загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підсумки зустрічі Порошенка і Трампа: про що вони говорили і що це означає для України

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Український лідер заявив, що США повністю підтримують позицію Києва про розміщення миротворчої місії на Донбасі.

Вчора в Нью-Йорку на полях 72-й сесії Генеральної Асамблеї ООН відбулася зустріч президента України Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом. Переговори тривали більше години. У зустрічі президентів також взяли участь віце-президент США Майк Пенс, державний секретар США Рекс Тіллерсон, радник президента з національної безпеки Герберт МакМастер, спеціальний представник президента по Україні Курт Волкер і інші офіційні особи.

Про що говорили Порошенко і Трамп

Президент України Петро Порошенко заявив, що зустріч з президентом США Дональдом Трампом була "надзвичайно продуктивною". Український лідер сказав, що він задоволений безпрецедентним рівнем співпраці між двома країнами. Також Порошенко зазначив, що США повністю підтримали позицію України щодо розміщення миротворчої місії на окупованій частині Донбасу. За його словами, на сьогодні "велика кількість світових лідерів підтримують Україну в нашій справедливій боротьбі з російським агресором".

Також, за словами Порошенка, в ході зустрічі їм вдалося обговорити всі питання в сфері безпеки. "Надзвичайно важливо, що є спільне бачення нової якості співпраці в питанні безпеки. Ми детально обговорили всі напрямки розширення цієї співпраці, починаючи від співпраці з військовою академією West-Point і закінчуючи співпрацею з Міноборони США і іншими інституціями", – сказав він.

Крім того, президент України заявив про досягнення домовленості з Трампом і далі співпрацювати в проведенні і підтримці реформ. "Для мене було дуже важливо почути повну, дуже потужну підтримку реформ, які проходять в Україні, і позитивну оцінку результатів, яких ми цими реформами досягли. Це надзвичайно важливо для нас. І ми домовилися, що наша співпраця в підтримці реформ ефективно триватиме", – сказав Порошенко.

Більш того, глава української держави зазначив, що детально обговорив зі своїм американським колегою економічне співробітництво між двома державами.Президент України розцінює успішне розміщення українських цінних паперів на світових ринках як економічну підтримку реформ, що проводяться офіційним Києвом.

"Інвестори доларом голосують за успіх і довіру до українських реформ. І мені було приємно, що значна кількість з числа цих інвесторів були американські компанії", – сказав Порошенко.

Президент США Дональд Трамп, в свою чергу, відзначив досягнутий Україною прогрес в останні місяці. "Я б не сказав, що зараз (Україна. – Ред.) є зручною країною для життя, але ви робите її все краще і краще щодня, і я чую дуже хороші речі, тому справи України йдуть добре", – заявив Трамп.

Як зустріч Порошенка і Трампа оцінюють експерти

Політичні експерти сходяться на думці: важливо вже те, що зустріч Порошенка і Трампа відбулася, а також те, що вона була тривалою. Так, як зазначає директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк, Дональд Трамп з упередженням ставиться до України в силу того, що під час президентських виборів в США вона підтримувала суперницю Трампа Хілларі Клінтон. У цих умовах будь-який діалог на рівні президентів є безумовним плюсом для України, оскільки це дозволяє донести найважливіші меседжі.

"Я думаю, що це очевидний показник прогресу щодо двох президентів – є про що поговорити, і є бажання обговорити весь спектр значимих питань", – розповів сайту політолог Володимир Фесенко.

Експерт підкреслює, що основні теми, які були порушені на цій зустрічі – миротворча місія на Донбасі і двосторонні відносини. Однак не менш важливою була тема можливості надання США летального озброєння Україні. Втім, конкретних заяв щодо цього питання за підсумками зустрічі не зробив ні той, ні інший президент.

"Немає жодних сумнівів, що Порошенко цю тему на зустрічі з Трампом піднімав. Тим більше, що тільки що був прийнятий проект бюджету США і там про це говориться. І я думаю, що Порошенко зондував, ставив питання, а Трамп щось йому відповідав. Але свою відповідь він не хоче афішувати, – говорить Фесенко. – Я думаю, що відсутність інформації про цю розмову трошки напружує Москву, тому що вони не знають відповіді... Крім того, Трамп, можливо, розуміє – дуже делікатна ця тема".

Так, Трамп все ж зацікавлений в тому, щоб продовжувати діалог з Росією, але і не йтиме на поступки щодо України, вважає Фесенко. Тобто, ситуація суперечлива – президент США повинен і Україні допомагати, і, водночас, все таки не зіпсувати остаточно відносини з Росією. Тому така делікатна тема, як військово-технічне співробітництво з Україною і летальне озброєння, не озвучувалися, вважає політолог.

На думку Миселюка, США поки що не підійшли предметно до вирішення питання про можливість надання Україні летальної зброї. Також не можна говорити і про те, що Америка готова до неординарних кроків заради відстоювання спільної з Україною ідеї щодо миротворчого контингенту на Донбасі, вважає експерт.

"Жодних смислових нових меседжів від Трампа не прозвучало. Це говорить про те, що, по-перше, сьогодні адміністрація США не готова вирішити ні в сторону "так", ні в сторону "ні" питання про надання Україні оборонного озброєння летальної дії. Під друге, уряд США не готовий йти (з Росією – Авт.) на жорстку конфронтацію в питанні миротворців", – зазначає Миселюк.

При цьому, як вважає політичний експерт Євген Магда, на сьогодні імовірність введення миротворчої місії в тому форматі, в якому її бачить Україну, реальніша, ніж надання Америкою летальної зброї.

"Хоча боротьба за формат миротворчої операції на Донбасі триває, підтримка Вашингтоном української пропозиції про "блакитні каски" по всій зоні конфлікту робить її не зовсім безнадійною. Як на мене, станом на сьогодні миротворці реальніші, ніж надання летальної зброї", - написав він.

Втім, як зазначає політолог Павло Нусс, результати вчорашніх переговорів двох лідерів будуть помітніші з часом – після того, як над ними попрацюють на виконавчому рівні.

"Лідери обговорюють стратегічно важливі теми, і не варто розраховувати на бездоганну публічність підсумків цієї зустрічі. Як і перед першою зустріччю Порошенка і Трампа, так і зараз, я скажу, що результат цих переговорів буде відчутний з часом, після деталізації на рівні робочої групи", - написав Нусс.

Нагадаємо, що президент України Петро Порошенко перебуває з чотириденним візитом у США.

Дар`я Нинько

 

Джерело:
До списку новин