загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як вигідно взяти кредит в банку, – експерти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Провідні експерти розмірковують про те, в якій перспективі і за яких умов українці можуть розраховувати на дешеві банківські позики.

Де вигідно взяти кредит і як знизити вартість банківської позики?

Марія Репко, заступник директора Центру економічної стратегії

Зараз кредитування починає відновлюватись, але не за усіма напрямками. Банки віддають перевагу кредитуванню малого та середнього бізнесу (МСБ).

Корпоративні позичальники можуть взяти кредит приблизно під 20%, плюс-мінус, в залежності від кредитної якості. А для населення кредитна ставка складає близько 30% річних. Тут починає відігравати роль якість кредиту, наприклад, якість застави.

Національний банк саме займається зниженням вартості кредитування. Він протягом року пом’якшував свою грошово-кредитну політику. Знизив облікову ставку з 14 до 12,5%. І в останні місяці вже не так багато залучає коштів на депозитні сертифікати.

Також НБУ впровадив інфляційне таргетування. Вартість кредиту напряму залежить від рівня інфляції. Якщо інфляція у нас 16%, то кредит не може коштувати дешевше. Це буде невигідно для банку. Якщо Нацбанку наступного року вдасться знизити показник інфляції до 10% і нижче, знизиться і вартість кредитів.

І тут у нас є кілька причин для оптимізму. По-перше, уряд зараз виходить на роуд-шоу євробондів. Якщо все буде успішно, то корпоративні позичальники зможуть залучити ресурси на іноземних ринках. А якщо буде приплив закордонних інвестицій, то знизиться тиск на курс гривні та інфляційний тиск.

Друга причина – якщо рада проголосує всі необхідні реформи, то ми повернемося у програму МВФ. І це також обернеться притоком коштів і зниженням інфляційного тиску.

І третє, що можна зробити – прийняти 4 законопроекти, які вже лежать у Раді. Це захист прав кредиторів, захист прав споживачів фінансових послуг, спрощення процедури банкрутства, реструктуризація валютної іпотеки для населення. Якщо це приймуть депутати, то вартість кредитів знизиться у середньостроковій перспективі.

Але є й ризики. Якщо Нацбанк повернеться до безконтрольної монетизації ОВДП і якщо будуть видаватися через державні банки та державні фонди безконтрольно кредити на пільгових умовах "стратегічним" підприємствам. Тоді ми матимемо ще один інфляційний стрибок.

Додатковий тиск – поточні реформи уряду спрямовані на збільшення доходів населення. Це збільшення пенсій, зарплатні, медична реформа також може мати до цього стосунок. Таким чином виникає додаткова небезпека монетизації ОВДП і збільшення витрат уряду. Тож Нацбанку треба бути дуже обережним.

Віталій Шапран, головний фінансовий аналітик РА Експерт рейтинг

Населенню потрібно уважно вивчати пропозиції банків і банківських фінансових установ. Як правило, банки з іноземним капіталом пропонують кращі умови, нижчі відсоткові ставки, комісії і так далі.

Якщо мова йде про бізнес, то, як правило, для бізнесу найбільш оптимальні цільові програми. Є банки, які спеціалізуються на кредитуванні великого бізнесу, а є ті, що спеціалізуються на малому бізнесі. Як правило, найкращі умови у тих, які мають певну спеціалізацією.

Прийнятна ставка – це та, яка відображає ризики системи. На жаль, Україна не славиться законодавством щодо захисту прав кредиторів. Ми бачимо, що багато банків втратили гроші в минулих роках. Були банкрутства банків. Тому в Україні ставки низькими бути не можуть.

Ставка за гривневим кредитом в районі 15-20% – це нормальна ставка. Але якщо рахувати ефективну ринкову ставку, то вона може досягати і 40-50% з урахуванням комісій.

Для населення ставки, як правило, вищі. Десь починаються від 40% і закінчуються в районі 150% річних.

Єдина можливість для зниження вартості кредитування – це поліпшення прав захисту кредиторів. Тому що це те, що дійсно може істотно знизити банківські втрати, втрати фінансових компаній небанківського сектору.

Формуючи ефективну ставку в 40-50% річних, велика частина цієї ціни відображає ризики по всьому кредитному портфелю, які несуть банки у зв'язку із втратою можливостей стягнення з позичальників. Що менше буде таких ризиків, то нижчою буде ставка. Це об'єктивно.

Щоб бізнесу взяти кредит на необхідних умовах, бізнес повинен погодитися на "пакетні" умови. Банк зацікавлений взяти на повне обслуговування ту чи іншу юридичну особу.

Потрібно звернути увагу на пропозиції банків з іноземним капіталом. Тому що в них є дешеві джерела фондування. Вони і в гривні, і в іноземній валюті готові кредитувати за прийнятними ставками.

Джерело:
До списку новин