загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

27 вересня Воздвиження Хреста Господнього: що можна і що не можна робити в цей день

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Воздвиження Хреста Господнього (Зрушення) — велике двунадесяте церковне свято, яке має повну назву — Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього.

Це свято пов’язане з біблійною легендою про те, як із трьох знайдених хрестів визначали, на якому з них був розіп’ятий Ісус Христос.

Знайдені хрести по черзі прикладали до щойно померлих. І от після одного прикладання небіжчик воскрес. Так і був знайдений хрест, на якому колись розіп’яли Христа.

Воздвиження Хреста Господнього відзначається 27 вересня. За кілька століть склалися традиції цього свята, про нього відомо безліч прислів'їв і приказок, з ним також пов'язано безліч прикмет і повір'їв. 

Християнські прикмети на Воздвиження

У день Воздвиження Хреста Господнього не можна їсти молочних і м'ясних продуктів, дотримуючись суворого посту. Треба поститися, щоб життя було вдалим.

На Воздвиження не можна починати важливих справ, бо все піде прахом.

У день Хрестовоздвиження за традицією належить здійснювати Всенічне бдіння та божественну Літургію. Але зараз всю ніч рідко де служать, тому центральним стає святкове Богослужіння напередодні свята — чування.

Цікаво, що під час Утрені на Хрестовоздвиження Євангеліє читається не на середині храму, а у вівтарі.

Кульмінаційний момент свята — коли головний священик або єпископ, одягнений в чорне вбрання, виносить Хрест. Всі присутні в храмі цілують святиню, а предстоятель помазує їх святим єлеєм. Під час спільного поклоніння Хресту співається тропар: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і святе воскресіння Твоє славимо».

Хрест лежить на аналої до 4 жовтня — дня віддання Воздвиження. На віддання священик несе хрест у вівтар.

Треба відстояти святкову службу, а потім можна продовжити день удома за молитвою. А після служби варто очистити дім від нечисті. Для цього необхідно окропити святою водою кожен куток, читаючи молитви.

Тільки на Воздвиження в новому храмі ставлять дзвони і хрести на маківці. Очевидно, це пов’язано з християнською легендою виникнення свята Воздвиження.

Народні прикмети про Воздвиження

На Воздвиження останні птахи вирушають у далекі краї, а змії – залазять у нори на зимівлю. Насправді, на Воздвиження відлітають ті перелітні птахи, які ще не відлетіли.

Наші бабусі вірили, що та людина, яка побачить останній відліт птахів цього дня, може загадати бажання, й воно обов’язково збудеться. Тож якщо побачиш сьогодні зграю відлітаючих птахів, швидше загадуй бажання.

На Воздвиження осінь до зими швидше рухається, закінчується бабине літо й починаються осінні холоди. Цього дня тримай двері на замку, щоб змії в хату не потрапили, адже змії починають ховатися по норах на зимівлю. І змія може випадково заповзти в будинок.

Воздвиження – це останній день, коли перед зимою змії виповзають зі своїх нір і гріються на сонці. За народною легендою, змія, яка вкусить людину на Воздвиження, до нори не доповзе – їй сил не вистачить.

Хоча в ліс по гриби і ягоди на Воздвиження ходити не можна, можна потрапити у зміїну яму й залишитися там на всю зиму.

Легенда про Животворний Хрест Господній

Церковні легенди пов’язують це свято з римським імператором Констянтином І Великим. У 311 році перед вирішальною битвою за престол він побачив на небі хрест з написом – Цим перемагай! А вночі Констянтину у сні з’явився Ісус Христос і наказав зробити військовий прапор з таким хрестом. Він так і вчинив. Перемігши у битві свого ворога Максенція, він наказав вкласти прапор, який приніс перемогу, в руки своєї статуї на площі Риму.

Після того, як у 323 році Костянтин став одноосібним правителем всій Римської імперії, він вирішив знайти головну святиню християн. З цією метою він направив у Єрусалим свою матір – царицю Олену. Вона знайшла три хрести, і щоб зрозуміти, який з них є животворним, патріарх Єрусалимський Макарій наказав по черзі прикладати хрести до мерця. Лише після прикладання до третього хреста мертвий чоловік ожив. Імператор Костянтин повелів спорудити в Єрусалимі величний храм на честь Воскресіння Христового, що будувався 10 років і був освячений 26 вересня 335 року. А наступного дня – 27 вересня – було встановлено святкування на честь Воздвиження Хреста Господнього.

Традиції та заборони на Воздвиження

У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває. За три дні до свята прибирали всі овочі з корінням, щоб ранкові заморозки не знищили урожай.

Також 27 вересня починали садити яблуні та смородину – це можна було робити приблизно до середини жовтня.

Селяни займалися заготовками капусти на зиму і часто робили це разом, організовуючи так звані капустяні вечірки. Вважалося, якщо дівчина, збираючись на посиденьки, прочитає спеціальний замову, то зустріне хлопця, якого полюбить.

Старалися на планувати важливих справ на Воздвиження, оскільки вони могли закінчитися невдало.

У цей день починають відлітати у теплі краї, а усі гади земні (змії, вужі, ящірки) ховаються у нори. Тому заборонялося до лісу ходити, щоб гадюки не затягнули до своєї ями. Якщо ж змія вкусить людину, то їй закриті двері до вирію, і вона замерзне узимку. Закрити всі двері в будинку, щоб змії, що шукають місце для сплячки, не забралися – це цілком розумне застереження.

Слідкували 27 вересня і за погодою. Якщо на Воздвиження гуси високо летять – навесні буде велика повінь, і навпаки, а як дме холодний вітер – літо буде теплим.

 

Джерело:
До списку новин