загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці тисячами вбивають один одного в аваріях на дорогах. Чому так відбувається

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За добу на українських дорогах гине 10-12 громадян. Це більше, аніж втрати в АТО. Чому так відбувається та що можна змінити

Щороку в світі на дорогах помирає 1,2 млн людей. Й 90% нещасних випадків трапляється в слаборозвинутих країнах, порахували в Pulitzer Center. Й наша країна за цим показником саме серед них.

Розповідає espreso.tv.

В Україні, згідно з даними офіційної статистики, через ДТП щодоби гине 10-12 людей, з них – одна дитина.

Минулорічна статистика свідчить, що на українських дорогах трапилося понад 138 тисяч ДТП. Загинули через ДТП 4 тисяч громадян, ще понад 31 тисяча людей травмовані. Ці втрати навіть більші, аніж в зоні проведення АТО, де за 2016 рік загинуло 467 українських військових.

Що ж не так з українськими автомобілістами й дорогами та чи можливо якось змінити ситуацію


Штрафи

Згідно з даними Pulitzer Center, в Україні смертність на дорогах складає 13,5 осіб на 100 тисяч. В сусідній з Україною Словаччині цей показник вже 6,6. А в Німеччині – країні, яку українці звикли асоціювати з автобанами та швидкісними автівками – смертність на дорогах втричі менша, аніж в Україні – 4,3 на 100 тисяч осіб.

В 7 з 10 випадків ДТП спричинені перевищенням швидкості. В половині випадків люди гинуть через нетверезе водіння, а в 4 з 10 випадків смерть спричинена недбалістю та ігноруванням ременів безпеки.

В липні 2017 року в Україні запрацювали нові, як їх назвали, “драконівські” штрафи.

Наприклад, за керування в нетверезому стані доведеться викласти понад 10 тис. грн. та забути про водійське посвідчення на рік. Якщо ж порушника впіймають знову – можливо заплатити 40 тис грн, автівку (конфіскація) та права на 10 років.

В той же час, водіям, які возять дітей до 12 років в автівці без автокрісла загрожує штраф від 255 до 340 грн.

Якщо водій перевищує встановлений ліміт на 20 км/год, штраф становить 255 гривень, якщо на 50км/год, — 510 гривень.

Та якщо порівнювати з країнами Європи, то наші штрафи поки не видаються аж такими драконівськими.

Наприклад, в Польщі у разі скоєння аварії в нетверезому стані, водійські права вилучають назавжди (через 10 років можна просити суд про перегляд рішення).

У випадку, коли у водія буде виявлено перевищення 0,5 мг алкоголю на 1 літр крові, його позбавляють волі терміном до двох років.

В Бельгії за перевезення дитини без автокрісла можна потрапити за грати на 30 діб на втратити 2,5 тис. євро

Якщо ж перевищили швидкість в Німечинні, можна позбутися 80 євро та 1 (з 8 можливих) бальних пунктів оцінювання водія. В Польщі за подібне “світить” 500 злотих штрафу. А от в США мінімальний штраф стартує з 250 доларів.

Жахливі дороги без камер та розмітки

Слаборозвинуті країни страждають від більшої кількості аварій на дорогах через те, що в них немає грошей на належну інфраструктуру. Погані дороги, відсутність камер спостереження, світлофорів, розмітки, знаків також вбивають.

В 2015 році капітального ремонту потребувало 97% українських доріг. Минулоріч Україна посіла 137-ме місце зі 144 в рейтингу якості доріг від The World Economic Forum.

Окрім жахливих втрат людських життів від поганого стану доріг втрачала й українська економіка – за оцінками Pulitzer Center, по 1-3% ВВП щороку.

Щоб привести дороги до належного стану, потрібно протягом 5 років виділяти на ремонт автошляхів близько 50 млрд грн, вважає міністр інфраструктури Володимир Омелян. Це приблизно 3% ВВП 2016 року. В проекті бюджету на 2018 рік на це закладено 33 млрд грн – недостатня, але все ж рекордна сума в українських реаліях.

Та попри погане дорожнє покриття, українські водії все ж наважуються перевищувати швидкість та не дотримуватися ПДР.

Найбільш дієвим способом контролю швидкості на дорогах є запровадження системи автоматичного контролю швидкості. Досвід Польщі доводить, що запровадження автофіксації допомагає знизити кількість ДТП з потерпілими на 17-20%, а також кількість усіх ДТП на 10%.

На 2018 рік передбачено майже 2 млрд гривень на підвищення безпеки на автошляхах, заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян.

Окрім збереження людських життів, система також повинна сприяти відстеженню порушень та стягненню штрафів. Враховуючи водійські манери українців, тяжко навіть уявити, які суми недоотримує українська економіка через неконтрольованість.

Українці не бережуть своє життя

Водійські звички українців свідчать, що зберегти життя на дорозі вони не надто й прагнуть.

Згідно з даними опитування “Кампанії “За безпечні дороги”, лише 15% українців пристібається під час пересування автомобілем. Це при тому, що шанси на порятунок під час аварії за умови використання ременя в 3-5 разів вищі. Та вочевидь краще сплатити 51 грн штрафу, якщо спіймають непрестебнутим.

Алкоголь та водіння теж не суперечать одне одному в очах українців. За останні 10 місяців на українських дорогах зареєстрували 88 тис. п’яних водіїв. І це кількість лише тих водіїв, яких спіймали правоохоронці.

Не піклуються наші громадяни й про своїх дітей – згідно з даними статистики, щодня на українських дорогах гине 1 дитина. Змінити ситуацію могло б використання автокрісел – за оцінками спеціалізованого автомобільного видання 130.ua, правильно підібране автомобільне крісло знижує ризик травм під час аварійної ситуації на 75%.

Найбільше ж вбиває швидкість. За оцінками ГО Vision Zero, 80% всіх смертельних випадків у ДТП в Київській області відбулася через надмірну швидкість руху.

Депутати Верховної Ради запропонували посилити відповідальність за порушення правил дорожнього руху, зокрема підвищити штрафи за водіння у стані сп’яніння до 40 тис. грн.

За рецидив пропонують карати кримінальною відповідальністю. Про це йдеться у зареєстрованому законопроекті №6679. Поки законопроект завис в кулуарах. Та чимало людських життів залежить перш за все від відповідальності за кермом самих громадян.

 

Джерело:
До списку новин