загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

СУДИМОСЯ З ДЕРЖАВОЮ: як звернутися до Європейського суду з прав людини?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Закон гарантує кожному з нас можливість захистити свої права в суді. Але що робити, якщо на батьківщині домогтися справедливості не вийшло? В такому випадку Конституція України забезпечує право звернутися до міжнародних судових інстанцій, таких як Європейський суд з прав людини. Як це зробити?

НА ЩО СКАРЖИМОСЯ? У назві суду недарма присутні слова «з прав людини». Суд розглядає тільки ті порушення, про які йде мова в Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод. Що це за порушення? Їх досить багато. Це і тортури, і примусова праця, і вторгнення в приватне або сімейне життя, і обмеження свободи пересування, і всі прояви дискримінації. Але в більшості випадків, говорить статистика, в Європейський суд скаржаться на несправедливі судові рішення.

ХТО ВИНЕН? До Європейського суду з прав людини не можна поскаржитися на колишнього чоловіка, який наполегливо відмовляється платити аліменти. Або на приватну фірму, що  побудувала автозаправку прямо під вашими вікнами. Такі заяви суд розглядати не буде. ЄСПЛ приймає тільки скарги на державу – тобто на уряд, представників влади, суд, прокуратуру і правоохоронні органи.

КОЛИ? Перед тим як звернутися до Європейського суду, потрібно пройти всі судові інстанції всередині України. Це обов’язкова умова – інакше суд просто не стане розглядати вашу скаргу. Крім того, потрібно встигнути вкластися в термін: подати заяву до ЄСПЛ потрібно не пізніше шести місяців з дня прийняття остаточного рішення національного суду, яке не підлягає оскарженню.

ЯК ПИСАТИ? Якщо ви все-таки вирішили звернутися до Європейського суду, в першу чергу потрібно написати заяву. Бланк заяви можна знайти на сайті суду:

українською мовою;

російською мовою.

Заповнюючи бланк, не забудьте дотримуватися кількох простих правил:

-не пишіть від руки, краще надрукуйте текст;

-обов’язково заповніть всі поля формуляра. В полі «Заявник» виберіть розділ «А» (це означає, що заява подана фізичною особою);

-не використовуйте скорочення або символи;

-пишіть коротко. Не треба в фарбах розписувати історію питання і переписувати довгі цитати з судових рішень. Викладіть тільки ключові факти вашої справи і суть вашої скарги;

-поясніть, які з гарантованих Конвенцією прав ви вважаєте порушеними;

-перерахуйте в хронологічному порядку рішення судів у вашій справі із зазначенням точної дати кожного рішення, назви суду, який його виніс, і короткою інформацією про саме рішення.

Заяву ви повинні підписати особисто. До неї потрібно додати копії всіх судових рішень у справі, а також ваших позовних заяв, апеляційних, касаційних та особистих скарг. Відзначимо, що краще відправити саме копії, а не оригінали, оскільки суд не повертає документи заявнику. До речі, заяву можна писати на мові будь-якої держави, яка підписала цю Конвенцію – в тому числі українською або російською.

КУДИ ВІДПРАВЛЯТИ? Заяву потрібно відправити за адресою:

The Registrar

European Court of Human Rights

Council of Europe

F-67075 STRASBOURG CEDEX

FRANCE

Заяву потрібно відправити поштою. Навіть якщо ви віддаєте перевагу електронній пошті або факсу, обов’язково продублюйте його звичайною поштою. Всі сторінки у вашому зверненні повинні бути послідовно пронумеровані. А ось скріплювати їх скріпками, прошивати степлером або склеювати не потрібно.

ЛИСТУВАННЯ. Отримавши вашу заяву, суд надішле вам у відповідь листа, в якому повідомить, що справа відкрита, і вкаже номер справи. Цей номер ви повинні будете зазначати в усіх наступних листуваннях з судом. Надалі суд може звертатися до вас за додатковою інформацією, документами чи роз’ясненнями. Відповідати на листи потрібно своєчасно: якщо ви затримаєтеся з відповіддю, судді можуть вирішити, що ви не зацікавлені в продовженні справи. В такому випадку розгляд справи буде припинено. Відзначимо, що процедура розгляду справи в Європейському суді безкоштовна. Крім того, вам особисто бути присутнім на судових засіданнях необов’язково. Про те, яке рішення суд прийняв у вашій справі – вам обов’язково повідомлять в листі.

А ДАЛІ? Розглянувши вашу скаргу, Європейський суд може визнати факт порушення ваших прав і прийняти рішення про виплату вам компенсації. Щоправда, це не означає, що компенсацію вам дійсно виплатять. Хоча за законом рішення суду є обов’язковими до виконання, на практиці в Україні виконують лише близько 10% винесених судом рішень.

 

Джерело:
До списку новин