загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні потрібно створити комплексну пенсійну систему – експерт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні потрібно зробити комплексну пенсійну систему, яка б дала працівнику можливість займатись різними способами накопичення.

Про це в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» заявила Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації убезпечення, експерт з пенсійних питань Реанімаційного пакету реформ

«Насправді всі країни підходять до пенсійної системи комплексно. Наше законодавство також каже, що нам потрібно доповнювати рівні одне одним. Держава неспроможна виплачувати достойні пенсії не тому, що вона така погана, а тому, що ми сплачуємо туди менше податків. Дехто каже, що в Пенсійному фонді хтось краде, але там якщо і крадуть, то не так багато, як інших місцях. Ми можемо навіть порахувати. Поділимо бюджет Пенсійного фонду 282 мільярди на 12 мільйонів пенсіонерів і на 12 місяців отримуємо цифру 1950 грн, це майже середня пенсія. Тому нам треба доповнювати і робити систему комплексною», – розповіла пані Третьякова.

За словами гості студії, для того аби мати достойну зарплату потрібно, або збільшувати податки, або запроваджувати різні способи накопичення.

«Для того, аби це зробити треба, або підвищувати податок, або повертатися до того податку, який був. Тоді солідарний рівень буде забезпечувати ці 60%, які були. Інший спосіб полягає у заміщенні, якимось накопиченням. В цьому накопиченні починається дуже жорстка дискусія щодо обв’язковості, чи добровільності і де є середина. Якщо ми доповнимо всі ці системи обов’язковими, умовно обов’язковими і добровільними, створюючи систему гарантування і регулювання. Тоді можна сказати, що це реформа. Вона важка. Це може дати поштовх для нашої економіки. Ті українці, які користуються недержавними пенсійними фондами це люди, які вкладають гроші в економіку», – вважає пані Третьсякова. 

Також Галина Третьякова розповіла, як людина могла б інвестувати свою пенсію.

«Одна із пропозицій була така, якщо людина вирішила накопичувати сама, тоді треба дати можливість цій людину витребувати від роботодавця докладати стільки ж. Людина в договорі може обрати свій інструмент інвестування. Якщо вона не обрала за неї може обрати роботодавець, який їй відкриває рахунок і туди перераховує цю суму. Це одразу стає власністю людини. Вона може інвестувати гроші, як хоче», – зазначила експерт. 

За словами пані Третьсякової, держава має надати гарантії для уникнення ризиків невдалого інвестування.

«Але немає такого, щоб хтось інвестував і уникав ризиків. Держава може підстрахувати і створити систему гарантій. Ця система є різна. Якісь країни забезпечують повернення сплачених внесків. А от у Польщі вимагають, щоб компанії з управління активами забезпечувати плюс до інфляцію. Там створені недержавні пенсійні фонди у вигляді акціонерних товариств зі статутними фондами не менше ніж 10 мільйонів євро. У випадку, якщо не вистачає і людям треба доплатити, то задіюється цей капітал і акціонери відповідають. Або фінансується мінімальна пенсія, якщо людина її втратила. Все це має обговорюватися у суспільстві», – переконана Галина Третьякова. 

https://www.youtube.com/watch?v=G8c-2DFz3zE

 

Джерело:
До списку новин