загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як підготувати виноград до зими правильно

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Практично кожен дачник вирощує виноград на власній ділянці, і дуже задоволений у тому випадку, якщо отримує хороший урожай. Сьогодні ми хочемо поговорити про те, як підготувати виноград до зими, щоб у наступному році ви отримали максимум задоволення, зрізуючи налиті грона з лози.

Підготовка винограду до зими - дуже важливий, хоча і складний процес. Але ви повинні обов'язково знайти час, щоб провести всі заходи, необхідні для захисту винограду від морозів. Саме ретельний догляд і коректна агротехніка регулюють врожайність, а тому вчіться, намагайтеся, виконуйте всі вимоги та отримуйте якісний виноград вже в наступному сезоні.

Як мороз може нашкодити винограду?

Виноградники отримують різні ступені пошкодження від сильних холодів, але найчастіше це:

  • • Загибель однорічного приросту винограду і багаторічних рукавів, в разі чого активне зростання дадуть тільки порослеві пагони і пагони з сплячих нирок;
  • • Загибель надземної частини винограду, коли коренева система не страждає від морозів і залишається життєздатною;
  • • Загибель основних плодових бруньок, що призведе до розвитку нових пагонів, але ніяк не цвітіння;
  • • Або ж самі серйозні пошкодження, які призводять до загибелі не тільки надземної частини, але і всієї кореневої системи.

Уникнути подібних наслідків обмороження винограду можна, якщо заздалегідь продумати посадку морозостійкого винограду, але завжди є сенс поборотися і за кущі, які не здатні самостійно переживати сильні морози.

Готуємо виноградник до зимівлі

Підготувати виноградник до зими дійсно складно, якщо ви не зібралися просто накрити чим-небудь і чекати весни. Складний даний процес для початківців дачників, адже досвідчені садівники і "заводчики" винограду вже всі давно знають і вміють. Саме списком їх рекомендацій ми і вирішили скористатися сьогодні.

Виноград повинен зимувати здоровим

Здоровий виноград набагато простіше переносить зими, так як його не послаблюють різноманітні патогени, які живуть на лозі або в місці утеплення в ґрунті. Тому, виноград слід правильно обрізати перед зимівлею, але не просто зрізати лозу, як при стандартній обрізанні, а добре придивитися до неї і видалити з куща кожен пагін, уражений хворобами чи шкідниками. Не варто шкодувати, але і крамсать кущ бездумно також не потрібно.

Після обрізки, виноградний кущ обробляється спеціальними фунгіцидами, здатними не тільки вбити патогенні організми, але і на певний період захистити лозу від подальшого інфікування.

Фахівці радять провести просту обробку куща з обприскувача, і застосувати для цього розчин мідного чи залізного купоросу в 3-5%. Бажано обробляти виноград відразу після обрізки, розгорнувши добре кущ, щоб засіб потрапило на всі його ділянки.

Сильний і підготовлений виноград простіше переносить зиму

Цілком природно, що сильна лоза більш стійко переносить холоду, а тому нам слід привести її в тонус.

На підтримку всіх життєвих процесів виноградна лоза витрачає певну кількість поживних речовин, що були накопичені до зимівлі. Набагато більше даних речовин йде під накриттям, коли виноград переживає зиму, але певна порція повинна залишитися і на весну, адже розвиток пагонів ґрунтується саме на цих запасах. Тобто, щоб виноград пережив зиму і навесні пішов у ріст, він повинен бути дуже сильним, а допоможуть цьому планові підживлення мінеральними і органічними добривами протягом усього сезону.

Для зимівлі винограду годиться тільки визріла лоза

Так і є, і багато дачники, які вирощують виноград протягом багатьох років і ведуть спостереження за власним господарством, кажуть, що в зиму на кущі винограду повинна залишатися тільки визріла лоза. Вона має характерний коричневий колір, більш потовщена і вкрита корою, вона навіть на дотик тепла при перших холодах. Молода ж деревина, яка не встигла набратися сили, повинна бути видалена з куща. Якщо цього не зробити, вона все одно загине протягом холодної зими, але забере біля куща і просто так витратять серйозну частину поживних речовин, яких може не вистачити на весняне розвиток. Крім того, слабка лоза створює серйозний ризик появи різноманітних захворювань під накриттям, які дуже просто заражають і весь кущ.

Визрівання деревини залежить від багатьох факторів, серед яких навантаження на деревину, наповнення її живильними речовинами, а також правильність санітарних обробок, адже хвора лоза дуже довго буде визрівати, і то навряд чи їй це вдасться.

Щоб допомогти деревині визріти, необхідно забезпечувати виноградний кущ калієм. Для цього використовують деревну золу і сірчанокислий калій, де не міститься хлор. Проводити стоїть як стандартні, так і позакореневе підживлення.

На кожен дорослий кущ за підгодівлю можна виділяти до 30 г калію, які необхідно розчинити у відрі води, або ж настій деревної золи, який готується дуже просто. Для його отримання необхідно настояти 1 л золи у відрі води протягом декількох днів, і далі проводити підгодівлю.

