загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Восени частішають напади радикуліту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Люди ще пораються на землі, тягають мішки і кошики з урожаєм. Та раптом у спині ніби щось "стріляє" — і навіть поворухнутися важко. Саме так проявляється радикуліт.

— Восени частішають випадки звернення до лікарів із скаргами на біль у спині. Що ж стається зі спиною?

— Біль у попереку часто є проявом радикуліту. В такому випадку він є гострим, сильним, локалізованим. Про нього ще говорять: ніби щось стрельнуло у спині. А після цього спину скручує — людина не може розігнутися, повернутися. Це захисна реакція організму — м’язи навколо хребців спазмуються і не дають їм рухатися, — пояснює Віталій Осташко, лікар-невропатолог вищої категорії. — Загалом радикуліт — це не окрема хвороба, а комплекс симптомів, пов’язаних із затисненням чи запаленням корінців спинного мозку.

Скажімо, майже в кожного з нас є остеохондроз, через що втрачається еластичність хребців, і коли людина робить різкий невдалий рух, немов щось защемляється. Спровокувати напад радикуліту можуть і запальні процеси у хребті, травми, переохолодження. Радикуліт може мати й інфекційне походження (часто виникає після грипу, кліщового енцефаліту, нейровірусних інфекцій).

Зазвичай больовий синдром при радикуліті проявляється після підняття вантажу чи незручного руху. При цьому защемляється спинномозковий корінець — біль має характер "прострілу", посилюється при кашлі, чханні. А опісля кожен рух супроводжується болем -- людині важко сидіти, стояти, ходити, а найлегше — лежати на животі.

Найчастіше уражається саме поперековий відділ, адже виникає надмірний тиск на нижню частину хребта. При цьому часто розвивається подразнення сідничного нерва, який іде через малий таз у ноги до стоп. Тому біль (як правило, однобічний) може проявлятися не лише у спині, а й у стегні та поширюватися до низу ноги.

Якщо не зняти стиснення корінця, може утворитися кила диска, а з часом наростає слабкість м’язів у зоні ураженого корінця аж до повної їх атрофії. Тому радикуліт -- це той симптом, який не можна ігнорувати.

— Тож просто вилежати — це замало?

— Не можна чекати, доки минеться. Лікування радикуліту має проводити вертебролог або невролог. Адже насамперед треба з’ясувати причини, які призвели до затиснення корінця -- чи грижа диска, чи остеофіт, чи якась пухлина або стеноз каналу, через який проходить корінець, чи дегенерація хребта.

У лікуванні важливі три моменти: спокій, сухе тепло та знеболювальні препарати (у важких випадках застосовують так звані новокаїнові блокади). Після зняття больового синдрому слід приєднати лікувальну фізкультуру та масаж — це  сприятиме розблокуванню спазмованих м’язів. Часто призначають вітаміни групи В, протизапальні препарати. Проте якщо терапія не приносить результату, показана операція для видалення міжхребцевої грижі.

— Якщо людина хоча би раз пережила напад радикуліту, природно, прагне уникнути наступного. Це можливо?

— Профілактика радикулітів включає в себе заходи, спрямовані на підтримку правильної постави та зміцнення м’язів спини. Не слід спати на жорсткій поверхні — це може порушити положення хребта. Для збереження природного вигину хребта рекомендують ортопедичні матраци.

Звісно, слід уникати надмірних навантажень на хребет. Якщо вам треба підняти вантаж, зігніть ноги в колінах, не нахиляючи при цьому тулуб, і підніміть. Дивіться: якщо піднести 10-кілограмовий вантаж, нахиляючись униз, за рахунок важеля поперекового відділу хребта він перетвориться на  800-кілограмовий. Тому будь-які маніпуляції з вантажем треба робити, присідаючи та тримаючи спину прямо. Використовуйте силу ніг, а не спини, тримайте вантаж ближче до тіла.

 

Джерело:
До списку новин