загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Платимо за те, чим не користуємося

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За відсутності централізованого гарячого водопостачання ми платимо подвійний тариф за невикористаний (!) природний газ. 

Громадяни скаржаться на те, що через відсутність гарячої води змушені переплачувати за газ, якого не використовують, оскільки користуються бойлерами. 

«Досить того, що плачу за електроенергію втридорога, бо бойлер намотує нівроку, то ще маю невідомо чому переплачувати за газ, яким майже не користуються, - скаржиться одна з наших читачок. - Чому «газовики» не хочуть прийти і зафіксувати факт користування бойлером? Чому відмахуються стандартним: «Встановіть газовий лічильник». То мені ще й на лічильник викидати гроші?!» 

ЗАТИСНУТІ В ЛЕЩАТА БЮРОКРАТІЇ 

Усі ми, хто користується централізованим гарячим водопостачанням, ще на початку літа опинилися в м’яко кажучи малоприємному становищі дійної корови. Якщо минулими роками гаряча вода в наших домівках зникала щонайбільше на місяць (на період ремонтних робіт), то цього року через газову війну з Росією про гарячу воду довелось забути ще на початку літа. Років 15-20 тому єдиною альтернативою підігріву могла бути газова плита. Та коли на ринку побутової техніки з’явилися електричні бойлери, миття в тазиках відійшло в минуле. За словами продавців місцевих магазинів побутової техніки, в червні-липні був найбільший ажіотаж навколо продажу електропідігрівачів, ціна на які злетіла врази. З одного боку, цьому посприяв чималий попит, а з іншого - надто високий курс долара. Оптимальний варіант ємкості на 80 л води - саме такі бойлери користуються найбільшим попитом. Їхня вартість від 1500 до 3500 грн, залежно від потужності тенів та фірми-виробника. 

Отож, витративши кругленьку суму на бойлер та його монтування, ми з легкістю зітхнули, адже в будь-який момент можемо користуватися гарячою водою. Щоправда, нашу радість пригнічує споглядання на електролічильник, який завзято намотує кіловати. Якщо раніше середньостатистична сім’я з чотирьох осіб платила за спожиту електроенергію 40-50 грн у місяць, то з використанням бойлера на 80 л - не менше 150 грн. Гроші немалі, але, якщо відняти плату за гарячу воду, то виходить навіть економніше. Можливо, саме через таку економію, а може й через температуру води, яка через централізоване постачання ніколи й не була гарячою, багато кам’янчан замислились над відімкненням від центральної мережі гарячого водопостачання. 

За словами головного інженера КП «Міськтепловоденергія» Василя Тарасюка, така процедура нескладна й не займає багато часу. Споживачеві достатньо звернутися з відповідною заявою до комунального підприємство і за декілька днів його квартира буде відімкнена від єдиної системи гарячого водопостачання. 

Все здається дуже просто, але відкритими залишаються, принаймні, два питання. Перше - чи витримає електромережа навантаження, яке чекає на неї з настанням холодів? Розрахунок у багатоповерхових будинках - це 5 кВт на квартиру. Бойлер тягне щонайменш 2 кВт. Але в квартирі є ще холодильник, мікрохвильова піч, телевізор, комп'ютер і електрообігрівач, який неодмінно використовуватиметься в разі недостатнього опалення. Нескладно зрозуміти, що такого навантаження наші мережі не витримають. Тому той, хто вирішить самостійно підігрівати воду, взимку ризикує залишиться не лише без гарячої води, але й без світла й тепла. 

Є ще одне питання, яке впродовж довгого часу залишається відкритим - плата за природний газ. З моменту відсутності гарячого водопостачання тариф на газ підвищується вдвічі. Тобто, якщо з 1 травня за наявності гарячого водопостачання тариф на газ на одну людину був 12,73 грн (норма споживання газу на 1 людину на місяць - 9,8 куб.м), то без гарячого водопостачання він автоматично став 23,77 грн (18,3 куб.м). І нікого не цікавить, чи використовуєте ви газ для підігріву води, чи ні. Може, це й незначна переплата, та якщо в помешканні прописано четверо осіб, то вони щомісяця переплачують понад 50 грн. І це ще при більш-менш помірному тарифові на газ. А коли цей тариф зросте втроє-четверо?..   

