загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нові тарифи та паспорти: важливі сюрпризи, які чекають на українців восени

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсійна реформа, стрибок тарифів, паспорти з електронним підписом та інше.

З настанням календарної осені та початком нового політичного сезону на країну чекає низка законодавчих, економічних і суспільно значущих нововведень, які торкнуться життя практично кожного українця. Розглянемо найбільш вагомі з них і розберемося, до чого восени слід готуватися українцям.

Ціна на газ

З жовтня варто очікувати чергового зростання ціни на газ для населення – орієнтовно на 19%. Зараз кубометр газу коштує 6,9 грн. При цьому в уряді запевняють, що затвердили фінплан "Нафтогазу" і ніякого зростання тарифів там не проглядається, проте, за словами експертів, реальна ситуація далека від публічних запевнень чиновників.

"Є чинна нормативна база: постанова Кабміну №187, - пояснив співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. – Вона містить у собі порядок перегляду тарифу, який прив'язаний до імпортного паритету: двічі на рік. Якщо КМУ не змінить редакцію цієї постанови, з 1 жовтня потрібно підвищувати тариф на 17-19%".

Зазначимо, що корекція ціни на блакитне паливо передбачена меморандумом з МВФ.

"Якщо Гройсману вдасться переконати МВФ, а це зараз основна проблема, то очевидно, що ціна залишиться, якою була. Але поки рішення не ухвалене, і якщо залишити все, як є, то з 1 жовтня тариф підвищувати все ж доведеться", - резюмував Марунич.

Приватні виконавці

Вже з осені в країні запрацює інститут приватних виконавців, який з'явиться у відповідності з ухваленим у червні 2016 року законом "Про органи і осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень". Про це заявляв міністр юстиції Павло Петренко. Почати власну практику з виконання судових рішень за законом має право будь-який громадянин старший за 25 років, який має вищу юридичну освіту та досвід роботи у сфері права.

У теорії інститут приватних виконавців має вивести на новий рівень виконання судових рішень, яке зараз оцінюється Мін'юстом не вище 15%.

"Це чудова ідея, повністю в руслі світових тенденцій, яка дозволить на абсолютно безкорупційній основі виконувати рішення українських судів, - каже юрист громадської організації "Реформи проти корупції" Анатолій Родзинський. – Буде конкуренція як між приватними виконавцями, так і між приватними та державними виконавцями. Кожен буде працювати над своїм іміджем, щоб довести, що він є найкращим з тих, хто може виконати те чи інше судове рішення".

Близько 100 осіб в Україні вже пройшли навчання для роботи приватними виконавцями, однак, за словами Родзинського, прозорість відбору кандидатів залишає бажати кращого.

"Того, хто буде записаний на навчання, визначає сам Мін'юст. Спочатку людина має вивчитися, а потім вона отримає право скласти іспит. Але для того, щоб вивчитися, їй повинні дати дозвіл в Мін'юсті або відмовити без пояснення причин. Ніде в законі такого механізму немає, але Мін'юст так написав свої накази. Це все одно, що Міносвіти, наприклад, за власною думкою буде визначати, хто гідний вступити в той чи інший вуз, а хто ні", - нарікає Анатолій Родзинський.

Крім того, юрист побоюється, що інститут приватних виконавців внаслідок потурання Мін'юсту може перетворитися на джерело корупції.

"Якщо деякі приватні виконавці зможуть порушувати закон, а Мін'юст на корупційній основі не буде на це реагувати, - застерігає Родзинський. – Так само, як із системою реєстрації. Не всі ж реєстратори порушують закон. 99,9% реєстраторів, які реєструють права на нерухомість, працюють законно, і тільки через кількох паршивих вівець, яких в Україні знають усі, повністю зруйнована система реєстрації прав власності на нерухомість. І Мін'юст про них знає, але він їх кришує".

Збільшення пенсій

Президент Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, а також міністр соціальної політики Андрій Рева анонсують підвищення пенсій вже з 1 жовтня 2017 року в межах пенсійної реформи, яку, як прогнозують президент і прем'єр, депутати у другому читанні проголосують вже у вересні. Як роз'яснило Міністерство соціальної політики, підвищення пенсій буде розраховуватися індивідуально для кожного пенсіонера.

Більше мільйона пенсіонерів отримають постійну надбавку до пенсії понад 1000 грн, збільшення пенсій на суму від 500 до 1000 грн торкнеться майже 2 мільйонів пенсіонерів, близько 2,5 мільйона пенсіонерів після перерахунку отримають надбавку до 500 грн, ще 3 мільйони пенсіонерів отримають збільшення пенсійного забезпечення після перенесення підвищення соціальних стандартів з грудня на жовтень 2017 року.

Голова Комітету економістів України Андрій Новак пояснює, що підвищення пенсій – планове, і воно було закладене у держбюджеті країни, тільки з іншої дати. "Незалежно від того, чи буде проголосована пенсійна реформа у вересні, підвищення пенсій все одно буде, оскільки воно передбачено в основному фінансовому документі країни, а саме у державному бюджеті на 2017 рік, правда, там воно передбачено з 1 листопада. А те, що вони видають за підвищення пенсій, це не більш ніж виконання державного бюджету. Єдине, що вони перенесли його на один місяць раніше – з листопада на жовтень. Саме собою підвищення буде дуже незначним, пару десятків або сотень гривень – залежно від категорії пенсіонера. І навіть якщо вони не ухвалять на 1 жовтня, то тоді підвищать з 1 листопада", - розповів економіст.

