загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Свiтлий чи темний, з кiсточками чи без: який виноград найкориснiший для нашого органiзму?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Нинi на ринках – справжнє свято винограду. Великi грона соковитих ягiд мають такий апетитний вигляд! А який виноград вибрати, щоби максимально збагатити органiзм вiтамiнами? Чи можна цi плоди їсти тим, у кого надмiрна вага чи дiабет, а поласувати ягiдками дуже хочеться?
 
– За кольором плодiв виноград дiлиться на такi головнi групи: бiлий, рожевий, синiй. Iнтенсивнiсть кольору залежить вiд агроклiматичних умов вирощування, мiнерального складу грунту, – каже Вiра Антонюк, кандидат бiологiчних наук. – Наприклад, що менше в ньому калiю, магнiю, залiза, то менш iнтенсивний колiр. Темно-синього, темно-червоного кольоу винограду надають флавоноїди антоцiани – спецiальнi сполуки.
 
– Синiй виноград має вираженi антибактерiальнi та антивiруснi властивостi, – пояснює Наталiя Мiхньова, лiкар-дiєтолог НДI харчування МОЗУ. – А флавоноїди, яких особливо багато в темних сортах винограду, захищають стiнки судин вiд вiдкладень поганого холестерину. У свiтлому ж виноградi багато залiза, тому вiн ефективний у боротьбi з анемією.
 
– Чим ще корисний виноград?
 
Н. Мiхньова: – У гронах, незалежно вiд їх кольору, є цiла скарбниця мiнералiв (кальцiй, калiй, натрiй, фосфор, залiзо, магнiй, селен) та вiтамiнiв (А, В6, С). Крiм того, багато флавоноїдiв є потужними антидепресантами, що сприяють сповiльненню процесiв старiння.
 
Загалом же – чудовий засiб стимуляцiї iмунної системи та профiлактики багатьох хвороб. Лише одне гроно свiжого винограду середнього розмiру щодня – i будете здоровi. 
 
–  Утiм виноград – доволi калорiйна ягiдка. То чи можна поправитися вiд нього?
 
– У 100 грамах цього плоду – в середньому 60 калорiй аналогiчно, як у 100 грамах рисової кашi чи склянцi кави з цукром i молоком. Глiкемiчний iндекс (ГI) винограду (цей показник вiдображає, з якою швидкiстю продукт перетворюється на глюкозу) – 40 одиниць. Для порiвняння: стiльки ж має бiла квасоля. Печена картопля вже бiльше – ГI 95 одиниць. Тож людям iз цукровим дiабетом слiд брати це до уваги, формуючи свiй рацiон.
 
Усiм iншим слiд просто не переїдати винограду. 100 – 200 грамiв за один раз – цього досить. Особливо це застереження стосується вагiтних – в останнi три мiсяцi краще утриматися вiд цих ягiд. По-перше, щоб не наростити масу плоду. По-друге, пiсля вживання винограду нерiдко виникає здуття кишкiвника, а вiн тисне на матку, що може бути небезпекою для вагiтних.
 
–  Кiсточки та шкiрка – їсти їх чи викидати?
 
– У шкiрцi мiститься найбiльше поживних речовин та мiкроелементiв, що є у виноградi. Тому, якщо нема хвороб травного тракту, варто їсти плоди з оболонкою, добре розжовуючи. Щоправда, дiтям усе ж краще чистити винограднi ягiдки вiд шкiрки, бо ферментна система в них ще не сформована.
 
Щодо кiсточок, то в них мiститься надзвичайно цiнний рослинний жир. Утiм наш органiзм не здатен перетравлювати винограднi кiсточки. Ба бiльше, в деяких випадках вони можуть призводити до механiчного подразнення органiв травлення. Це небезпечно для дiтей, осiб iз хронiчними хворобами кишкiвника. Тому краще споживати олiю з виноградних кiсточок.
 
– До речi, а чи можна зробити таку олiю, яка в магазинах доволi дорога, власноруч?
 
– Так, – каже Олена Коб'юк, дослiдниця народних методiв оздоровлення. – Звiсно, це не буде справжнiй екстракт виноградних кiсточок, для хатнiх умов його виробництво – занадто складний технологiчний процес. Лише для лiтра олiї потрiбно майже 50 кiлограмiв виноградних кiсточок.
 
Але є простiший метод. Винограднi кiсточки слiд помити, обсушити, розчавити та залити олiєю (наприклад, соняшниковою) у пропорцiї 1:4. Через мiсяць настiй потрiбно процiдити. Така олiя надзвичайно корисна для судин завдяки пiкногенолам – речовинам з антиоксидантною активнiстю. Справжнє золото виноградної кiсточки -- омега-6 жирнi кислоти, незамiннi для профiлактики онконедуг.
 
–  Лiкувальний i винний оцет, чи не так?
 
– Аякже! I його також неважко приготувати власноруч iз макухи, води та цукру. Оцет не лише смачна приправа, а й лiки: з виноградних шкiрок в оцет переходить антиоксидант ресвератрол, потрiбний для здоров'я серця i судин.
 
Корисне й листя винограду. Вiдвар з нього допомагає позбутися уратних каменiв у нирках, полегшує симптоми подагри й дiабету. Свiже виноградне листя – смачне та корисне, його застосовують у традицiйнiй азiйськiй i середземноморськiй кухнях.
 
Iрина КОНТОРСЬКИХ, Лариса ПЕЦУХ
 
Джерело:
До списку новин