загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ очікуємо з 1 січня 2018 року. Що саме зміниться?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Президент анонсував підвищення грошового забезпечення військовослужбовцям ЗСУ. Кому саме, скільки, за що і коли? Розбираємося з представником Департаменту фінансів Міністерства оборони В'ячеславом Салаховим. 

Новий проект постанови передбачає зміни в структурі грошового забезпечення. На цей час ми маємо питому вагу додаткових видів грошового забезпечення: премія, надбавки, винагороди стимулюючого плану. Зараз питома вага цих виплат становить до 85% в структурі грошового забезпечення. Це в свою чергу не впливає на професійну складову. Питома вага військового звання, посадового кладу значно менша, ніж вона має становити в сумі грошового забезпечення, в сумі 60-80%. А ми маємо власне 40%. Зараз триває процес погодження, питання знаходиться на особливому контролі першого віце-прем’єр-міністра, міністра економіки Степана Кубіва. Я сподіваюсь, що в цьому році нам вдасться вийти на фінішну пряму, бо постанова передбачає її введення з 1 січня наступного року.

Чи для всього складу Збройних сил України? 

Так, звичайно. Сподіваємося на підтримку уряду, зокрема Міністерства соціальної політики. Ми вводимо так звані тарифні коефіцієнти в постанові. А це значить, що кожному військовому званню, кожному посадовому окладу в структурі ЗС буде відповідати певний тарифний  коефіцієнт. Розмір окладу за військове звання, розмір посадового окладу ми будемо отримувати шляхом його множення на розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлюється кожного року на 1 січня в державному бюджеті на відповідний рік. Коли буде все гаразд, ми отримаємо щорічне зростання грошового забезпечення разом зі зростанням соціальних стандартів у державі. 

По-друге, ми значно скоротили кількість додаткових нестимулюючих видів грошового забезпечення. Наприклад, це щомісячна додаткова грошова винагорода. Вона є одним із складових грошового забезпечення, оскільки не включається до розрахунку при виходу на пенсію та в суму для додаткової матеріальної допомоги. Це ті додаткові види, які переймалися задля вирішення тимчасових питань щодо можливості збільшення розміру грошового забезпечення; ті виплати, які не будуть стимулювати військовослужбовця до кращого, більш ефективного, продуктивного проходження військової служби, будуть скасовані. 

Чому зараз такий маленький розрив між окладами за військовим званням, наприклад, між молодшим лейтенантом і Генералом армії України розрив в 55 гривень?

Хочу нагадати, що дата прийняття постанови, якою ми зараз користуємось, це 2007 рік, а набула чинності з 2008 року. Дійсно рівень цін і співставність цих розмірів посадових окладів, окладів за званням з сьогоденням абсолютно не відповідають справедливості, у зв’язку з тим, що нам довгий час не вдавалось забезпечити зростання саме основних цих виплат. Для нас грошове забезпечення зростало у вигляді премій. Але через це страждали пенсіонери. Це також одна проблема, яка є зараз. 

Слухач, Дмитро з Харкова:
Мене цікавить, скільки займе часу, щоб ми за фінансовим забезпеченням досягли стандартів НАТО або європейських країн? 

Робота над підвищенням рівня грошового забезпечення за останні два роки не припинявся жодного дня. Сподіваємось, що буде можливість знайти додатковий ресурс. В разі позитивного завершення цього процесу, з 1 січня ми маємо вийти на ті зміни грошового забезпечення, які будуть близькими до НАТО. Треба розуміти, що економічні можливості держави не безмежні. 

Пройдемось по кожній складовій ГЗ, як вона зміниться? Отож, оклад за військовим званням. Що з ним? 

Оклад за військовим званням підвищується. Проект постанови про грошове забезпечення є у вільному доступі. Це не секрет. Багато людей звертаються до нас з питань фінансів, бо проблема не наша внутрішня, є також військові пенсіонери, які сподіваються на підвищення пенсій.

