загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Компенсація частини зекономленої субсидії: Що передбачено та як отримати кошти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд вперше ухвалив рішення про компенсацію частини невикористаної суми субсидії громадянам. Субсидіантів, яким передбачається компенсація, близько 2 мільйонів, однак на сьогодні лише половина з них звернулася в органи соцзахисту із заявою на виплату таких коштів. У відомстві рекомендують поквапитися, адже залишилося трохи більше двох тижнів, коли населення може скористатися своїм правом на отримання компенсації за економію енергоресурсів.

У квітні поточного року урядом були внесені чергові зміни до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Одне із самих революційних нововведень – компенсація частини невикористаної суми субсидії громадянам. Згідно з постановою уряду № 300 від 26 квітня 2017 року, своїм правом на отримання "живих" грошей за економію енергоресурсів українці можуть скористатися до 1 вересня, тобто залишилося трохи більше двох тижнів. Водночас, за даними Міністерства соціальної політики, станом на початок серпня ним скористалося близько половини субсидіантів, яким передбачена відповідна компенсація. У відомстві радять населенню поквапитися, адже якщо вони не звернуться із заявою на виплату частини зекономленої суми субсидії в органи соціального захисту, вона буде повернута в державний бюджет, оскільки є одноразовою.

Що передбачено

Згідно з постановою уряду, монетизації за результатами опалювального сезону 2016/2017 років підлягає економія електроенергії в еквіваленті вартості 150 кВт і природного газу - 100 кубометрів. Однак тільки за умови, що ці ресурси використовуються для опалення житла. Так, максимальна сума коштів, які може отримати субсидіант - 135 грн за заощаджену електроенергію і близько 700 грн за зекономлений обсяг газу.

Якщо зекономлено менше, то сума виплати пропорційно знизиться, а ось економити більше нормативів - сенсу немає, оскільки на суму компенсації це не позначиться.

Примітно, всього, за інформацією Мінсоцполітики, субсидіантів, які можуть скористатися правом на отримання частини зекономленої субсидії, порядку близько 2 мільйонів, відповідно з бюджету на монетизацію субсидій передбачається виділення до 1,8 млрд грн. Ці кошти є, стверджують у відомстві.

Що потрібно

Отже, субсидіантам, у яких є економія коштів, потрібно звертатися до підрозділу Міністерства соціальної політики за місцем проживання із заявою на виплату частини зекономленої суми субсидії. В ній також буде необхідно вказати реквізити банківського рахунку або поштового відділення, куди можна перерахувати кошти. Банківський рахунок, підкреслюють в Мінсоцполітики, обов'язково повинен бути на цей момент вже відкритим.

Теоретично, до 1 червня всі підприємства теплокомуненерго (ТКЕ) повинні були подати в управління соціального захисту населення інформацію про громадян, які можуть претендувати на отримання компенсації за невикористану частину субсидії, ті в свою чергу, проаналізувавши отримані дані, до 1 липня повідомити субсидіантам про те, що вони можуть звернутися з заявою про виплату такої компенсації. Однак, якщо це зроблено не було, а ви знаєте, що у вас є зекономлені кошти за енергоресурси, що вказується в платіжках, потрібно звернутися до постачальника з проханням включити вас в додатковий список.

Інший спосіб відновлення справедливості - надати інформацію в управління соціального захисту населення про наявність зекономленої субсидії (ксерокопії платіжок). На підставі вашого звернення управління соцзахисту має зробити запит надавачу послуг.

Всім субсидіантам, які подали заяви на компенсацію частини зекономленої субсидії до 1 вересня, кошти мають намір перерахувати протягом двох місяців - у вересні-жовтні.

Цікаво

У Міністерстві соціальної політики припускають, що компенсація населенню заощадженої частини субсидії буде стимулювати українців до подальшого зниження споживання енергоресурсів. Крім цього, відомство вважає нововведення першим кроком до монетизації таких виплат. Це пілотний проект, за результатами якого стане відомо, чи буде легким наступний етап - безпосередня монетизація субсидій.

За останніми даними Державної служби статистики, з початку 2017 року субсидії були призначені 3,7 млн домогосподарств (57,9% із числа тих, які звернулися). Порівняно з відповідним періодом 2016 року кількість таких домогосподарств збільшилася на 573,4 тис., або на 18,5%. Загальна сума призначених субсидій за цей період склала 1,5 млрд грн.

Згідно з рішенням уряду, до 20 грудня поточного року буде створено реєстр отримувачів житлових субсидій. Він буде мати закритий характер із обмеженим доступом, так як в ньому буде міститися інформація про доходи громадян та інші персональні дані, розголошення яких заборонено законом. Доступ до реєстру отримають тільки співробітники Мінсоцполітики та управлінь соцзахисту населення. Через нього не буде відбуватися обмін інформацією про субсидіантів з ДФС, Пенсфондом і Держслужбою зайнятості.

 

Джерело:
До списку новин