загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Експерт вказав на підводні камені пенсійної реформи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Верховна Рада проголосувала Пенсійну реформу. «За» проголосували 288 депутатів.

Закон не передбачає підвищення пенсійного віку, але збільшується страховий стаж. Він буде підніматися поступово і до 2028 року повинен буде досягти 35 років.

Також з 1 жовтня для більш ніж 5,5 мільйона пенсіонерів пенсії в середньому збільшаться на 692 гривні. У реформі також прописано, що з 2019 року індексація пенсій відбуватиметься автоматично. Для цього не потрібні будуть окремі рішення уряду або Верховної Ради.

Що ще передбачає Пенсійна реформа, розповів в ефірі радіостанції Голос Столиці експерт пенсійної системи «реанімаційному Пакета Реформ» Олександр Ткач.

Систематизуйте основні зміни, які передбачає Пенсійна реформа?

— По-перше, я завжди казав і повторю, що це не слід розглядати як пенсійну реформу, а тільки як закон про внесення змін до законодавчих актів, що стосуються підвищення пенсій в солідарній системі. Тому в солідарній системі дійсно є відповідні зміни. По-перше, вага одного страхового року, страхового стажу віднині буде не 1,35, а буде один. Тобто за один і той самий розмір пенсії працювати доведеться тепер більше, ніж було раніше. Далі вводиться дійсно автоматичне осучаснення пенсій, але воно вводиться поступово. Як ви правильно сказали, після 2019 року. І розмір пенсії буде автоматично збільшуватися відповідно до змін середньої зарплати за три календарних роки. А ця зміна буде коригуватися на 50% зростання показника інфляції і на 50% зростання показника середньої заробітної плати. Крім того, як ви правильно сказали, збільшується поступово страховий стаж, який необхідний для набуття права на пенсію. В тому числі та на мінімальну пенсію. Це 30 років для жінок і 35 для чоловіків. От майже всі основні новації. Що стосується осучаснення, то правильно ви сказали, що близько 5,6 мільйона пенсіонерів вона торкнеться і хтось отримає надбавку до пенсії приблизно 300 гривень, хтось — до тисячі гривень. В середньому, як взяли, склали ці показники, і вийшло ці 650, трохи більше, ніж 650 в середньому. Хоча раніше цифра звучала і 300 гривень. Будемо вважати, що все-таки більшість людей отримає таку надбавку в середньому 600 гривень. 

Для нинішніх пенсіонерів зміниться тільки сама сума й індексація? Більше нічого їх не торкнеться?

— Для них зміниться загальний розмір пенсії. Тому що пройде осучаснення. Давайте навіть на такому, може, простенькому прикладі це розглянемо. Сьогодні буде перерахунок здійснено пенсій, виходячи з показника середньої зарплати 3764 гривень. Тобто, якщо в людини є, наприклад, 40 років стажу, то ці 40 років, і вона, наприклад, весь час отримувала середню зарплату, весь час, поки вона працювала. Я це для спрощення кажу вам. Тобто, якщо ми помножимо цей коефіцієнт стажу, який сьогодні ще застосовується і буде застосовуватися до кінця року, 1,35 помножимо на 0,4, отримаємо 0,54. Тепер ці 0,54 помножимо на показник середньої заробітної плати, з якого буде здійснюватися перерахунок. Тобто 3764 гривень. І от в неї пенсія буде 2032 гривень, в цієї людини. Якщо, наприклад, сьогодні середня пенсія по Україні — 1850 гривень, відповідно, буде таке зростання. Але ж знову, ця середня пенсія трошки була не прив'язана до середньої зарплати, бо цей показник не переглядався.

Якими тоді будуть збільшення?

— Якщо буде далі уряд здійснювати відповідні перерахунки, наприклад, середньої зарплати, яка складеться на наступну дату перерахунку, тобто на наступний рік, а це буде братися зарплата за, мають брати за три роки, але спочатку вони візьмуть за два. Вони очікують, що буде цей показник середньої зарплати на наступний перерахунок. Але коефіцієнт стажу вже рік, і буде 5227 уже треба множити не на 0, 54, а на 0,4. Тобто 40 років множити на один. Значить, пенсія в тому нашому прикладі була 2032 гривень, а зараз вона буде 2090 гривень. Тобто якесь невелике зростання буде, але знову, це вже така гра цифр, бо береться ж показник за останні два роки, а не за останні три. Якщо взяти його за останні три, то цей розмір пенсії буде менший. Тобто, скажемо так, іде така політизація процесу, і на жаль, іде боротьба за цей електорат, який вже отримує пенсію. Тобто для нині діючих пенсіонерів, а це дуже велика частина суспільства, яка складає більше десять мільйонів осіб, за них іде боротьба, і вони дійсно відчують якісь відповідні надбавки до пенсії. Але треба розуміти, що навіть ті ж інфляційні показники, які вже закладаються сьогодні, це 10-15%, вони теж будуть поступово це з'їдати. І треба піднімати економіку, щоб цього не відбувалося. І другий момент, майже нічого, практично нічого до сьогоднішнього дня не робилося, щоб ці покоління, кому ще не виповнилося 35-40 років, і ті, хто тільки стає до роботи, щоб у них заміщення втраченого заробітку пенсії було не 30 чи 25%, як це сьогодні відбувається для нинішніх поколінь, а щоб воно відповідало стандартам Міжнародної організації праці. Тобто це 40% або Європейського кодексу соціального забезпечення — 50-60%. І ця втрата заробітку має компенсуватися. Вона має компенсуватися за рахунок накопичувальної системи. І головне, що проголосували, це дуже важливий момент, що все-таки почали дивитися в бік майбутніх поколінь, і планується з 1 січня 2019 року, щоб стартувала обов'язкова накопичувальна пенсійна система. Тобто так званий другий рівень пенсійної системи, який в нас за законами давно вже передбачений, ще в 2003 році, мав запуститися в 2007, а був закон прийнятий в 2003, що в нас трирівнева. На жаль, нічого не робилося. Десять років втрачено. Десять років накопичень фактично втрачено. Але треба зараз надолужувати, наздоганяти. І будемо дивитися все-таки кінцевий варіант, який вже підпише президент. Тому що багато з голосу було поправок і зараз аналізувати, що все-таки конкретно змінилося, деталізувати це неможливо. Бо немає остаточного варіанту тексту. Але основні моменти ми з вами вже розглянули.

 

Джерело:
До списку новин