загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вирощувати тюльпани – на клумбі, вдома, в теплиці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ці весняні квіти користуються особливою любов’ю українських жінок. Тюльпани – символ весни і свята жіноцтва. А ще вони дуже декоративні і, як і всі весняні цибулинні, зовсім невибагливі у догляді. То ж не дивно, що в квітні-травні на наших клумбах першу скрипку грають саме тюльпани. Як вирощувати тюльпани у відкритому ґрунті, в теплиці та в умовах квартири, розкажемо в цій статті.

Коли і як садити тюльпани

Оптимальний час і спосіб для висадки цибулин залежить від того, де саме ви збираєтеся вирощувати тюльпани:

Далі – детально про кожен варіант.

Тюльпани на клумбі

На запитання, коли садити тюльпани у відкритий ґрунт, кожен досвідчений садівник відповість – восени. Оптимально – з середини вересня до середини жовтня. В цей час земля достатньо охолонула (приблизно +10 градусів за Цельсієм), а до перших морозів ще вдосталь часу.

Чому правильно садити тюльпани восени? Бо до того, як цибулини дадуть перші паростки, вони мають пережити природній період охолодження, під час якого всередині них мають визріти нові квіти. Але, якщо ви чомусь не встигли цього зробити, можна вирощувати тюльпани і з цибулин, посаджених навесні та навіть взимку. Так, наприклад, це припустимо зробити і в грудні, якщо земля ще не промерзла. Але в цьому випадку цибулини тюльпанів можуть породити трохи менші квіти, і з’являться вони на місяць-півтора пізніше.

Не залежно від того, коли вирішите садити тюльпани, перед цим їх треба ретельно оглянути та відбракувати пошкоджені.

Важливо! В першу чергу, зовнішній вигляд квітучих тюльпанів залежить від посадкового матеріалу. Ретельно обстежуйте цибулини тюльпанів на наявність ознак захворювань, гниття, плісняви. Хвора і дрібна цибулина ніколи не подарує вам велику і яскраву квітку.

Безпосередньо перед тим, як висадити тюльпани в землю, їх очищають від зовнішнього лушпиння і обробляють легким розчином марганцівки. Висаджувати тюльпани в землю можна в невеликі борозенки рядочками, або окремо кожну цибулину в лунку. На великих площах цибулини тюльпанів розкладають по поверхні ґрунту, а зверху рівномірно засипають землею.

Важливо! Оптимальна висота шару землі над цибулиною – три її довжини. Тобто великі садять глибше, маленькі – ближче до поверхні ґрунту. Відстань між тюльпанами довільна – залежить від дизайнерських задумок садівника. Але, бажано, не менше 10 см. Тоді їм точно вистачить місця, і викопувати після цвітіння цибулини буде значно легше.

Щоб правильно посадити тюльпани, місце їх посадки треба замульчувати на зиму. Про особливості мульчування ми вже писали. Навесні мульчу необхідно зняти, щоб вона не перешкоджала пророщуванню цибулин.

Вирощування тюльпанів у «підземних» контейнерах – відео

Останнім часом великої популярності набуває спосіб вирощування тюльпанів у відкритому ґрунті в «підземних» контейнерах. Він має багато переваг. Про це – наступне відео.

Тюльпани в контейнерному саду

Ще один варіант вирощування тюльпанів в саду – садити тюльпани у відра, горщики чи контейнери. Горщики мають бути достатньо глибокими, щоб забезпечити необхідну кількість поживних речовин цибулинкам тюльпанів. Для великих цибулин підійдуть контейнери висотою не менше 20-25 см, для малих – достатніми будуть горщики висотою 15-20 см. В один горщик, як правило, висаджують 5-7 тюльпанів.

Коли садити тюльпани в горщики? Так само, як і в ґрунт – всередині вересня-жовтня. Але до весни вони мають стояти в темному прохолодному місці (можна навіть прикопати в саду і утеплити зверху гілками хвойників), щоб з приходом першого тепла  переселитися на ваш квітник.

Особливості вирощування тюльпанів в контейнерах:

  • Дренаж обов’язковий;
  • Якщо висадити тюльпани двома рівнями (великі – глибше, дрібні – вище) в один горщик, це забезпечить більш компактне цвітіння квітів на довший період;
  • Після цвітіння цибулини краще переселити у відкритий ґрунт для дозрівання;
  • Навесні тюльпани в горщиках для інтенсивнішого росту можна підгодувати азотними добривами. Фосфорні добрива допоможуть зробити цвітіння більш яскравим і тривалішим.

Тюльпани в теплиці

Вирощування тюльпанів в теплиці – це не тільки спосіб заробітку для підприємливих садівників в період весняних свят. Якщо теплиця пустує в очікуванні сезону, то чого б не використати її для вирощування тюльпанів?

Важливо! Для вирощування тюльпанів в теплиці треба відібрати найбільші і найкращі цибулини. Тоді і квіти вас порадують і розмірами і кольором.

Найважливіший період тепличного вирощування тюльпанів – підготовка цибулин до посадки. Вона проходить в кілька етапів:

  1. Перший тиждень-два після викопування відцвілих цибулин з ґрунту їх тримають в звичайних температурних умовах для цього періоду (до +33 градусів за Цельсієм);
  2. Потім цибулини тюльпанів переносять у приміщення з температурою приблизно +17 градусів. Там вони зберігаються майже весь час до посадки.
  3. За тиждень-два до того, як переселяти тюльпани в теплицю, їх переносять у ще прохолодніше приміщення (до +12 градусів), де тримають в ящиках з ґрунтом, який складається з садової землі, компосту (чи перегною) і піску в рівних частинах. Тут тюльпани вкорінюються і дають перші паростки.

В теплицю квіти переносять, коли довжина паростків сягне приблизно 5 см. Якщо квітам вистачить сонця, то перші тюльпани зацвітуть вже за три тижні. Якщо сонячного світла в цей період ще мало, треба буде їх підсвічувати.

Новачкам важко точно вгадати час, коли тюльпани зацвітуть в теплиці. Але можна спробувати. Наприклад, якщо на вигонку у підвал чи погріб з температурою до +12 градусів їх перенести за тиждень чи два до закінчення січня, зацвісти тюльпани можуть на 8-ме Березня. Але багато чого в цьому питанні залежить і від сорту тюльпанів.

Вирощування тюльпанів вдома

Виростити тюльпани  в умовах квартири теж цілком реально. В одній зі своїх статей ЗЕЛЕНА САДИБА писала про те, як вирощувати тюльпани вдома без ґрунту. Щоб тюльпани зацвіли в горщику з землею на підвіконні чи на балконі їм, як і для тепличного вирощування, треба забезпечити умови для вигонки. Після чого ставте горщик не в теплицю, а на сонячний теплий балкон чи підвіконня. Часто обприскуйте паростки і землю в горщику водою, щоб забезпечити необхідну вологість.

Ці тюльпани були висаджені у горщик і закриті мішковиною від світла всердині листопада, і залишені на холодному балконі (градусів на 5 тепліше, ніж на вулиці). На початку березня проклюнулися перші паростки, після чого горщик винесли на утеплений сонячний балкон (приблизно +15 градусів). Через місяць тюльпани зацвіли.

Як видно з останнього фото, навіть ті цибулини тюльпанів, які були висаджені зовсім не в рекомендовані терміни і без врахування температурних режимів, мають право на життя і цвітіння. То ж не бійтеся експериментувати, і нехай вас цілий рік тішать прекрасні квіти!

Натхнення!

 

Джерело:
До списку новин