загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кому дісталася надбавка до держбюджету

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Погасили частину боргу по субсидіях і виділили на річницю Голодомору.

Держбюджет України 2017 року вчора змінився в більшу сторону як по доходах, так і по видатках – закон про це підписав президент Петро Порошенко. Документ опублікований і набув чинності. Експерти кажуть, що значна частина доходів отримана за рахунок інфляції і критикують розподіл грошей за статтями витрат.

ЩО ПРИЙНЯЛИ. Головні зміни такі. Доходи скарбниці збільшені з 731 млрд грн до 771 млрд грн, або на 40 млрд грн, витрати – з 801 до 841 млрд грн. Граничний розмір дефіциту держбюджету зберігся на рівні 77,64 млрд грн, а ось держборг зріс з 1,716 трлн грн до 1,823 трлн у зв'язку з докапіталізацією ПриватБанку, який, нагадаємо, в цьому році став державним.

Як роз'яснили в прес-службі Мінфіну, збільшення доходів бюджету стало можливим завдяки тому, що зростання економіки виявилося вище прогнозованого. На 2017 рік Мінфін і Мінекономрозвитку розраховують на подальший підйом економіки, зокрема реальний приріст ВВП очікується в 1,8% (був 1,5-1,6%), а обсяг ВВП досягне 2,845 трлн грн (більше на 5,7-6 млрд грн). Президент також заявив, що перевиконання бюджету за півроку стало можливим завдяки детінізації економіки та боротьби з корупцією.

ЯК ПОДІЛИЛИ. 40 млрд грн, що додатково надійшли в скарбницю, розподілені так. Найбільше, або 14 млрд грн, направлять на погашення частини держборгу по субсидіях перед постачальниками компослуг, який становить 25 млрд грн. Більше 10 млрд грн додатково дадуть силовикам: Міноборони отримає 4,353 млрд, МВС – 3,947 млрд, плюс на Нацполіцію – 2,48 млрд, Національну гвардію – 460 млн і на СБУ – 250 млн. Ще 4 млрд грн підуть на розвиток сільської медицини. На освіту виділено 317 млн грн, на МОЗ – 207 млн грн, крім того, 380 млн грн дадуть на медичні субвенції місцевим бюджетам. Також виділять гроші на спорудження музею Героїв Небесної сотні, українських військових, відзначення 85-ї річниці Голодомору.

ЕКСПЕРТИ. Економісти кажуть, що наповнити скарбницю допомогла інфляція. "Так, є зростання економіки, а значить, більше продається товарів, більше з них сплачується податків, зросли обсяги експорту-імпорту і надходження від митних платежів, – аналізує економіст Іван Нікітченко. – Але інфляція вже майже 8% (стільки заплановано Кабміном на весь рік. – Авт.), тобто податкові відрахування збільшилися і за рахунок зростання цін ". За оцінкою президента Украналітцентру Олександра Охріменка, інфляція – головний драйвер наповнення бюджету: "Чим вище ціни, тим більше грошей від ПДВ надходить в бюджет, за півроку маємо приріст з цього податку 30%, або до 30 млрд грн. Але депутатам треба б дати більше на 5-6 млрд грн для погашення боргу по субсидіях за рахунок інших статей витрат, перш за все силовиків. Інакше можливі проблеми з підготовкою до нового опалювального сезону ".

Олександр Панченко, Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин