загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Артрит пальців ніг: симптоми, лікування, профілактика

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо пальці ніг буквально не влазять у взуття, горять і набрякають – це може бути ознакою артриту. Ігнорувати цю проблему не варто, адже запальні процеси, що виникають в суглобах пальців, при деяких видах артриту можуть бути ознакою більшої проблеми – загального захворювання організму,  і навіть призвести до інвалідності. Щоб цього уникнути, потрібно вміти впізнавати ворога з лиця. Про симптоми, причини і методи, які застосовуються для лікування артриту пальців ніг,  ми розповімо в цій статті.

Симптоми артриту пальців ніг

Помітити симптоми артриту пальців ніг на першій стадії захворювання і вжити необхідних заходів – вірний шлях до швидкого одужання.

Симптоми артриту пальців ніг:

  • • безсоння у зв'язку з посиленням болю в суглобах пальців ніг у нічний час;
  • • ранкова скутість стоп;
  • • почервоніння шкіри пальців ніг, хоча іноді шкіра набуває синюватого відтінку;
  • • підвищення температури ураженої ділянки;
  • • набрякання пальців ніг (при ревматоїдному, реактивному і псоріатичному артритах);
  • • загальне підвищення температури тіла, озноб;
  • • біль в ногах, втома і «синдром важких ніг»;
  • • погіршення апетиту і схуднення (при ревматоїдному артриті);
  • • деформація пальців стопи.

Найпоширенішим типом артриту пальців ніг є артрит великого пальця, в результаті якого може з'явитися помітна випуклість на великому пальці стопи. Найчастіше патологія зустрічається у людей після 40 років, оскільки суглоби зношуються, порушуються метаболізм і кровообіг. Не слід плутати артрит великого пальця із його деформацією від поздовжньої плоскостопості. Хоча одна проблема не виключає іншої, але лікувальні підходи цілком різні.

Поступово біль з великого пальця ноги поширюється на всю стопу і завдає чимало клопоту: доводиться змінювати взуття, не кажучи вже про дискомфорт при ходьбі. Хворобливі відчуття посилюються вночі і часто тривають до самого ранку.

Діагностика основних видів артриту пальців ніг

Якщо ви помітили за собою кілька з перерахованих вище симптомів – це лише частина діагностики артриту суглобів пальців ніг. Залишилося визначити вид артриту і знайти його причину. Однак не варто займатися самодіагностикою й самолікуванням. Тільки лікар може точно визначити, який тип артриту відвідав вас і  з’ясувати, які методи лікування. Підходять саме вам. Для з’ясування діагнозу, крім огляду і розмови з пацієнтом,  лікар може скерувати на додаткові обстеження: загальний і біохімічний аналіз крові, лабораторного аналізу сечі, рентген, УЗД суглобів, денситометрію чи імунологічні дослідження (якщо є підозра, що процес автоімунний, і організм атакує сам себе).

Найпоширеніші види артриту пальців ніг

Остеоартрит (остеоартроз) пальців ніг – це пошкодження складових елементів суглоба внаслідок хворобливих змін в  хрящі. При цьому на поверхні хряща виникають дефекти, тканини суглобових поверхонь розм'якшуються і тоншають аж до повного руйнування. Кісткові вирости, які з'являються на місці зруйнованого хряща, і є причиною деформації пальців. Незважаючи на те, що остеоартроз рідко пошкоджує дрібні суглоби, це захворювання досить небезпечне і швидко прогресує без якісного лікування.

Подагричний артрит пальців ніг – запалення, викликане скупченням кристалів сечової кислоти навколо суглобів. У результаті руйнується гіаліновий хрящ і пошкоджуються навколосуглобові тканини. Подагричний артрит лікується довго і схильний до рецидивів. Частіше хвороба зустрічається у чоловіків у другій половині життя, і  може супроводжувати ниркові захворювання, в т.ч. нефрит і сечокам’яну хворобу.