Слухач (смс):

Цікавить перелік спеціальностей, яким підняли забезпечення з 1.08.2017 року. А також наскільки. І наскільки збільшиться загальна сума забезпечення при прийнятті постанови при теперішньому прожитковому мінімумі на прикладі лейтенанта. 

В серпні прийнято рішення щодо збільшення забезпечення військовослужбовцям ВДВ та морської піхоти шляхом збільшення їхньої щомісячної премії. Про цифри поки не будемо. Збільшення буде становити 15-20%. Щодо категорій - це від стрільця до командира взводу, суто бойові спеціальності. 

Що буде з посадовим окладом?

Так, він буде зростати і залежати від прожиткового мінімуму. В основі взяті принципи побудови посадових окладів, які стосуються державної служби. Посадовий оклад буде достойним, він стимулюватиме військовослужбовця до подальшого проходження служби.  Для якісного та кар'єрного зростання. Будуть відчутні зміни в розмірі ГЗ при отриманні наступного військового звання. Це буде вагома прибавка при перепризначенні з посади на посаду. 

З цими нововведеннями розриви між посадовими окладами будуть більшими? 

Так, значно більшими. Буде мотивація військовослужбовця до підвищення свого рівня, за рахунок додаткових стимулюючих виплат. Запроваджується єдина надбавка за виконання особливо важливих завдань. Після прийняття проекту постанови Департамент фінансів спільно з підрозділами Міністерства оборони Генштабу будуть опрацьовувати критерії, за якими будуть встановлювати персональний розмір цієї надбавки. Якщо користуєшся іноземною мовою - отримуй +2%, у тебе є кваліфікація - отримуй ще +3%, виконуєш завдання на броньованій техніці - це за особливі умови служби +5%. Буде перелік вимог, нормативів - якщо вони є, тоді отримаєш свій плюс.

Вислуга років? Що буде з нею?

Надбавка за вислугу років зберігається у процентному відношенні. Трохи розширений діапазон до розміру 50 відсотків, за прикладом як організована виплата у Національній поліції. Найменший поріг надбавки залишається 5% відсотків, а найбільший підвищиться до 50%.

Тарифну сітку можна буде десь подивитись?

Так. Ми в очікуванні проекту постанови. Буде відомчий наказ про грошове забезпечення – всі критерії, всі розміри, будуть оговорені умови виплат. Як тільки проект наказу буде обговорений – його винесуть у публічний доступ. 

Слухач, Костянтин з 81 ОАеМБр:

Документи на відрядження. Зараз моя фінансова частина вимагає від мене на посвідченні про відрядження ставити печатку тієї бригади, куди я їздив, про те, що я там не харчувався три рази на день. Тобто мені не видавали ні продатестат, ні сухий пайок. Я поставив печатку, що я прибув-вибув, але ще треба печатку, що я там не харчувався. Чи потрібна вона справді? 

Так, дійсно, вимога справедлива. Тому що є певні правила виплати добових під час відрядження. І коли військовослужбовець відбуває до місць відрядження, де можливості харчуватись самостійно немає (полігони, навчальні центри тощо), вони можуть зараховуватися на одноразове, дворазове і триразове добове харчування. Для того, щоб визначити право військовослужбовця на розмір добових коштів, і вимагається така печатка. Коли військовослужбовець вже прибув з військової частини і не має змоги поставити цю печатку – командування військової частини робить відповідний запит до тієї бригади на підтвердження про харчування. Приходить відповідь -  військовослужбовець отримує забезпечення згідно з цією відповіддю.

Читач (морська піхота):

Чому військовослужбовцям на добу на відрядження виділяють тільки 30 гривень? І то не авансом, а виплачують потім, частіше не виплачують взагалі. А також гроші на дорогу – їдеш за свій кошт, і тільки потім за наявності квитків, їх можуть віддати. 

Ремарка: добові у нас з травня місяця – 60 гривень. Вимога наказу міністра оборони – спрямування у відрядження за умови наявного фінансування на ці цілі. На жаль, можуть траплятись такі ситуації, але це виключні випадки. Це якщо військовослужбовець відбуває терміново, і фінансова служба не встигає видати кошти авансом. 

