загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт: абонплату на газ варто відкласти хоча б до встановлення лічильників населенню

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Національній комісії регулювання енергетики та житлово-комунальних послуг не варто поспішати із ухваленням рішення щодо абонентської плати на газ, принаймні допоки в Україні не буде утворено ринок газу та усім споживачам не буде встановлено лічильники обліку блакитного палива.

Про це повідомив експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

"Я вважаю, що у нас ще не вирішені такі проблеми, як ринок газу і лічильники, а ми уже поспішаємо перескочити на новий етап. Тут революційних кроків не може бути, тут має бути еволюційний період – ми повинні досягнути одного рівня, реалізовувати його, закріпити результат і перейти до наступного рівня, а ми поспішаємо. Це питання краще було би відкласти принаймні до того часу, поки буде створено ринок газу і встановлено лічильники обліку газу для всіх споживачів", - зазначив фахівець.

Він пояснив, що якщо НКРЕКП ухвалить постанову, якою передбачається зміна методики визначення та розрахунку тарифу на послуги розподілу природного газу, "фактично буде реалізовано повернення до абонплати на газ, тільки, можливо, з м'якшими формулюваннями та іншими поясненнями".

Експерт переконаний, що споживачам з лічильниками невідповідної потужності, що призводить до сплати за абонплату більшу, ніж ціна за газ, який вони споживають, треба дати час на заміну цих лічильників. "І виникає питання, а хто повинен взяти на себе це навантаження: держава, облгаз має закласти це в тариф, чи населення", - додав він.

"Абонплата за газ була і раніше, але вона була включена в транспортування і розподіл газу. Тепер її просто виокремлюють в окремий тариф і відповідно, якщо ви раніше це сплачували в ціні газу, коли його споживали, то тепер незалежно від того, споживаєте ви газ, чи ні, ви будете платити щомісяця", - сказав Ю.Корольчук.

На його думку, абонплата в будь-якому вигляді буде існувати в Україні, "тому що МВФ це вимагає, європейські консультанти, з якими працюємо, також це вимагають, але вони не враховують нашу особливість – відсутність в Україні газового ринку".

У той же час Ю.Корольчук зазначив, що для значної частини населення, яке споживає газ для опалення, "ціна на газ за рахунок абонплати буде зменшена", йому буде це вигідніше. "Тобто виграє той, хто споживає від 1,5 тис. кубів до 2,5 тис. кубів і більше. Вони будуть платити на 20% менше, а ті, хто використовує газ лише для підігріву їжі та підігріву води, вони будуть змушені платити на 20% більше, в середньому", - зазначив фахівець.

При цьому експерт зазначив, що ухвалення цього рішення НКРЕКП було б вигідне для облгазів тим, "що суму, яку ви будете платити як абонплату, ви її будете сплачувати живими грішми, на неї не буде поширюватися субсидія".

"На вартість ресурсу газу субсидія поширюється, а от на всю іншу вартість послуги, на обслуговування субсидія не поширюється. В принципі, у цій економічній моделі є логіка. Та облгази також можна зрозуміти, бо 70% грошей, які проходять через них, це все субсидії і дотації і тут відчувається брак живих грошей. Ці живі гроші їм треба десь брати, тому держава і МВФ прискорили цей процес, щоб в облгазів була більше можливість отримувати живі гроші", - додав він.

Окремо він виокремив ситуацію із тими споживачами, в яких ще не встановлено газові лічильники, а таких майже 3 млн домогосподарств. "Їм прописали окрему вартість послуги, вона буде розрахована таким чином: скільки район споживає газу, цей обсяг буде ділитися на всіх, і буде створена така "урівнялівка". А це не правильно. Там людина зможе споживати і 100 кубів і 1 куб", - зазначив Ю.Корольчук.

Нагадаємо, з 1 квітня українці мали платити за газ за двома показниками. Це сталося через розмежування ціни газу і вартості його транспортування і постачання. Зокрема, за рішенням НКРЕКП, з 1 квітня українці окремо мали платити абонентську плату при оплаті газопостачання. Однак, згодом це рішення скасували. 

Голова НКРЕКП Дмитро Вовк заявив, що у цьому питанні проведуть консультації з громадськістю і урядом. 

 

Джерело:
До списку новин