Ревматоїдний артрит пальців ніг – сумний привілей жінок, оскільки, на відміну від подагричного, цей тип артриту в них зустрічається частіше, ніж у чоловіків. Запалення при ревматоїдному артриті дуже стійке, може виникнути в будь-якому віці і розвиватися роками. Часто руйнування сполучної тканини суглобів призводить до того, що страждають обидві ноги одночасно, а хворий поступово втрачає здатність ходити.

Причини артриту пальців ніг

Причин артриту пальців ніг може бути декілька, але іноді достатньо й однієї.

Не останню роль відіграє генетика: особливо,  якщо мова йде про подагру, псоріатичний і ревматоїдний  артрити. Надмірне навантаження на ноги, нездорове харчування і спосіб життя в цілому, теж вважаються вирішальними факторами.

Значно вплинути на розвиток артриту можуть інфекційні захворювання: гострі та хронічні тонзиліти, грип і навіть звичайна простуда, статеві інфекції.

Деякі причини артриту пальців ніг можуть бути далеко не очевидними. Наприклад, травми, отримані в минулому, можуть нагадати про себе тільки через десятиліття.

«Найпопулярнішими» причинами артриту пальців ніг вважаються плоскостопість, незручне взуття, ожиріння і стрес. Останній, при наявних інфекційних захворюваннях, досить часто виступає «кнопкою», яка вмикає хворобливий процес в суглобах. Подагричний артрит можуть спровокувати часті бенкети і застілля, а саме зловживання м'ясом і алкоголем (неспроста подагру називають «хворобою королів»).

Останнім часом артрит пальців ніг значно «помолодшав», а тому віковий фактор поступово втрачає лідируючі позиції рейтингу причин цього захворювання.

Лікування артриту пальців ніг

Після попередніх аналізів і точної діагностики виду артриту пальців ніг починається безпосередній процес його лікування. Для цього використовуються  протизапальні препарати - вони втамовують біль і гасять запалення. Щоб суглоби швидше відновлювалися, як правило, в комплекс терапії  додають хондропротектори – засоби, що захищають хрящ від руйнування і дають будівельний матеріал для його відновлення.

Також часто використовуються препарати місцевої дії, для зовнішнього використання, -  мазі й компреси. Щоб суглоби зберігали свою здатність до руху,   людина не повинна довго залишатися нерухомою, часто саме делікатна розминка    допомагає втамувати біль.

На жаль, артрит - хвороба, яка час від часу може загострюватися, наприклад, при сезонних змінах погоди. В такі моменти потрібно приділити особливу увагу своєму стилю життя: не перевантажувати ноги, висиплятися, суворо дотримуватися дієти і строго слідувати вказівкам лікаря.

Після стихання активного лікар може рекомендувати засоби фізіотерапії, лікувальну гімнастику і масаж.

Народні методи лікування артриту пальців ніг

Як доповнення до основної лікувальної терапії артриту стоп в домашніх умовах можна використовувати народні засоби боротьби з артритом пальців ніг. Основою для компресів і мазей можуть стати корені хрону і пирію.

Компрес при артриті пальців ніг

Кореневище хрону натирають на терці і накладають на хворий суглоб, обмотуючи тканиною або харчовою плівкою. Через півгодини компрес можна знімати, зазвичай хворобливі відчуття при цьому значно зменшуються або й зовсім зникають. Але для повного зцілення необхідна повноцінна терапія.

Лікувальна мазь при артриті пальців ніг

Коріння пирію повзучого, хвою ялівцю, квітів календули і листя любистку в рівних пропорціях заливають окропом. Через 20 хвилин настоянку проціджують і змішують з олією і свинячим смальцем. Засіб готовий до використання: маззю натирають хворі пальці стоп і залишають на ніч. Для поліпшення ефекту можна надіти бавовняні або вовняні шкарпетки.

 

Джерело:
До списку новин