Повернемося до ГЗ. Премії залишаються ті самі? Максимальний розмір посадового окладу для офіцерів, визначеного у штаті, - до тисячі гривень це 450% премії, і від 1600 і вище - це 350%.  

Коли зростання відбувається еволюційним шляхом – помінялись базові виплати, зростає весь розмір грошового забезпечення. Базові виплати змінюються у всіх. Пропорційно збільшується розмір грошового забезпечення у всіх – від лейтенанта до генерала армії. У нас зараз відбувається штучне регулювання. І за рахунок того, що база залишається одна і та ж, і коли ми будемо ставити всім 400 відсотків або 450 – тоді непропорційно буде зростати розмір грошового забезпечення на руки. Тому створили три діапазони розмірів премій, прив’язалися до груп посадових окладів, для того, щоб забезпечити саме справедливий ріст і співставність розмірів грошового забезпечення всіх категорій військовослужбовців.

Питання від слухача: Чи мають командири знімати гроші за догани. Чи є в них на це право у зв’язку з новими змінами?

Розмір премії в проекті постановки закладений 10%, базовий розмір. Щоб позбавити цієї премії, цей військовослужбовець має бути настільки недисциплінований, щоб командир застосовував до нього вже не тільки засоби дисциплінарного впливу, а й вже заходи матеріального стимулювання. А на цей час порядок зменшення розміру преміювання оформлений. Для командирів це дуже великий важіль, адже завдяки цьому і є можливість впливу на якість проходження військовослужбовцем служби. Особливо це дуже гарно зіграло в перші два роки проведення АТО, коли до лав ЗСУ призивалися абсолютно цивільні люди і деякі були не готові або не бажали виконувати вимоги до військової дисципліни, які є в нашому війську.

Слухач Ігор: Чи зміниться загальна сума заробітної плати військовослужбовців, якщо премію приберуть, а сам оклад за військове звання підніметься? Чим Департамент фінансів може аргументувати своє рішення з приводу підняття морським піхотинцям і військам ВДВ премії? Оскільки виконують завдання, що звичайна піхота, що морська одні і ті ж, зараз не має ніякої різниці, зараз йде оборонний процес. 

Так, ми закладаємо певне зростання грошового забезпечення. Але менше, ніж було, військовослужбовець отримувати не буде. Ми закладаємо певне зростання, це буде залежати від макроекономічних показників, які будуть закладені в проект держбюджету, ну і від обсягу фінансування, яке ми отримаємо на наступний рік. Хочу на разі сказати, що зараз ідуть перемови з Міністерством фінансів і МО буде захищати свій державний запит, у якому ми заклали певну суму грошового забезпечення. 

Мені важко сказати як фінансисту, хто більш важливий, це сухопутні війська або військовослужбовці ВДВ, або ж військовослужбовці морської піхоти, Сил спеціальних операцій. Але враховуючи особливості бойового застосування, то це був один із головних факторів керівництва МО, керівництва держави. Було прийнято рішення, щодо збільшення грошового забезпечення саме цим категоріям військовослужбовців (ВДВ, морська піхота).

Які будуть винагороди учасникам АТО, і що обіцяють для першої та другої лінії оборони?

Хочу сказати, що в цьому році вже відбулося декілька змін в розмірах винагород за участь в АТО. З першого січня цього року ми розпочали виплату за виконання завдань на лінії бойового зіткнення, на глибину ротних опорних пунктів 1 ешелону це 6 тисяч гривень. В інших місцях дислокації сума виплат складала 2 400 грн. З першого квітня ці розміри зросли відповідно до 7 500 грн. і 3500 грн. І з першого серпня планується збільшити розмір винагороди за участь в АТО до 10 000 грн на першій лінії, це лінія зіткнення і в інших місцях - до 4500 грн. Зараз ми працюємо над погодженням цих сум.

Щодо одноразових виплат, наприклад, знищення техніки противника. 

Поки що залишаться та поточному рівні.

Як зміниться оподаткування грошового забезпечення і підрахування у пенсійних фонд після прийняття постанови?

