загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому ми старіємо з різною швидкістю

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Рік тому в Бангладеші народився хлопчик, який виглядає, як 80-річний чоловік. Волосся на спині, маленьке зморшкувате тіло з дуже слабкими м'язами, підсліпуваті очі... Лікарі вважають, що це не просто зовнішня схожість із людиною похилого віку, - це і є передчасне, причому, стрімке старіння. І його причина – рідкісне захворювання – синдром Хатчінсона-Гілфорда. Тіло дитини виробляє аномальний білок, який змушує клітини старіти на очах. Незважаючи на те, що хлопчик навряд чи буде молодіти, як герой «Загадкової історії Бенджаміна Баттона», його батьки радіють поповненню у родині. А ми ще раз переконуємося, що старіння – це біологічний процес, що не залежить ані від нашого бажання, ні від способу життя.

Принаймні, до такого висновку дійшли вчені з Каліфорнійського університету. Факт, що одні в 70 років виглядають на 50, а інші вже в 30 почуваються, як дідусі і бабусі, не завжди залежить від їхніх корисних чи шкідливих звичок. Виявляється, 5% із нас генетично запрограмовані на раннє старіння і передчасну смерть, навіть якщо будуть дотримуватися усіх можливих правил здорового способу життя. І винуватець цього – внутрішній біологічний годинник: у одних людей він відстає, а у інших поспішає настільки, що в це складно повірити.

Ген старості існує

У деяких людей на генетичному рівні закладено підвищений ризик передчасної смерті, незалежно від того, що вони п'ють і їдять, скільки курять і чи займаються спортом.

У вищезгаданому дослідженні вчені проаналізували дані ДНК більше, ніж 13 тисяч осіб у США та Європі. Потім вони виміряли швидкість старіння кожного з них, використовуючи спеціальний інструмент – епігенетичний годинник, розроблений керівником дослідження Стівом Хорватом. Ви ще почуєте це ім'я, оскільки цей вчений ще в 2013 році створив механізм, що дозволяє визначити, коли приблизно помре людина (проживе довге життя чи коротке). Правда, сам Хорват про таку здатність свого винаходу здогадався не відразу. Епігенетичні годинник довгий час використовувався для вивчення старіння тканин і крові. Можна було відстежити, як саме змінюється ДНК людини під впливом часу. Це і подарувало можливість визначити точний біологічний вік людини. Зате тепер шляхом порівняння хронологічного віку індивіда з його біологічними даними вчені можуть передбачити тривалість його життя.

Але повернімося до результатів дослідження. Близько 5% учасників виявилися набагато старшими, ніж свідчили їх паспортні дані. Генетично закладена висока швидкість старіння їх тіла призвела до того, що в них удвічі збільшився ризик передчасної смерті – у порівнянні з тими, чиї «годинники» працювали повільніше. Тепер стало зрозумілим, чому деякі люди не доживають до 100 років, незважаючи на те, що виглядають і почуваються здоровими, нічим не хворіють і залишаються фізично активними. Можливо, на момент смерті їм і було 100 років, але тільки з точки зору біології. Тенденції збереглися навіть після врахування традиційних факторів ризику, таких як стать, куріння, індекс маси тіла, хронічні хвороби та ін.

Виходить, деякі люди з генетичних причин приречені померти раніше за своїх однолітків. Алгоритм, запропонований вченими, досить простий. Можна, наприклад, порівняти дані двох 60-річних чоловіків, що мають однакову стресову роботу і 20-річний стаж куріння. Припустимо, у першого буде максимальна швидкість старіння, а у другого – середня. Незважаючи на схожий спосіб життя, ймовірність померти у найближчі десять років для першого індивіда складе 75%, а для другого– тільки 60%.

Однак, як зазначає професор Хорват, традиційні фактори ризику, такі як підвищений артеріальний тиск і діабет (а також звички, що їх провокують), як і раніше впливають на смертність сильніше, ніж епігенетична швидкість старіння.

Еліксир молодості з’явиться через три роки

Розгадати механізм дії біологічного годинника та його впливу на швидкість старіння організму виявилося досить непросто. До того ж, залишилося багато відкритих питань.

«Наприклад, досі не зрозуміло, чому і як саме внутрішній годинник визначає відведений нам час,» – говорить співавтор дослідження доктор Фемістокл Есімс, доцент кафедри серцево-судинної медицини в Стенфордському університеті.

Не зовсім ясно, чи можуть генетичні зміни стати прямою причиною смерті або ж вони просто сприяють розвитку певних захворювань, які згодом призводять до летальних наслідків? І чи може «нормальний» біологічний годинник протистояти прогресуванню хвороби, навіть після того, як вона прижилася, щоб людина не померла раніше призначеного природою часу?.. Для отримання відповідей на ці та інші запитання необхідно провести ще не одне подібне дослідження. І все ж, експерти високо оцінили новий науковий прорив, що одного разу зможе привести до сповільнення процесу старіння організму.

Нині науковці планують знайти спосіб сповільнювати біологічний годинник. Спочатку з’ясують, як це буде працювати на тваринах. Це дозволить краще зрозуміти роль біологічного годинника порівняно з іншими маркерами старіння.

Зрозуміло одне - зупинка часу стала ідеєю-фікс для кращих умів сучасного суспільства. Учені всього світу знов взялися до реалізації романтичної мрії – створення «еліксиру молодості». За найоптимістичнішими прогнозами, він може з’явитися вже через якихось три роки. І навіть якщо цей засіб не буде повертати молодість, то хоч б сповільнити процес старіння йому буде під силу.

 

Джерело:
До списку новин