загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто не отримає пенсію в Україні після реформи: відповіді на головні запитання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд пропонує посилити вимоги для отримання пенсії в 60 років, однак всі українці, як і зараз, зможуть отримати пенсію за віком з 15 роками стажу, повідомляє СЕГОДНЯ.ua.

Уже восени в Україні розглянуть у другому читанні і в цілому урядовий проект пенсійної реформи. Документ передбачає цілу низку нововведень як для чинних, так і для майбутніх пенсіонерів. Вводиться "осучаснення" (5,6 мільйона пенсій перерахують, в результаті вони зростуть від 200 до більш ніж 1000 гривень), посилюються правила розрахунку стажу. Крім того, вводиться так званий "ефективний пенсійний вік" – частина українців вийде на пенсію в 63 або 65 років. Сайт "Сегодня" зібрав відповіді на головні запитання про пенсійну реформу в Україні.

Якщо у мене немає 35 років стажу, я взагалі не отримаю пенсію?

Ні, отримаєте. Щоб заробити пенсію, досить мати 15 років стажу. Різниця тільки в тому, що зараз українці з 15 роками стажу виходять на пенсію в 60 років, а 2028-го, якщо реформу приймуть, виходитимуть на заслужений відпочинок в 65 років.

Мінімальна вимога для отримання пенсії в 65 років не змінюється, його закріпили на рівні 15 років. А ось вимоги для пенсії в 63 і 60 років зростатимуть 10 років, збільшуючись з кожним роком на 12 місяців. Так, наступного року в 60 років отримати свою пенсію зможуть українці з 25 роками стажу, а до 2028-го потрібно відпрацювати як мінімум 35 років.

Детальніше про те, як змінюватмуться вимоги до стажу, можна дізнатися, ознайомившись з інфографікою.

Кажуть, що стаж дозволить заробити тільки на мінімальну пенсію. Це так?

Це не так. Розмір пенсії визначатиметься індивідуально, і рахуватиметься за формулою. При цьому в законі вже зараз є норма – розмір пенсії за віком не може бути нижчим за прожитковий мінімум для непрацездатного. Саме цю суму (зараз 1312 гривень) і називають мінімальною пенсією. Якщо виявиться, що розмір пенсії, обчисленою за формулою, нижче 1312 гривень, за рахунок Пенсійного фонду її "дотягнуть" до мінімалки.

Пенсія обчислюється за формулою: середню зарплату за три минулих роки помножити на співвідношення власної зарплати до середньої по країні, помножити на стаж і на 1,35% зараз або 1% після реформи.

Щоправда, варто враховувати, що якщо ви маєте менше 15 років стажу, пенсія вам взагалі не передбачена, а якщо не встигнете заробити необхідний стаж, то на пенсію вийдете пізніше.

Якщо у вас буде тільки 25 років стажу, пенсію можна буде отримати тільки в 63 роки.

Якщо я можу вийти на пенсію в 65 років, а очікувана тривалість життя в Україні всього 72 роки, виходить, я буду на пенсії всього сім років?

Дійсно, за останніми даними ВООЗ очікувана тривалість життя в Україні (і чоловіки і жінки) – 72 роки. При цьому жінки в середньому живуть на п'ять-сім років довше за чоловіків. Однак, до пенсійної системи ці цифри не мають ніякого відношення.

Справа в тому, що очікувана тривалість життя враховує смертність в будь-якому віці, в тому числі в ранньому дитинстві. Щоб приблизно розуміти, скільки українці живуть на пенсії, потрібно використовувати дані про тривалість життя після 60 років. Так ось, українці, які доживають до пенсійного віку (60 років), в середньому живуть ще 18 років.

В українця, який вийшов на пенсію в 65, є всі шанси прожити на заслуженому відпочинку в середньому 13 років. Порівняно з країнами західної Європи, це небагато. Однак, як кажуть демографи, біологічно українці нічим не відрізняються від німців чи французів. Якщо займатися фізкультурою, вчасно проходити медичні огляди і правильно харчуватися, на пенсії можна прожити не 18, а 30 років.

І вбивають українців насамперед не військові дії на Донбасі і шкідливі умова праці, а недбале ставлення до свого здоров'я. За статистикою, чоловік в країні ЄС в середньому проживе на 13 років довше українця. "Це дуже багато. Потрібно мати на увазі, що на біологію накладаються несприятливі соціально-економічні чинники, які або характерні для чоловіків, або більше на них впливають", – пояснює заввідділом досліджень демографічних процесів та демографічної політики Ірина Курило.

А ті, у кого немає і 15 років стажу, повинні працювати все життя?

Ні. Пенсія таким українцям не покладена, а ось соціальну допомогу від держави вони отримати можуть. Зараз приблизно 100 тисяч українців пенсійного віку пенсію не отримують. Щоправда, відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію", розмір такої допомоги – всього 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних.

Як розповіла експерт в сфері пенсійного забезпечення, кандидат економічних наук Лідія Ткаченко, якщо загальний дохід українця старше 60 років менше за мінімальну пенсію, він має право звернутися до органів соціального захисту та, крім соціальної допомоги, отримати доплату до рівня прожиткового мінімуму.

А який стаж враховуватимуть? Навчання у ВНЗ теж враховується?

Йдеться тільки про страховий стаж, тобто про період, коли українці працювали і сплачували внески до Пенсійного фонду. Навчання в університеті не зараховується до стажу ще з 2004 року. Також до страхового стажу не відноситься декрет, служба в армії.

Таким чином, українець після закінчення навчального закладу повинен працювати практично безперервно. Експерти впевнені: вимога в 35 років стажу цілком відповідає міжнародній практиці. Максимальна вимога в країнах ЄС – 40 років стажу.

Автор: Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин