплатить сповна кінцевий споживач.

Ймовірно, таким чином держава намагається стимулювати громадян до об'єднання, наприклад, в ОСББ, щоб привести в порядок будинок і звести до мінімуму втрати води, тепла та інших ресурсів. Адже, як показала практика, українці не надто хочуть брати на себе відповідальність за стан свого житла.

«Якщо врахувати, що в Україні є приблизно 155 тис. таких будинків, виходить, то в управлінні мешканців знаходиться всього 17% будинків», - розповів Олександр Сергієнко.

Він вважає, що люди ментально не готові і матеріально не забезпечені, щоб взяти на себе обслуговування свого будинку. Особливо в старому житловому фонді, на утримання і ремонти якого потрібні величезні кошти.

А ось у жовтні цього року нам планують збільшення цін на газ майже на 20 відсотків. Таку постанову № 187 уряд ухвалив нещодавно. Проте, нагадаємо, Міжнародний валютний фонт проти такої дії українського уряду.

 

Джерело:
До списку новин