загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Зростання тарифів не припиняється, але чи зможуть це витримати українці?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Початок жовтня традиційно пожвавив розмови про тарифи на житлово-комунальні послуги. Звісно, насамперед це стосується зміни ціни на газ, від якої «танцює» й ціна на опалення та гарячу воду, а за компанію й ціна на всі інші послуги ЖКГ із електроенергією включно.

Здається (і навряд щоб хтось про це забув), і уряд, і НКРЕ КП, і Верховна Рада вже не раз клялися й божилися, що «оце пододожчання буде останнім», нібито переймаючись злиденністю населення, яке просто вже не може сплачувати комірне. Обіцянки, як відомо, цяцянки — із ними можна цяцькатися, носитися як дурень із писаною торбою, повторювати як «Отче наш»… Але, як свідчить досвід, вірити тому, що проголошуєтьтся на всіх рівнях влади з приводу ціни, не можна ніяк.

Ось для прикладу запевнення Віце-прем'єр-міністра України Павла Розенка, який доволі переконливо заявив, що підстав для підвищення ціни на газ та житлово-комунальні послуги зараз немає. Причому це не просто слова, сказані комусь у інтерв’ю чи проголошені на якомусь телеканалі, а офіційне повідомлення, розміщене 2 жовтня 2017 року на урядовому інтернет-порталі. Служба Віце-прем'єр-міністра України повідомила, що Підстав для підвищення ціни на газ та житлово-комунальні послуги в опалювальному сезоні 2017-2018 роках немає: «Ціна на газ у нас зафіксована в проекті Державного бюджету України на 2018 рік. Вона залишилась на рівні цього року. Зараз немає жодних підстав говорити про підвищення ціни на газ для населення. Так само немає підстав для зростання тарифів на житлово-комунальні послуги. Відповідно місцеві органи влади повинні жорстко контролювати підприємства, які надають людям послуги, щоб вони необґрунтовано не підвищували ціни на житлово-комунальні послуги».

Щоб люди не хвилювалися, Павло Розенко звернув увагу й на те, що «у Меморандумі з МВФ немає жодних вимог щодо підвищення ціни на газ для населення у цьому опалювальному сезоні». Здавалося б, можна мати спокій і не хвилюватися. Але…

Але того ж таки 2 жовтня 2017 року, тобто вчора, телеканали дружно сповістили, що тарифи не просто зростатимуть, а зростатимуть дуже відчутно та ще й не один рік поспіль. Посилання при цьому (при цих повідомленнях тобто) робилися на уряд, який буквально щойно запевнив, що з приводу тарифів можна мати спокій. А тут — «зростати з кожним роком». І згадка про консенсус-прогноз Міністерства економічного розвитку і торгівлі України. Ну, про те, що права рука частенько не в курсі того, що робить ліва, відомо всім і здавна. Але щоб Віце-прем’єр був не в курсі прогнозів і планів на найближче майбутнє таких важливих міністерств, як Міністерство економічного розвитку і торгівлі або Міністерство соціальної політики… Не віриться якось у це, бо ж Віце-прем’єр — то ж і не блазень, і не цап-відбувайло, а відповідальна особа, яка має відповідати за кожне сказане слово, а тим більше – за оприлюднену на порталі КМУ інформацію. Бо якщо сказане десь і переказане кимось можна вважати інформацією на рівні ОБС (одна баба сказала), то опубліковане на офіційному сайті Кабінету Міністрів (ось отут: //www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=250315601&cat_id=244276429) брехнею чи навіть просто перебільшенням бути не може.

Тим не менше, і телеканали, і новинні інтернет-ресурси дружно й одноголосно, причому посилаючись на урядові рішення й на УНІАН, оприлюднили інформацію, що ціна на газ зростатиме, причому щонайменше три роки поспіль:

«У 2018 році в Україні можливе зростання тарифів на газ на 19%, на опалення, гарячу воду і електроенергію - на 20%. Про це йдеться в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі, передає УНІАН.

Також повідомляється, що в 2019 році тарифи на природний газ можуть збільшитися на 12,5%, а на гарячу воду, опалення та електроенергію - на 17,5%.

Крім цього, в 2020 році можливе зростання тарифів на газ і електроенергію на 10%, на гарячу воду і опалення - 19%».

Кому вірити? На що сподіватися? Із яких прибутків сплачувати? Чи перебиратися в землянки й печери? А що? Будемо печерники й дикі люди… Чи, може, когось вводить в оману слово «можливо»? Так воно ж стосується, як ми розуміємо з гіркого досвіду, не можливості підвищення цін, а його величини.

Звісно, що подорожчання газу й електроенергії спричинить подорожчання геть усього — тут і до ворожки йти не треба. І ні збільшення мінімальної заробітної плати, ні збільшення (якщо вийде) мінімальної пенсії тут не допоможуть.

Хотілося б помилитися. Та й на цей раз одна баба сказала… А баби не помиляються — що не кажіть, життєвий досвід.

Наталія Коваль (Глоба)

 

Джерело:
До списку новин