загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

14 серпня розпочався Успенський піст: як правильно провести ці два тижні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Успенський піст 2017 року триває лише два тижні: з 14 по 27 серпня. Він вважається таким же строгим, як і Великий піст. У період посту православні відзначають три свята Спаса.

Успенський піст – наймолодший з усіх багатоденних. Якщо передпасхальний піст існував ще у другому столітті, а Петров з'явився приблизно в 10, то Успенський піст починає свою історію приблизно з 12 століття. Про це кажуть у церкві, бо перші свідоцтва з'явилась у 11-12 столітті, коли якийсь Анастасій Кесарійський написав дослідження про Успенський піст.

У період Успенського посту православна церква відзначає три свята. Більшості вони відомі як Спаси. 14 серпня ми святкуємо Медовий Спас, 19 серпня – Яблучний (день Преображення Господнього, а в давнину – свято збору урожаю), 29 серпня – Горіховий. 

Такі назви з'явилися в народі і пов'язані з сільськогосподарськими роботами. В середині останнього місяця літа на пасіках збирають мед, а в садах яблука.

До 19 серпня наші предки взагалі не приймали в їжу фруктів і овочів, за винятком огірків. У Яблучний Спас селяни святили в церкві мед і яблука, які можна було їсти з цього дня. До речі, в деяких сім'ях така традиція жива досі. Ну а до останнього Спасу дозрівали горіхи, і 29 серпня народ відзначав закінчення жнив і посту.

Харчування в Успенський піст

Успенський піст – найкоротший, але і найбільш суворий з усіх. Церква закликає віруючих відмовитися від яєць, молочних продуктів, м'яса і риби. Уся їжа повинна бути лише злегка підсолена, овочі слід подавати в сирому або напівсирому вигляді.

Протягом усього посту під забороною знаходиться алкоголь.

Монастирська схема харчування в період 14-27 серпня виглядає так:

Понеділок, середа, п'ятниця – сухоїдіння. Можна вживати тільки продукти без термічної обробки: хліб грубого помелу (але не випічку), сирі овочі і фрукти, сухофрукти, мед, горіхи, сіль. Заборонено додавати у страви рослинну олію і пити вино. Від теплих напоїв (кави, чаю, компоту) теж доведеться відмовитися. 


Вівторок, четвер – дозволена гаряча їжа без олії. До раціону сухоїдіння можна додати каші зі злаків, супи, страви з відварної картоплі і квасолі. 

Субота і неділя – можна вживати гарячу їжу з олією. 19 серпня знімається заборона на вживання риби. Так як Успіння Пресвятої Богородиці в 2017 році припадає на п'ятницю 27 серпня, дарами моря можна насолоджуватися і в цей день. 

Допускається й менш сувора форма посту, при якій споживається тільки рослинна їжа з рослинною олією, але можна їсти гарячі страви. Послаблення в меню дозволяється дітям до 14 років, вагітним і годуючим жінкам, людям, що страждають від різних захворювань. 

Під час посту прийнято відмовлятися від їжі тваринного походження. 

Закінчується Успенський піст святом Успіння Богородиці 28 серпня. У цей день можна вживати страви з риби. Якщо ж Успіння випадає на середу або п'ятницю, то виходити з посту можна тільки на наступний день.

Як вести себе під час Успенського посту

«Піст не в череві, а в душі», – говорить народна приказка. Важливо усвідомлювати, що зміна меню – це не головна мета посту, а засіб відволікання від матеріальних речей. В іншому випадку він нічим не відрізняється від звичайної дієти. Православна церква визначає три взаємопов'язаних напрямки посту:

- тілесний – відмова від деяких видів їжі і напоїв; 

- душевний – самообмеження в розвагах і спілкуванні, самотність; 

- духовний – придушення тілесних бажань, неприпустимість брехні, наклепів і лихослів'я, постійна молитва. 

У дні посту віруючим радять утриматися від суперечок, сварок і будь-яких проявів негативних емоцій. Не рекомендуються такі розваги, як походи в кіно, театр чи на концерти, а також читання світських книг. Під час посту бажано зробити таїнства сповіді і причастя.

 

Джерело:
До списку новин