загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Літні "сюрпризи": як в Україні подорожчала комуналка

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

НКРЕКП переглянула тарифи на холодну воду в деяких українських містах.

В Україні через зростання зарплат і скорочення споживання зростають тарифи на холодну воду. Постачальники звернулися до Національної комісії з питань держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з проханням переглянути вартість водопостачання. У деяких містах тарифи вже підняли, в інших – остаточне рішення ще не прийняте. Як і де подорожчала комуналка влітку?

Чому дорожчає холодна вода

В тарифе на воду несколько главных составляющих: стоимость электричества (с ее помощью работают насосы), заработная плата сотрудников и налоги. Кроме того, забор, транспортировка и контроль питьевой воды также обходится поставщикам "в копеечку". Чем больше объемы поставок, тем дешевле себестоимость водоснабжения.

У тарифі на воду кілька головних складових: вартість електрики (з її допомогою працюють насоси), заробітна плата співробітників і податки. Крім того, паркан, транспортування і контроль питної води також обходиться постачальникам "в копієчку". Чим більше обсяги постачання, тим дешевше собівартість водопостачання.

Місцева влада стверджує інвестиційні програми підприємств, прогнозовані обсяги споживання, закладені в тарифах. Після підприємства подають свої розрахунки в НКРЕКП і просять затвердити нові ціни. Ще кілька місяців тому в Нацкомісію приїхали представники місцевої влади з різних міст для того, щоб презентувати нові розрахунки. Як виявилося, реальні обсяги споживання води виявилися значно меншими за прогнозовані – тарифи зростають і українцям доводиться економити.

Вартість води переглянули з урахуванням зростання зарплат, подорожчання електроенергії і нових обсягів споживання. "Нові тарифи затверджені міською владою. Тариф повинен відповідати витратам, які несуть підприємства. Не повинно бути соціального популізму", – сказав заступник мера Південного Дмитро Любивий.

У деяких містах НКРЕКУ вже затвердила нові тарифи, інші все ще чекають своєї черги. Так, вже в червні в Києві, Львові, Рівному, Дніпрі та Хмельницькому українці отримали "потовстілі" платіжки.

Як змінилися ціни:

  • "Київводоканал" – з 13,77 до 15,79 гривень за куб
  • "Львівводоканал" – з 10,49 до 13,41 гривень за куб
  • "Рівнеоблводоканал" – з 13,38 до 15,84 гривень за куб
  • "Дніпроводоканал" – з 12,45 до 13,32 гривень за куб
  • "Хмельницькводоканал" – з 11,49 до 13,91 гривень за куб

Варто відзначити, що вартість води в кожному місті різна. Вона залежить від економіки підприємства. Різна інфраструктура, різні зарплати, різні витрати на транспортування і паркан – тому і остаточні тарифи для споживачів відрізняються.

З чого складається тариф на воду

Однак у перерахованих вище містах хвиля подорожчання води не зупиниться. Буквально кілька днів тому виріс тариф на холодну воду в Харкові. Якщо раніше куб обходився в 8,74 гривень, зараз такий же обсяг води коштує вже 9,32 гривень. Окремо потрібно платити і за стоки – ця послуга подорожчала з 4,72 до 5,22 гривень за куб. На сайті "Харківводоканалу" споживачам пояснили – комунальна послуга подорожчала через зростання витрат на ремонт, зарплати і електроенергію.

"Якщо тарифи не змінити, "Харківводоканал" почне працювати в збиток. На підвищення тарифів вплинули кілька факторів: збільшення витрат на оплату електроенергії – більш ніж на 30%, збільшення витрат на оплату праці в зв'язку з підвищенням мінімальної заробітної плати – на 42,8%, а також зростання цін на реагенти, паливно-мастильні матеріали, збільшення витрат на ремонти, ставки податків і зборів, вартість опалення", – заявили в прес-службі підприємства.

У 2017-му, як говориться в презентації НКРЕКП, в середньому для українців холодна вода подорожчає на 9%. Підприємства зобов'язані подати заяви з проханням встановити нові тарифи до 10 серпня.

Як платити за воду менше

Президент Петро Порошенко підписав закон "Про комерційний облік тепла", який вступив в законну силу в цьому місяці. Підприємства зобов'язані на всіх багатоповерхівках встановити будинкові лічильники на воду. Якщо виявиться, що всі свідчення квартирних лічильників в будинку менші показання будинкового приладу обліку, різницю доведеться платити всім квартирам. Наприклад, якщо будинковий лічильник намотає 600 кубів, а все квартирні – 550, різницю в 50 кубометрів розподілять між усіма мешканцями.

Так звані втрати відбуваються з кількох причин – пориви труб в будинку, махінації з лічильниками, незаконне підключення до внутрішньобудинкової системи. І через те, що весь будинок, разом з комунікаціями, підвалом і дахом – власність мешканців, відповідати за втрати води в будинку доведеться мешканцям.

Тому перший крок для економії води – переконатися, що труби в будинку знаходяться в задовільному стані і вся вода враховується лічильниками. Після цього варто задуматися про економію у власній квартирі. Як розповіла експерт в сфері енергоефективності Ганна Шумейко, середньостатистична українська сім'я використовує "даремно" сотні літрів води.

Якщо встановити аератори на змішувачі, приймати ванну замість душа, вимикати воду під час вмивання та миття посуду, за рік можна заощадити сотні гривень.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин