загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Унікальна полтавська вишивка: дивовижні візерунки “білим по білому”

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Як відомо, кожен регіон України має свої традиційні вишиванки: з неповторними візерунками, символами та кольорами.

Вишивання – доволі трудомісткий процес, який потребує неабиякого терпіння, скрупульозності та посидючості. І, мабуть, найскладніше у цьому мистецтві – вміння гаптувати «білим по білому», адже цей різновид рукоділля, відомий також як полтавська вишивка, потребує особливої уважності і точності в прокладанні стібків. Зате яким розкішним виходить результат! Білосніжні вишиванки неймовірної краси завжди виглядають урочисто і святково, щедро ділячись збереженим в них теплом рук талановитих майстринь…

Оригінальна вишивка білими нитками по білій тканині виникла у селі Решетилівка, що на Полтавщині. Вона досі вважається “візитною карткою” цього краю. Зараз у такий спосіб вишивають і в інших регіонах України: на Прикарпатті, Слобожанщині, Чернігівщині, тощо.

Сорочка “білим по білому” вважалася святковим вбранням, а одягали її як жінки, так і чоловіки.

Вишивка біллю є однією із найскладніших

Для неї було характерним широке застосування різноманітних геометричних фігур, багатих рослинних візерунків, а також великої кількості мережок. Щоб підсилити ефект – додавали нитки попелястих кольорів.Для її створення завжди застосовували кілька технік, тому виготовлення потребувало дійсно багато часу. Основними техніками полтавської вишивки є зерновий вивід, лічильна гладь, лиштва, мережка та солов’їні вічка. Досить багато часу потребувало саме візерування. З допомогою нього майстрині утворювали у тканині отвори різного розміру, що надавало сорочкам делікатної напівпрозорості, легкості та ажурності.

Найпишніше декорувалися рукави полтавських вишиванок – вони повністю зашивалися складними візерунками, що формували чіткі геометричні композиції, та густо призбирувалися на рівні передпліч. Також делікатна біла вишивка розміщувалася на уставках таких сорочок.

Сучасний асортимент якісних тканин найрізноманітніших відтінків дає рукодільницям можливість по-новому інтерпретувати полтавську вишиванку – білі орнаменти тепер чудово виглядають також і на бежевій, сірій чи кремовій основі.

Проте класичним зразком розкішної полтавської сорочки залишається, все-таки, неповторна, ніжна і "легка" вишивка білими нитками по білому ж полотну…

https://www.youtube.com/watch?v=q27Y-TT49zw

 

 

Джерело:
До списку новин