загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Комунальні послуги: що робити, якщо накопичилися борги?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними Держстату, кількість українців, які заборгували фірмам-постачальникам електроенергії, газу, води і тепла, зростає з кожним місяцем. Чим загрожує несплата за комуналку і що робити, якщо накопичилися борги?

ЗАНАДТО ПРОСТО. Самі постачальники послуг вимагати погасити заборгованість не можуть – за законом, рішення про стягнення боргу може прийняти тільки суд. Але радіти рано – в Україні діє спрощена система стягнення боргів. Після того як фірма-постачальник послуг подає позов на боржника, судове рішення виноситься протягом трьох днів, причому без виклику сторін – тобто ані боржника, ані комунальників до суду не викликають.

СОБІ ДОРОЖЧЕ. За рішенням суду боржнику доведеться не тільки виплатити борг, а й оплатити судовий збір, а також інфляційні витрати і авансовий внесок. Крім того, боржник зобов’язаний надати інформацію про свої доходи та майно, а виконавча служба буде відраховувати певний відсоток від його зарплати або пенсії. До того ж, боржнику доведеться заплатити виконавчий збір – 10% від суми боргу.

Що в такому випадку робити тим, хто не може оплатити борги в строк?

ПО-ПЕРШЕ, у вас є можливість реструктуризувати борг – про це ми вже писали раніше. Укладіть з постачальником послуг договір про реструктуризацію заборгованості. Але спочатку потрібно тверезо оцінити свої фінансові можливості і просити такі умови розстрочки, на яких ви реально зможете розрахуватися з боргом. Дізнайтеся, чи діють у вашому місті муніципальні програми допомоги боржникам.

ПО-ДРУГЕ, якщо ви отримали судовий наказ про стягнення боргу, у вас є десять днів, щоб його оскаржити. Можна спробувати перерахувати суму боргу, нараховану постачальником, застосувати строки позовної давності і навіть вимагати, щоб суд перевірив, наскільки ваш тариф відповідає закону. Втім, судова тяжба – процедура довга і складна. Подумайте, можливо, дешевше і зручніше буде все ж виплатити борг.

ПО-ТРЕТЄ, не варто забувати: якщо послуги вам не надавалися, платити за них ви не зобов’язані. Тому потрібно ретельно документувати і збирати докази всіх випадків відсутності опалення, гарячої води та інших комунальних послуг.

 

Джерело:
До списку новин