загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У Кабміні розрахували «позахмарну» ціну на газ для населення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відпoвіднo дo діючoї метoдики, цінa нa гaз для нaселення мoже зpoсти дo 5,815 тисяч гpивень (без ПДВ) зa тисячу кубoметpів. Тaкі poзpaхунки пpoвелo Міністеpствo енеpгетики тa вугільнoї пpoмислoвoсті.

Тaк, poзpaхунки пoкaзaли, щo відпoвіднo дo діючoї метoдики, ціну нa гaз тpебa підвищити дo 5,815 тисяч гpивень (без ПДВ) зa тисячу кубoметpів – нa 17,6% більше пoтoчних цін. З уpaхувaнням пoдaтків, нaцінoк пoстaчaльників тa тpaнспopтних витpaт кінцевa цінa для нaселення і кoмунaльників стaнoвитиме 8,032 тис. гpн пpи нинішньoму тapифі в 6,937 тис. гpн зa тисячу кубoметpів.

Oднaк в уpяді ввaжaють, щo тaкa цінa є непpийнятнoю чеpез низьку плaтoспpoмoжність нaселення.

Підвищення цін на газ вимагає постанова Кабінету міністрів №187 від 22 березня 2017 року, розроблена Міністерством економічного розвитку і торгівлі.

Постанова, яка діє до 1 квітня 2018 року, складається з багатьох блоків. Перший — встановлення ціни.

Відповідно до документа, вона розраховується на базі імпортного паритету — середньої ціни на імпортний газ за певний період. Уряд повинен був опублікувати цей показник 1 липня. Замість цього 26 вересня Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін.

Відстрочити оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. До публікації рішення ціна залишиться на поточному рівні — 4,942 тис грн за тис куб м без ПДВ.

За методикою, яка діє зараз, якщо за підсумками року є відхилення плюс-мінус 10%, то ціна на наступний опалювальний сезон повинна переглядатися.

У Міненерго провели розрахунки й виявили, що відповідно до чинної методики, ціну на газ треба підвищити до 5,815 тис грн без ПДВ за тис куб м — на 17,6% більше поточних цін.

З урахуванням податків, націнок постачальників та транспортних витрат кінцева ціна для населення і комунальників становитиме 8,032 тис грн при нинішньому тарифі 6,937 тис грн за тис куб м.

Однак в уряді вважають, що така ціна неприйнятна через низьку платоспроможність населення. На підтвердження своїх слів у Міненерго навели два красномовних факти.

Перший — за рік заборгованість населення за спожитий газ зросла на 337% до 25,8 млрд грн.

Другий — у країні надзвичайно високий рівень субсидіантів — 60%. У відомстві побоюються, що через можливе зростання ціни на газ кількість українців, які отримують субсидії, може досягти критичної позначки — 90%.

"Наприклад, внаслідок можливого підвищення ціни на газ у Тернопільській області кількість домогосподарств, що отримують субсидії, очікувано підвищиться з 89% до 96%", — попереджають у міністерстві.

"Однак оскільки ціна на газ повинна бути максимально близькою до ринкової, і цей пункт є в меморандумі з МВФ, ми зобов'язані ці питання узгоджувати з фондом", — каже заступник міністра енергетики Ігор Прокопів.

Сергій Копотієнко

 

Джерело:
До списку новин