загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як відрізняється життя українських пенсіонерів від пенсіонерів Білорусі, Польщі та США

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Буквально кілька років тому українці віддавали на пенсії з кожної зарплати по 37%. Ставку єдиного соціального внеску скоротили до 22% від зарплати в 2016 році. У Мінсоцполітики і в Пенсійному фонді визнають, що це рішення призвело до різкого зростання дефіциту. Про це повідомляє "Сегодня", передає «Є!»

Якщо в 2015-му на пенсії не вистачало близько 80 мільярдів гривень, вже у 2016-му з державної скарбниці довелося компенсувати дефіцит в 145 мільярди.

Наразі українці віддають "на пенсії" приблизно 22% від своєї зарплати. Мінімальний внесок до ПФ – 704 гривні, а мінімальна пенсія – 1312 гривень.

Головна проблема чинної системи – співвідношення платників податку до пенсіонерів – один до одного, при цьому багато роботодавців сплачують ЄСВ з мінімальної зарплати.

В той же час в Білорусі пенсія "коштує" 29% від зарплати, а пенсійний вік з наступного року для чоловіків складе 63 роки, а для жінок – 58 років. Мінімальна пенсія – 2238 гривень (або трохи більше 170 білоруських рублів), а мінімальний внесок "на пенсію" – 1010 гривень.

За даними Національного статистичного комітету Білорусі, 10 працюючих утримують 5 пенсіонерів.

Пенсіонери отримують дві пенсії в Польщі – одну із солідарного рівня, і ще одну з накопичувального. Таку систему запровадили ще в кінці 90-х. "Вартість" пенсії – 19,52% від зарплати. 12% йде на солідарний рівень, а 7,5% – на індивідуальні пенсійні рахунки. Мінімальна пенсія в Польщі – понад сім тисяч гривень (1000 злотих). Це в п'ять разів більше, ніж в Україні, але в кілька разів менше, ніж, приміром, у Франції.

У Польщі пенсійний вік для чоловіків – 65 років, а для жінок – 60 років. Ще кілька років тому уряд планував підвищити пенсійний вік до 67 років, однак під тиском людей, не згодних з таким порядком речей, це рішення скасували. Практично всі польські пенсіонери старше 75 років користуються пільгами – безкоштовною медициною, пільговим проїздом у громадському транспорті.

У США пенсійний вік – 67 років. При цьому для отримання пенсії достатньо 10 років платити 15% від своєї зарплати в Пенсійний фонд. Американська пенсійна система з'явилася ще в 1935 році, коли Франклін Рузвельт підписав закон "Про соціальне забезпечення" (Social Security Act). Середній розмір пенсії – 1500 доларів (39 тисяч гривень за діючим курсом гривні).

 

Джерело:
До списку новин