загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні зародилася ідея нового свята - Дня традиційного автентичного костюма

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Центр дослідження і відродження Волині» у місті Радивилів на Рівненщині, який уже протягом майже десяти років активно відновлює зразки українського старовинного одягу, виступив з цікавою пропозицією – запровадити в Україні День традиційного автентичного костюма.

При цьому майстри народного ремесла роблять посилання на те, що не так давно до всеукраїнських свят додався День вишиванки і це відіграло велику роль у відновленні та утвердженні національних традицій. У свою чергу вишиванка є частиною автентичного костюма. З огляду на це, радивилівці у своєму зверненні, зокрема, зазначають: «Обов’язково потрібно з розумінням підійти до того, що ти одягаєш, якого це регіону, що символізує орнамент на твоїй сорочині. І кожен має знати, які родинні та регіональні особливості лежать в основі створення тієї чи іншої вишитої речі. Варто пам’ятати, яку семантику несуть певні орнаменти, і не носити все без розбору. Адже, наприклад, всіма нами улюблені маки – це не тільки символ краси і молодості, але й символ пам’яті.

На знімках:

Радивилівські ткалі
Мар’яна Олійник та Наталія Пуха (праворуч)
представляють шанувальникам
давнього українського побуту
серпанковий костюм, виготовлений власноруч;

Зразки давніх і відроджених
українських жіночих костюмів
із різних куточків України.

Відродивши вишивання, піднявши популярність вишиванок, повернувшись до автентики, ми отримали хороше підґрунтя для розвитку вищого етапу з відродження багатства і різноманіття нашого національного костюма!

Багатьма країнами, автономними етнічними одиницями у складі інших держав, які не мають власних глибоких традицій збереження і відтворення національного костюма, прийнято закони щодо його захисту і розвитку, запобіганню його спотворення. Країни ж, які мають багату історію (Шотландія, Ірландія), поступово повертають його в широкий культурний обіг.

Саме тому «Центр дослідження і відродження Волині» ініціює проведення загальноукраїнського свята – Дня традиційного автентичного костюма».

Наскільки ця ініціатива стане животворною, засвідчить час. Але вже зараз її прихильники стверджують, що таке свято потрібне як для суспільства, для нації для розуміння і пізнання нашого родовідного коріння.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

 

Джерело:
До списку новин