Азотні ж добрива для винограду слід виключити вже з другої половини літа, так як дана підживлення дасть основний акцент на ріст пагонів, але ніяк не на визрівання врожаю і зарядку рослини силами.

Допомогти пагонам визрівати можна і стандартної садової карбуванням, яку розуміють багато садівники. Це обрізка великої частини верхівки пагона приблизно над 15-м листком. В такому випадку, ріст припиняється, а поживні речовини йдуть прямо в грона і витрачаються на визрівання деревини.

Карбування слід провести дуже вчасно, коли період росту пагонів починає гальмувати, якщо ж обрізати пагони хоч на тиждень раніше, ви можете запустити зворотній процес і отримати величезну кількість пасинків.

Визначити даний період дуже просто, адже ростуть тільки вигнуті пагони, а якщо вони стають прямими, отже, і зростання припиняється. Якщо ви помітили на кущі винограду половину рівних і половину вигнутих пагонів, то вже можна проводити карбування.

Карбування не вважається обов'язковою, тим більше в тих випадках, коли лоза визріває і за допомогою інших методів. Крім того, далеко не в кожному регіоні можна визначити, коли виноград зупиняється в рості, а тому часто можна наробити помилок, тим більше новачкам.

Осіння обрізка винограду: коли і як?

Тут існує безліч думок, і що найцікавіше, серйозних суперечок, адже все зав'язано не тільки на регіоналізму кліматі, але і на сортах, визрівання винограду, збиранні врожаю, а також самостійних спостереженнях виноградарів.

Але нещодавно ми зібрали безліч рекомендацій, докладно їх вивчили і зробили висновки, які були оцінені професіоналами і на всі 100% підтримані.

Отже, обрізку винограду восени слід проводити не дуже рано, адже якщо обрізати кущ відразу після збору врожаю, як роблять дуже багато, можна серйозно послабити рослину і залишити його на зиму без величезного запасу поживних речовин.

Вся справа в тому, що на дозрівання врожаю кущ витрачає дуже багато сил. Якщо обрізати всю продуктивну частину відразу після його збирання, ви не залишаєте винограду жодних шансів накопичити поживних речовин. Якщо ж дати час кущу відновити сили після врожаю, і лише після цього провести осінню обрізку, виноград на зиму піде сильним і підготовленим.

Проводити обрізку варто під час перших заморозків, а може і відразу після листопаду, коли всередині чагарнику відбувається серйозний відтік поживних речовин в кореневій системі, а також багаторічної і нещодавно визрілої деревині.

Підготовка винограду до зими: укриття винограду

Дуже здорово, якщо всі наші поради пішли на користь, але існує і фактор, від якого можуть не врятувати навіть вони, якщо не вкрити виноград на зиму - це сильний мороз. Так, саме з цього приводу ми з вами зібралися сьогодні тут, і якщо ми забезпечили виноград всім необхідним для зимівлі, наступним кроком має стати створення якісного, а найголовніше, правильного накриття для винограду.

  • • Вкривати виноград слід при заморозках, рівних-5-6°С. Раніше робити цього точно не треба.
  • • Фахівці рекомендують тримати виноград під укриттям як можна менші терміни, і це піде тільки на користь.
  • • Успішна зимівля винограду частіше забезпечена його якісним загартовуванням, ніж укриттям. Зверніть увагу, існують стандартні процеси - низькі температури гартують лозу, рідина йде в міжклітинний простір, крохмаль переходить в стан цукру, і рідина всередині перетворюється в сироп. По суті, це самий серйозний антифриз, який і не дає сокам замерзати всередині і пошкоджувати лозу і коріння, а значить, виноград необхідно обов'язково загартовувати.
  • • Якщо виноград вкрити рано, можливо випрівання вічок, а також розвиток грибних захворювань, яким тільки дай тепло в укритті.
  • • Найбільш правильно буде почати вкривати виноград в той момент, коли земля трохи промерзне, саму малість. Лозу ж необхідно пов'язати і пригнути до землі заздалегідь, можна і через пару днів після обрізки. Укривний матеріал також має бути поруч, щоб у будь-який момент ви могли відразу накинути його на кущі винограду.
  • • Укриття винограду повинне пропускати повітря, бути теплим і легким, можливе використання соломи, лапника, різних синтетичних тканин, інше.

Отже, виноград повинен зимувати чистим, продезинфицированным, загартованим, обрізаним, заповненим і прихованим.

Тепер ви точно знаєте, як підготувати виноград до зими, і які заходи необхідно провести, щоб на наступний рік побачити не тільки вижив виноград, але відмінний його врожай. Ще раз поставимо акцент на тому, що підготовка винограду до зими відрізняється складністю, але необхідно зробити все коректно, щоб зберегти виноград і дати йому можливість розвиватися і радувати нас урожаєм і далі.

 

Джерело:
До списку новин