загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обман року: Чому влада хоче забрати субсидії?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хоча по субсидії звертається все більше українських сімей, у проекті бюджету на 2018 рік уряд скоротив витрати на одержувачів субсидій.

Уряд планує знизити витрати держбюджету на одержувачів субсидій. У внесеному до парламенту проекті бюджету на 2018 рік на ці цілі передбачено на 3,2 млрд грн менше, ніж у 2017 році. Вочевидь, за логікою Кабміну, частина одержувачів субсидій вже незабаром житиме краще і втратить право на пільги.

Як там кажуть - за щучим велінням, за моїм хотінням? Виходить, тепер у бюджет закладають витрати на основі "щирих побажань". Все, що необхідно, так це беззастережна віра у свій народ. Зокрема, у його добробут і щастя, яке жодним чином не залежить від якихось там пільг чи соціальної допомоги.

Проте реалії далеко не такі позитивні. Завдяки новим обмеженням з боку уряду для частини громадян розмір субсидій може бути скорочено або й взагалі скасовано. Таких обмежень за останні півроку було введено щонайменше три. Навряд чи це додає комусь радості.

Попит на субсидії зростає

З року в рік кількість охочих отримати субсидію не зменшується. Все з точністю до навпаки. За даними Державної служби статистики, в січні-липні 2017 року по субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 6,8 млн українських сімей, що на 85,7% більше, ніж у січні-липні 2016 року.

Відсоток відмови держави у субсидіях сьогодні – понад 10%. Від початку цього року субсидії призначили 87,1% з числа тих, хто звернувся, а саме - 5,9 млн домогосподарств. Тобто, порівнюючи з минулим роком, кількість одержувачів зросла на 2,2 млн сімей. Це більш ніж на 60%.

Уряд не може впоратися з таким потоком звернень. Але замість того щоб визнати, що тарифи на комунальні послуги в Україні є завищеними і такими, що не відповідають рівню доходів громадян, Кабмін намагається обмежити кількість одержувачів субсидій. Що ж, у номінації "Обман року" урядовці отримують перше місце як автори чергового "геніального" розв`язання проблеми.

Обмеження від Кабміну

Варто нагадати, що 18 серпня уряд вчергове вніс зміни до Положення про порядок отримання субсидій населенням. Зокрема, скоротив тривалість сезону, протягом якого держава проводитиме компенсацію вартості комунальних послуг за опалення.

Тепер покривати субсидіями будуть період з 15 жовтня по 15 квітня. Це нововведення не торкнеться жителів багатоповерхівок. А ось у мешканців приватних будинків держава фактично забирає 1 місяць опалювального сезону. Раніше субсидія на опалення поширювалась на період з 1 жовтня по 30 квітня.

Серед інших обмежень – скорочення норм споживання електроенергії з травня 2017 року, а в серпні – газу. Ці корективи торкнуться уже всіх одержувачів субсидій.

Ось так крок за кроком влада намагається "зекономити", тим самим ввівши в оману український народ, який щиро вірить, що субсидії врятують їхній і так невеликий сімейний бюджет. Боюсь розчарувати всіх оптимістів, але ближче до опалювального сезону не варто виключати можливості появи нових "сюрпризів".

Усе таємне стає явним

Чому уряд раптом вирішив знизити витрати держбюджету на одержувачів субсидій? Це питання цікавить багатьох. Спробуємо зрозуміти. Так, перед скороченням нормативів Кабмін мав показати відповідні розрахунки. Але цього ніхто не зробив. При цьому уряд продовжує шляхом створення нормативних бар'єрів штучно обмежувати кількість одержувачів субсидій, щоб скоротити свої витрати на ці цілі.

У мене, як у громадянина, виникає просте запитання: невже чиновники не розуміють, що у людей реально немає грошей для того, щоб платити ці необґрунтовані і завищені тарифи? Думаю, що всі все чудово розуміють. Але діють ситуативно - так, як вигідно цієї хвилини. Мовляв, прикрутимо їм гайки, українці завжди терпіли, вони сильні, ще потерплять. От тільки поясніть мені, чому ніхто не припускає, що таке відверте знущання з людей може пробудити в них протестні настрої? Невже в урядових кабінетах так тепло і затишно, що реальність не пробивається в голови усіх цих реформаторів?

Борги населення за комуналку вже перевищили 28 млрд грн. У людей просто немає грошей для того, щоб платити за такими непідйомними тарифами. Ось це реальність, яку вперто не хоче бачити влада.

Побачити альтернативу

У нинішніх реаліях скорочувати субсидії, закладені у проект держбюджету-2018, не можна. Ба більше, необхідно переглянути рішення КМУ від 18 серпня 2017 року. При нарахуванні субсидій на опалювальний сезон 2017-2018 рр. має бути враховано доходи громадян за календарний рік. А сума закладених до держбюджету субсидій повинна виходити з реальних потреб "амортизації" зростання цін на послуги ЖКГ для населення. Це саме і є однією з альтернативних пропозицій, яку варто розглянути. Адже від всіх цих бюрократичних обмежень і "ноу-хау" влади насамперед потерпатимуть найбільш соціально незахищені групи населення.

Збереження фінансування субсидій ЖКГ не нижче рівня 2017 року – це той мінімум, який уряд може зробити для громадян, терпіння і віра яких в "краще майбутнє" уже без перебільшення досягнула граничної позначки.

Володимир Пилипенко

 

Джерело:
До списку новин