загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кому не загрожують ні інфаркт, ні інсульт

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вся справа в бляшках.

У 90% випадків причиною серцево-судинних захворювань є атеросклероз, який розвивається протягом 10-15 років. Це патологічний стан, викликаний порушенням кровотоку через відкладення холестерину на стінках судин і утворення атеросклеротичних бляшок. Взагалі, холестерин життєво необхідний організму, це його будівельний матеріал. Він міститься у всіх клітинних структурах і тканинах мозку, без нього не може функціонувати центральна нервова система. У складі крові холестерин – благо, у вигляді бляшок – загроза і зло. При ураженні судин серця виникає задишка і важкість у грудях (стенокардія). При ураженні судин голови – швидка стомлюваність, неуважність, запаморочення (гіпертонія).

А ще може статися закупорка судин, потім крововилив в бляшку і, як наслідок, тромбоз і інфаркт. У групі ризику знаходяться люди з високим артеріальним тиском, підвищеним рівнем цукру і холестерину в крові, порушеннями функції нирок. Велика ймовірність розвитку хвороби і у тих, чиї близькі родичі страждали від захворювань серця і судин. Якщо всі фактори ризику під контролем, можна сказати, що ризик інфаркту та інсульту зведений до мінімуму.

Їжа для судин

Дотримуйтеся здорового збалансованого раціону, багатого клітковиною, а також з пониженим вмістом жиру. У раціон необхідно включати фрукти, овочі не менш ніж 400 грамів в день. Щоб «поганого» холестерину було менше, треба привести в норму своє харчування, скоротити споживання жирного м’яса, вершкового масла, ковбас, смаженої картоплі, уникати маргарину і різних спредів, що складаються з трансжирів. Правильний вибір – це нежирне біле м’ясо, рослинні масла, зернові, бобові. Корисна в розумних кількостях жирна риба (сьомга, форель) з її поліненасиченими жирними кислотами. Дуже добре їсти горіхи і яблука: всього лише одне яблуко в день допомагає утримувати холестерин на нормальному рівні.

До мінімуму варто звести вживання солі. Надлишок натрію сприяє затримці рідини в організмі. В результаті збільшується обсяг циркулюючої крові, що, в свою чергу, створює велике навантаження на серце. Натрій до того ж посилює спазм судин, через що артеріальний тиск значно підвищується. Для боротьби з надмірною вагою не завжди буває достатньо сісти на дієту.

Потрібні розумні навантаження

Фізичне навантаження підвищує приплив крові і кисню до клітин головного мозку, що веде до поліпшення функцій мозку і допомагає полегшити сильні головні болі судинного походження. Але треба врахувати, що у сучасної людини в порівнянні з далекими предками, які, здобуваючи прожиток, полювали, орали, навантаження помітно знизилися.

У багатьох вони і зовсім зійшли нанівець. Так що навантаження, які необхідні для здоров’я серця і судин, мають бути “розумними”. Не обов’язково займатися спортом і навіть бігати, досить ходьби, але бажано щодня як мінімум по 40 хвилин. Знайти цей час буває непросто, але справа того варта.

Що варто вживати літнім людям?

З віком в організмі людини знижується інтенсивність обмінних процесів, зростає ризик розвитку атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, захворювань серця, цукрового діабету та інших захворювань. Однак наука довела, що за допомогою харчування можна уповільнити або навіть призупинити процес старіння.

По-перше, треба обов’язково їсти сезонні овочі, бажано вирощені в нашій кліматичній зоні. Зокрема, буряк, моркву, картоплю, гарбуз, селеру. Їх потрібно вживати щодня в різних поєднаннях. По-друге, їжте фрукти (яблука, груші, цитрусові), бобові (квасоля, сочевиця), які містять багато магнію і рослинного білка. Також необхідно включати в раціон каші (гречану, пшеничну, пшоняну, рисову і інші).

Ці продукти стимулюють моторику кишечника, збагачують організм вітамінами і мінералами. Ще один важливий продукт – риба. У ній містяться омега-3 жирні кислоти, які борються з вільними радикалами – речовинами, що руйнують наші клітини. Жирні кислоти необхідні для здоров’я серця, судин.

В раціоні повинні бути нежирні кисломолочні продукти: напої 1-2% -ної жирності, сир 4-5% -ної жирності. З віком знижується здатність переробляти незбиране молоко, а після сквашування молочні продукти легше засвоюються організмом, покращують мікрофлору і роботу ферментів.

 

Джерело:
До списку новин