загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У бюджеті не вистачає двох мільярдів, щоб розрахуватися за субсидії, – Плачков

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уряд – найменш дисциплінований гравець на ринку енергетики. Адже у бюджеті на відшкодування пільг закладено значно менше коштів, ніж потрібно. У підсумку до кінця року матимемо десятимільярдний борг перед «Нафтогазом». І саме ті споживачі, які сплачують за тепло, його не отримують.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков.

Член Економічного дискусійного клубу Сергій Сапегін переконаний: МВФ не вимагає, щоб в Україні піднімались тарифи. Фонд хоче, щоб ціни були ринковими та збалансованими і дозволяли розвивати енергетику, відповідно до ухваленої стратегії.

«До речі, це чи не єдина стратегія, яка на сьогодні діє в Україні по секторах економіки та народного господарства», – зауважив Сапегін.

Тож, хоча підвищення тарифів, безумовно, лягає на плечі споживачів, однак воно і стимулює проекти енергоефективності та заохочує населення до енергозбереження.

Та голова наглядової ради «Київенерго» Іван Плачков зауважив, що сьогодні найбільш недисциплінованим гравцем на ринку є уряд. Адже після зростання тарифів на газ він обіцяв компенсації незахищеним верствам населення за рахунок пільг та субсидій. Однак у бюджеті на це заклали 61,1 мільярда, тоді як вже сьогодні підписано актів на понад 63 мільярди гривень.

«Ми уже маємо дефіцит у два мільярди. До кінця року передбачається, що ця сума становитиме аж десять мільярдів. Ми ніколи не збалансуємо ситуації, якщо уряд не виконуватиме свої обов‘язки», – наголосив Плачков.

Адже у підсумку ці кошти не надходять до компаній-теплопостачальників. Відповідно вони не зможуть розрахуватись із «Нафтогазом», тож компанія зменшить тиск газу. Як наслідок – ті громадяни, що сплачують за комунальні послуги, просто не отримують тепло, яке купують.

«Окрім того, сьогодні «Нафтогаз» продає паливо для бюджетних організацій та інших споживачів по 7 907 гривень за тисячу кубічних метрів. Однак НКРЕКП заклало у тарифи 4 942 гривні, і понад 7 тисяч для інших споживачів. У результаті «Нафтогаз» продає за однією ціною, а НКРЕКП закладає у тарифи зовсім іншу вартість. Саме ця незбалансованість призводить до того, що ми повністю не контролюємо ситуації», – розповів Плачков.

На його думку, все через те, що в уряді немає єдиного центру, який би відповідав за ухвалення рішень щодо паливно-енергетичного комплексу.

«Багато років був віце-прем‘єр, який відповідав за це і контролював роботу «Нафтогазу», «Енергоатому» НКРЕКП, генеруючих компаній чи обленерго. Адже чомусь зараз ми розглядаємо лише ціну на газ. Однак в Україні існують негазифіковані населені пункти. Зокрема, на Півдні таких – цілі райони. Тож потрібно розглядати усі енергоресурси, а тарифна політика має бути збалансованою», – впевнений Плачков. 

 

Джерело:
До списку новин