Це питання знаходиться у площині Міністерства соціальної політики. Змін поки що великих не планується щодо оподаткування грошового забезпечення. Дія постанови 44 Кабінету міністрів передбачає повну компенсацію сум прибуткового податку, яке нараховується на грошове забезпечення військовослужбовців. Хочу зауважити, буквально нещодавно уряд прийняв постанову, згідно з якою внесено зміни до постанови 44. Ми нарешті вирівняли ситуацію, тому що по тих виплатах, які отримує військовослужбовець в остаточний розрахунок уже після звільнення і виключення із списків військової частини ці суми, на жаль, оподатковувались і не компенсувалися прибутковий податок, зараз по всіх виплатах, які має військовослужбовець навіть уже після звільнення з військової служби компенсаційного характеру або це грошове забезпечення, якісь додаткові виплати під час проходження служби ці виплати не оподатковуються. 

Слухач Сергій: Маю два запитання. Який період між грошовими виплатами і пораненням, який максимальний термін може бути. У мене боєць був поранений у вересні минулого року, а гроші ще не отримав. 

З якою періодичністю виплачуються “атошні” гроші, тому що виплатили заробітну платню, а премію за те, що ти в АТО, не виплачують. 

Військовослужбовець отримав поранення, він проходить лікування, період реабілітації, його мають вилікувати і військово-лікарська комісія має дійти висновку – придатний чи непридатний до військової служби. Після цього у разі наявності втрати певного відсотку працездатності внаслідок поранення, військовослужбовець направляється на МСЕК (медико-санітарна експертна комісія), де вирішує щодо відсотку втрати працездатності. Поки військовослужбовець не буде виписаний з установи, ми не зможемо встановити розміру компенсаційної виплати.

Друге запитання – виплати за АТО. Як правило, винагорода за участь в АТО може виплачуватися разом з грошовим забезпеченням військовослужбовця, а можуть окремо по окремих відомостях. Все залежить від терміну, коли у військову частину надходять документи із штаба АТО щодо підтвердження участі військовослужбовця в АТО. Термін виплати ГЗ у ЗСУ це 20 число кожного місяця. Але якщо кошти не надійшли – витяги надійшли пізніше, на них попросили додаткове фінансування, протягом трьох днів, але не пізніше останнього дня місяця, тобто місяць в місяць мають відбуватися виплати винагороди за участь в АТО. Розрив між основним грошовим забезпеченням і винагородою може бути у декілька днів. 

Запитання від слухача (морська піхота): Чи планує керівництво МОУ замовляти розробку комплексного програмного забезпечення, яке дозволить автоматизувати ведення обліку (особового складу, матеріального обліку в службах ресурсного забезпечення, бухгалтерського обліку) в загальній єдиній системі . Таким чином щоб документообіг був повністю автоматизований, що дасть змогу ефективно використовувати час для прийняття рішень. 

Чому до цих пір не вправаджено використання ID-картки військовослужбовця і чи планується створення філії національного банку типу "військового банку", де будуть обслуговуватись всі силовики (ЗСУ,МВС, СБУ тощо).

Перше – ця робота триває, однак питання дуже обширне. Просто різні підрозділи МО опікуються певними напрямками автоматизації адміністративно-господарської діяльності ЗСУ. Департамент фінансів розробляє комплексне рішення щодо військової частини, це буде сучасне програмне забезпечення, яке покриватиме увесь функціонал життєдіяльності фінансової служби. Це не так просто. Ми державна установа, одна із вимог цього програмного забезпечення – це система захисту інформації, тому що дані критичні, тим більше, що ми говоримо про автоматизацію бойових одиниць. 

Щодо ID-картки військовослужбовця – ця робота також ведеться. Наскільки я знаю, опрацьовувалося питання щодо прив’язки і зберігання на електронному чіпі в цьому посвідченні даних і фінансового плану, але питання захисту інформації і технічного використання цієї картки стоїть дуже критично. Не готовий сказати, що запрацює завтра, але робота ведеться. 

 

Джерело:
До списку новин