Яким документом регламентується автоматичне подвоєння тарифу і як споживачам уникнути безглуздої подвійної плати за газ, ми запитали в керівника Кам’янець-Подільської філії ПАТ «Хмельницькгаз» Якова Гаршта.           

- Нарахування плати за газ проводиться відповідно до Постанови КМУ №619 від 08.06.1996 р. «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників», - пояснює Яків Миколайович. - У разі наявності електричного обладнання для нагрівання води в період відсутності гарячого водопостачання, відповідно до вказаної вище Постанови та листа НКРЕ №35-39-09/984 від 20.04.2001 р. «Щодо порядку нарахувань за газ при встановленні індивідуальних та електричних бойлерів», встановлено порядок перерахунку населенню плати за гаряче водопостачання та газ при перерві у централізованому гарячому водопостачанні. Зокрема, за наявності газової плити та електричного бойлера для підігріву холодної води у разі відсутності газових лічильників застосовується норма споживання природного газу 18,3 куб.м на одну людину на місяць. За відсутності централізованого гарячого водопостачання плата за споживання природного газу збільшується, проте за гаряче водопостачання зменшується. Споживачам природного газу ми радимо встановлювати газові лічильники мембранного типу, зокрема «Самгаз» (Рівне), «Метрікс» (Польша) та «ВК» (Словакія). Лічильник можна придбати у будь-якій торговій точці, але перед його встановленням необхідно провести вхідний контроль лічильника у сервісному центрі.

ХОЧЕТЬСЯ Й КОЛЕТЬСЯ 

Отож, порятунком може стати лише встановлення газового лічильника. Бо, як бачимо, наявність бойлера ніяк не впливає на зменшення плати за газ. Щоправда, вартість лічильника та плата за його встановлення відлякує чимало охочих. До прикладу, вартість лічильника «Самгаз» становить від 400 грн, «ВК» - від 800 грн, а «Метрікс» взагалі від 1000 грн. Що ж до вартості встановлення лічильника, то вона індивідуальна. Крім того, кожних 5-8 років лічильники треба перевіряти. Щоправда, відповідно до Постанови Кабміну від 9 грудня 1999 р. №2246 «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання» (зі змінами і доповненнями), періодична повірка лічильників газу, їхнє технічне обслуговування та пов'язаний з такою повіркою ремонт здійснюються за рахунок газорозподільного підприємства (!). 

Якщо лічильник потрібен, а коштів на нього немає, то можна, звичайно, дочекатися безкоштовного встановлення газового лічильника в помешканні, де газ підведений тільки до газової плити. Орієнтовно ця норма закону почне діяти з 1 січня 2018 року. Та на фоні нинішньої економічної ситуації в країні, Держбюджет навряд чи осилить такі витрати. Принаймні, впродовж декількох наступних років. 

Залишається сподіватися, що після виборів Кабмін повернеться до нормальної життєдіяльності й нарешті почує численні звернення громадян щодо невідкладного внесення змін до явно застарілої постанови №619 «Про затвердження норм споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників». Зокрема, може, нарешті настав час скасувати неправомірну плату подвійної норми споживання газу при відсутності централізованого гарячого водопостачання за заявою мешканця, який встановив електроводонагрівач? Працівникам облгазу достатньо виявити факт наявності бойлера, ознайомитися з показниками електролічильника в період відсутності централізованого гарячого водопостачання і скласти відповідний акт, на основі якого зробити перерозподіл норм споживання природного газу. 

Здається, все настільки зрозуміло й просто, от тільки не вистачає вольового рішення держмужів. А тому нам і надалі «світить» платити за те, чого не брали. 

 

Джерело:
До списку новин