загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Через що можна втратити зір і як цьому запобігти?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

«Очі ‑ дзеркало душі» - існує такий вислів. Ми знаємо, що саме вони передають наш душевний стан. Очі аж сяють від радощів, коли ми щасливі. Смуток в очах - коли на душі тривога. 

Та не лише внутрішній світ вони відображають. Серед органів чуттів очі є основними з передачі людині інформації зовнішнього світу. Жоден інший орган не в змозі компенсувати ті втрати, котрі несе людина, яка втратила зір.

Галузь медицини, що вивчає око, називається офтальмологією. Проблема ж низького зору та його втрати стоїть дуже гостро. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, три чверті всіх випадків сліпоти можна попередити або вилікувати.

Найчастішими причинами сліпоти є наступні:

- катаракта (47,9 %)

- глаукома (12,3 %)

- низький зір, пов’язаний із старінням (8,7 %)

- помутніння рогівки (5,1 %)

- діабетична ретинопатія (4,8 %)

- сліпота у дiтей (викликається, зокрема, дефіцитом вітаміну А,  катарактою та  ретинопатією у недоношених)

 - трахома (3,6 %)

Серед інших причин сліпоти можуть бути травми і інфекційні ураження.

Все частіше розвивається сліпота внаслідок неконтрольованого цукрового діабету. Ця проблема є актуальною для України більше, ніж для країн з розвиненою економікою. Кількість хворих на цукровий діабет збільшується, він – «ласкавий» вбивця, тривалий час ніяк не проявляється і частіше всього його виявляють вже у кабінеті офтальмолога, куди пацієнт звернувся зі скаргами на зниження зору або його втрату. При підвищенні середньої тривалості життя людей збільшується відсоток тих, у кого знизився або втратився зір від вікових уражень ока: катаракти, глаукоми, макулодистрофії. Втрати зору від всіх цих захворювань можна уникнути при своєчасному зверненні до лікаря-офтальмолога, а у випадку катаракти — можна повністю вилікуватись. Важливо лише правильно діагностувати, яка саме проблема викликає зниження гостроти зору, оскільки катаракта закриває доступ до огляду інших частин ока і діагноз буває не точно встановленим. Тож пацієнта орієнтують,  що “нічого страшного, прооперуєтесь і все буде добре”, а насправді втрачається час і розвивається ще одна хвороба.

У діток низький зір пов’язаний з проблемами під час вагітності, синдромом вродженої краснухи, ретинопатії недоношених.

Травми є частою причиною сліпоти у віці до 30 років.

Часто зір втрачається через нерозуміння пацієнтом важливості своєчасного звернення, пошук причин, що виправдовують затримку візиту до лікаря: «немає коли»; «немає грошей»; «чекав, що саме пройде»; «думав не страшно»; «скільки мені вже там жити залишилось». Насправді - це страх почути щось жахливе. І так дійсно відбувається, коли людина звертається пізно і захворювання вже у запущеній стадії, але, при своєчасному зверненні українських пацієнтів, половину хворих можна вилікувати. У 50% випадків можна уникнути ускладнень та повної втрати зору.

Слідкуйте за своїм здоров’ям - це капітал, який вам дала природа, і він потребує вашого догляду. Не затягуйте з візитом до лікаря. Нехай ваші очі сяють від радості!

Світлана Анохіна, кандидат медичних наук, керівник діагностичного центру «Офтальмологія –Новомед»

 

Джерело:
До списку новин