загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дорого лікуватися: хто заплатить тисячі гривень за операції та обстеження українців?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Днями по мережі розійшлися прайси з космічними цінами на медичні послуги, які нібито чекають українців після впровадження медичної реформи. Тут вам і лікування аневризми аорти за 185 тисяч гривень, і стентування за 135 тисяч, і видалення каменів з жовчного міхура за 34 тисячі. Документи опублікувала на своїй сторінці в Фейсбуці глава урядового комітету з охорони здоров’я Ольга Богомолець, яка виступала відверто проти прийняття законопроекту №6327. Ціни на операції і дослідження приголомшили українців і викликали безліч суперечок серед громадськості. У МОЗ прокоментували представлені списки і ціни.

ПРЕЙСКУРАНТ. «Пропоную до ознайомлення всі «прайси», розраховані трьома великими медичними установами для затвердження Міністерством охорони здоров’я. Тепер кожен може ознайомитися з сумами, які йому потенційно доведеться підготувати, щоб оплатити лікування в разі наявності будь-якої із зазначених хвороб», – написала Ольга Богомолець на своїй сторінці в Фейсбуці, прикріпивши відповідні документи. У них – докладний перелік величезної кількості медичних послуг (діагностика, операції і аналізи). Ціни на деякі з них, наприклад, КТ та МРТ, відповідають середньоринковим, на деякі, наприклад, операції на серці, істотно завищені. Це помітили інтернет-користувачі, які недавно стикалися з оплатою аналогічних послуг. Однак зазначимо, що в представлених документах немає інформації, на основі чого були встановлені саме такі цифри і на яку дату вони актуальні.

За словами Богомолець, ціни були розраховані для Міністерства охорони здоров’я (до речі, цю інформацію підтвердив медик, який брав участь в підготовці реформи). Але, знову ж таки, в представлених документах не говориться про те, з якою метою вони були розраховані – для ознайомлення і оплати пацієнтами або для формування бюджету охорони здоров’я. Богомолець наполягає саме на першому варіанті.

НАСПРАВДІ. «Це неправда», – написав у відповідь заступник міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк. З приводу оплати послуг він сказав наступне:

«Перше: кожна послуга матиме вартість. Ця вартість буде називатися тарифом. Коли людина звернулася в лікарню, і їй надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то ми будемо знати, у скільки це обійшлося.

Друге: цю суму за послуги лікарня виставить до оплати. Але (Увага! Attention! Achtung!) не пацієнтові, а державі. І саме для оплати послуг буде створена Національна служба здоров’я України.

Тому третє (і головне): пацієнт не буде платити нічого за послуги, які гарантовані державою. Тобто нуль. Вся суть реформи в тому, що держава оплатить послуги за пацієнта. Цим вона і займеться з 2020 року для допомоги третього рівня».

ЗВІДКИ ЦИФРИ? Ковтонюк пояснив, що зазначені в документах цифри – це приблизні тарифи для пілотного проекту Національної академії медичних наук, МОЗ та Мінфіну. Він буде випробуваний на чотирьох інститутах академії, щоб відпрацювати нову модель фінансування.

 

Джерело:
До списку новин