загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хто втратить субсидію в Україні восени через нові правила: відповіді на головні запитання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні поступово посилюють правила при розрахунку розміру "комунальних знижок".

Українцям вже в жовтні субсидії порахують за новими правилами. Скоротяться нормативи споживання, на які нараховується знижка. Враховуватимуть доходи не за минулий календарний рік, а за минулі півроку. Крім того, офіційно безробітним порахують дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів, а тим, хто приховає частину свого доходу, доведеться повертати незаконно використану знижку до бюджету. Пропонуємо вашій увазі відповіді на головні запитання про те, як зміниться програма субсидій в Україні.

Кажуть, доходи рахуватимуть по-іншому. Це погано?

Дивлячись для кого. Якщо минулого року дохід був нижче, а цього року став вище, – за новими правилами розмір субсидії дійсно буде менше. Однак, якщо з минулого року дохід навпаки – скоротився, то за новими правилами можна отримати "знижку" більше. До нововведень в декларації потрібно було вказувати дохід за минулий календарний рік, а тепер – за минулі шість місяців. Це, як зазначають в Мінсоцполітики, дозволяє "актуалізувати" інформацію про матеріальне становище.

Варто врахувати, головне, від чого залежить розмір субсидії, – дохід. У Міністерстві соціальної політики кажуть, що субсидіанти платять за комуналку 15% від свого родинного бюджету, однак, насправді для кожного субсидіанта цей відсоток індивідуальний. Щоб дізнатися, скільки доведеться віддати за комунальні послуги, потрібно дохід на одного члена родини розділити на два прожиткових мінімуми і помножити на 0,15. А щоб дізнатися, яким буде розмір обов'язкового платежу, потрібно отриману цифру помножити на загальний дохід родини.

Наприклад, родина з трьох осіб із загальним доходом в десять тисяч гривень повинна віддавати за комуналку 15,4% від родинного бюджету (1540 гривень), а родина з трьох осіб з доходом в п'ять тисяч гривень на трьох може платити тільки 7,7% від свого доходу (385 гривень). Формула розрахунку субсидії складена так, що чим вищий дохід, тим більше можна платити за комунальні послуги без знижки.

Якщо я втратив роботу, мені субсидія взагалі не передбачена?

Ні. Будь-який українець має право подати заяву на оформлення субсидії, і статус безробітного не привід для відмови. Але якщо раніше безробітному "приписували" при підрахунку знижки один прожитковий мінімум, ще з минулого року таким українцям рахують дохід в два прожиткових мінімуми.

Чиновники пояснюють: в країні розвинена тіньова зайнятість, і дуже часто українці, які працюють без оформлення і не платять податки, звертаються до держави за матеріальною допомогою. Наразі прожитковий мінімум – 1624 гривні. Тобто безробітному порахують дохід в 3248 гривень.

Щоправда, якщо комісія при місцевому органі соцзахисту визначить, що людина не працює з "поважних причин", наприклад, на ринку праці немає відповідних вакансій, при розрахунку субсидії можуть враховувати дохід на безробітного в розмірі одного прожиткового мінімуму – 1624 гривні.

А кому не покладена субсидія?

Перелік підстав для відмови в знижці розширили. Наприклад, зараз субсидію можуть не продовжити, якщо є заборгованість за комуналку як мінімум за два місяці і на суму від 340 гривень. Також забрати знижку можуть, якщо виявиться, що субсидіант приховує частину свого доходу. Більш того, за новими правилами незаконно використану субсидію доведеться повернути до бюджету.

За що можуть забрати субсидію:

  •  - За покупку на суму від 50 тисяч гривень (якщо ця покупка потрапила до реєстрів, її зможуть відстежити в відділі верифікації Мінфіну)
  •  - Приховали додатковий дохід, наприклад, від здачі квартири в оренду (в Мінсоцполітики пропонують розширити повноваження соціальних інспекторів, які зможуть без попередження обстежити умови життя)
  •  - Є заборгованість за комуналку як мінімум за два місяці (інформація про заборгованість відображається на індивідуальних рахунках домогосподарств)
  •  - Доходу родини досить, щоб самому платити за комуналку (інформацію про доходи органи соцзахисту отримують з податкової служби, Пенсійного фонду та інших відомств)

А якщо дохід не змінився, розмір субсидії не зміниться?

Ні. Все одно платити за комуналку доведеться більше, або ж економити. Так, знижку дають тільки на соціальний норматив споживання, за все, що перевищує норму, платити доведеться самостійно. Зазначені нормативи з жовтня скоротяться на опалення і газ.

ЯК СКОРОТИЛИ НОРМАТИВИ

НА ОПАЛЕННЯ:

• З 5.5 до 5 кубів газу на квадратний метр
• З 65 до 51 кВт*год електроенергії (якщо електричне опалення)
• З 0,0548 до 0,0431 Гкал тепла (якщо центральне опалення)

НА ГАЗ:

Якщо є тільки газова плита:
• З 4,4 до 3,3 кубометра газу на особу
Якщо є газова плита и немає гарячої води:
• З 7,1 до 5,4 кубометра на особу
Якщо є і газова плита, і газовий водонагрівач:
• З 14 до 10,5 кубометра на особу

Наприклад, минулого опалювального сезону родина з чотирьох осіб в будинку 60 квадратних метрів, яка використовує газ і для опалення, і для підігріву води, і для приготування їжі з субсидією могла спалювати 386 кубометрів. Саме такий обсяг покривала субсидія. Цього опалювального сезону для цієї ж родини норматив з газу скоротять до 342 кубометрів. Якщо продовжити витрачати за старим нормативом, без субсидії доведеться заплатити за 44 куби  газу. За чинного тарифу це 305,8 гривні (з квітня цього року куб газу коштує 6,95 гривні).

Водночас родина з чотирьох осіб в квартирі площею 60 квадратів, з центральним опаленням і газовою плитою, минулого опалювального сезону могла спалювати зі знижкою 3,28 Гкал тепла і 56 кубів газу. Цього опалювального сезону субсидія компенсує всього 2,58 Гкал і 42 кубометра газу. Тарифи на опалення в усіх містах різні. Якщо, наприклад, в Рівному така родина продовжить використовувати тепло за старим нормативом, самостійно доведеться заплатити за 0,7 Гкал (1011 гривень). Водночас за "зайвий газ" доведеться віддати 97 гривень.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин