загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Календула: квiтка молодостi та довголiття

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Календулу, або нагiдки, застосовують i ззовнi, i внутрiшньо, i навiть... додають до супiв.

Цю рослину здавна ототожнювали з молодiстю та довголiттям. Навiть деякi її назви ("невян" болгарською, "невен" сербською) означає "молода".

Українська назва "нагiдки" походить з форми насiння, так само, як в Бiлорусi, Польщi. У Нiмеччинi нагiдки називають золотими квiтами. Датську назву календули перекладають як "ранкова панi". А у Китаї ця рослина отримала назву "квiтка 10 тисяч рокiв", бо символiзує довге життя.

До речi, календула була улюбленою квiткою королеви Наваррської Маргарити Валуа. В Парижi, в Люксембурському саду, є статуя королеви з календулою в руках. Напевно, це єдина лiкарська рослина, яка має таку гарну передiсторiю...

—  Сьогоднi календула входить у десятку найзатребуваніших лiкарських рослин, —  розповiдає травознай Георгiй Гах. —  Вона посiдає друге мiсце за частотою використання пiсля ромашки лiкарської. Навiть пересiчнiй людинi знайомi її жовтогарячi або помаранчевi квiти з рiзким, але приємним запахом.

Саме суцвiття мають найбiльшу лiкарську цiннiсть. Вони мiстять каротин, фiтонциди, ефiрнi олiї. До речi, чим яскравiша квiтка, тим бiльше у нiй каротину.

— Як застосовують календулу у лiкарськiй практицi?

— Ця рослина має душе широкий спектр дiї. Її використовують i ззовнi, i внутрiшньо. Скажiмо, примочки з календули, яка має бактерицидну властивiсть, рекомендуються при запальних процесах шкiри -- виразках, екземi, ранах, якi довго не загоюються, опiках, обмороженнях. Вона дуже швидко усуває запальнi процеси  та прискорює регенерацiю тканин. При ангiнах, стоматитах та захворюваннях ясен добре полоскати рот вiдваром, адже рослина протидiє стафiлококам та стрептококам.

А якщо протирати обличчя настоянкою нагiдкiв, зменшується саловидiлення, скорочуються пори, зникають вугрi. Також вiдваром нагiдкiв раджу полоскати волосся — це прекрасний засiб проти лупи та випадiння волосся.

Вiдвар календули вживають i внутрiшньо — при аритмiї, гiпертонiї, хворобах печiнки та жовчного мiхура, виразцi шлунку, гастритах. Також вiн заспокiйливо дiє на нервову систему, знижує дратiвливiсть, нормалiзує тиск, має знеболювальний ефект.

Роблять вiдвар так: столову ложку квiтiв заливають склянкою окропу, настоюють 15 хвилин. Приймають по кiлька ковткiв 3-4 рази на день — так, щоб випити склянку за день.

Спиртовий розчин можна придбати в аптецi, а можна i зробити самому — 20 грамiв сухої календули на 100 грамiв 70-вiдсоткового спирту, настоюють два тижнi, фiльтрують. Приймають по 20-30 крапель тричi на день. Така настоянка допоможе при головних болях, безсоннi, гiпертонiї. Загалом, нагiдкова профiлактика змiцнить iмунiтет, покращить працездатнiсть, очистить кров, заспокоїть нервову систему.

— Чи можна самостiйно заготовити нагiдки?

— Звiсно. Квiти збирають з червня до вересня. Зiбранi суцвiття розкладають в один шар та сушать у темному, добре провiтрюваному мiсцi. Зберiгають їх у мiшечках з тканини або коробках, а от у полiетиленових пакетах або скляних банках календула втрачає свої властивостi.

— У часи середньовiччя календулу використовували в кулiнарiї — пiдфарбовували нею супи... Чи зараз її так застосовують?

— А чому ж нi? Квiти (свiжi або сушенi) можна додавати у супи, салати, соусi, прикрашати ними готовi страви. Подрiбненi на м'ясорубцi нагiдки можна змiшати з вершковим маслом та робити кольоровi бутерброди. А якщо ви хочете надати гарного помаранчевого вiддiнкку тiсту, у молоцi треба трохи проварити кiлька пелюсткiв нагiдкiв.

До речi

Навiть зрiзаний букет з нагiдок буде корисним. Якщо в домi пригнiчена, нерадiсна атмосфера, треба взяти два букети цих сонячних квiтiв та поставити їх у двi вази у протилежних кутах кiмнати. За кожною вазою має бути дзеркало — так, щоб у ньому вiдображалися обидва букети. При цьому кiмнату немов наповнює енергiя, яка покращує настрiй, самопочуття, розсiює пригнiчення.

 

Джерело:
До списку новин