Новак також упевнений, що подібне підвищення ніяк не позначиться на українській економіці: "Підвищення настільки невелике, що воно кардинально не збільшить купівельну спроможність в умовах високої інфляції, яка зараз є".

Оновлений Верховний суд

Свою роботу з осені може почати і оновлений Верховний суд України, навколо якого не припиняються політичні баталії. Вища кваліфікаційна комісія суддів України вже завершила конкурс на посади в суді. З 846 заявок у фінал потрапили 120 кандидатів, які пройшли відбіркові тури. Вища рада правосуддя, швидше за все, вже у вересні представить президенту на підпис список кандидатів у Верховний суд, таким чином, вже до кінця осені оновлений суд може розпочати свою роботу.

У Адміністрації президента запевняють, що суд оновиться на 95%, але, за словами заступника директора Центру політико-правових реформ Романа Куйбіди, велика частина суддів – представники старої системи. "Майже 50 суддів, рекомендованих новому Верховному суду, – це судді чинного Верховного суду України та діючих судів. Коли президент говорить, що 95% рекомендованих кандидатів є новими, то це не зовсім правильно. Фактично суд оновлюється тільки наполовину, і лише незначна частина у цьому новому суді будуть адвокати та науковці, тому є багато сумнівів щодо того, що цей Верховний суд буде працювати як абсолютно новий, з новими стандартами. Кожен четвертий кандидат отримав негативний висновок від Громадської ради доброчесності, але Вища кваліфікаційна комісія проігнорувала ці висновки, і тут створюється враження, що відбір був недостатньо об'єктивним. І очевидно, що було якесь політичне замовлення, щоб когось протягнути в судді", - коментує Куйбіда.

Що ж до термінів, то очікується, що частково суд почне роботу вже в листопаді, але повністю, на думку Куйбіди, запрацює тільки на початку наступного року. "Процедура законом передбачається така: спочатку призначаються судді цього суду, після цього вони, коли будуть готові, збираються на пленумі й вирішують, з якого числа починають працювати. Оголошення буде опубліковано в "Голосі України". Восени будуть призначені судді цього суду, якщо буде політичне замовлення, щоб цей суд діяв як можна швидше, то я думаю, що вони можуть гіпотетично ухвалити рішення працювати з 1 листопада. Але фактично поки вони не налагодять цей процес, вони будуть складати справи, але не розглядати їх", - відзначає експерт.

Нові паспорти

Восени в українців з'явиться можливість отримувати внутрішні ID-паспорти у вигляді картки з електронним цифровим підписом (ЕЦП). Таке нововведення анонсував прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. "Тому я порадив би всім українцям, які ще не мають ЕЦП, оформити її", - зазначив глава уряду.

ЕЦП вже більше 10 років використовується в Україні підприємцями та юридичними особами для подачі звітностей та комунікації з органами державної влади. Але яка користь пересічному громадянину від ID-паспорта з електронним цифровим підписом, "Апострофу" пояснив експерт у сфері інформаційної безпеки Сергій Нестеренко.

"Оскільки весь світ зараз переходить в онлайн, і Україна – не виняток, а для того, щоб в онлайні доводити свою особу, цифровий підпис – це найбільш оптимальний варіант, адже підробити його неможливо. І якщо ви його створили, то змінити його не можна, він унікальний. Тому такий перехід – це вимога часу, щоб більш оперативно отримувати соціальні та бізнес-послуги, а також ефективно діяти онлайн", - зазначив Нестеренко.

Квоти на мову

Зміни восени прийдуть і в мовну сферу. 13 жовтня 2017 року вступає в силу закон, що встановлює мінімально допустимий відсоток передач українською мовою для телеканалів. Верховна Рада України проголосувала за введення мовних квот на телебаченні ще навесні, а 6 червня документ підписав президент Петро Порошенко. Згідно із законом, в ефірі загальнонаціональних каналів має бути не менше 75%, а регіональних – 50% україномовного контенту.

Важливий нюанс законопроекту – в тому, що вважатися україномовною програма може, тільки якщо всі репліки ведучих будуть лунати українською мовою. Використання інших мов допускається, наприклад, в репортажах з місця подій і в коментарях запрошених спікерів. Крім того, фільми і телепрограми, які були виконані не державною мовою і не є власним продуктом телерадіокомпаній, обов'язково повинні мати субтитри українською мовою. До другого читання врахували нардепи й інтереси кримськотатарського народу, національна мова якого буде мати такі ж права, як і українська. За невиконання ухваленого закону передбачено штраф у розмірі 5% від ліцензійного збору. Моніторити можливі порушення буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

У цілому законодавчу ініціативу при голосуванні підтримали депутати практично всіх фракцій, схвалили її й медіаексперти, з критикою виступили в основному тільки деякі великі телеканали, які не бажають перебудовувати свою ефірну сітку.

Юлія Забеліна, Артур Гор

 

Джерело:
До списку новин