загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

5 рецептів домашнього хліба: з дріжджами та без, на заквасці та на кефірі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Випікання хліба в українських родинах – це цілий культ, з яким пов’язано безліч традицій, обрядів та прикмет. Кожна господиня оберігала свій власний рецепт хліба та секрети його приготування, адже хліб був такою собі грамотою умілої господині.

Сьогодні ж ми маємо доступ не тільки до сотні українських рецептів хліба, а й до рецептів з усього світу, які збереглись від найвміліших господинь через століття. Ми можемо обирати, чим «годувати тісто», содою, закваскою, дріжджами чи навіть пивом. Обирати, які спеції додавати та яку форму надавати буханці. Тобто створювати, за допомогою зібраних з усього світу знань, свій власний, унікальний хліб.

Пропонуємо вам добірку рецептів різного хліба:

1. Пшенично-житній хліб

Готується цей хліб на дріжджах настояних на молоці. Для тіста нам знадобиться: 700г житнього борошна, 300г пшеничного борошна, 60г дріжджів свіжих, 4ст.л. теплого молока, пів літра теплої води, 2ст.л. олії рослинної, чайна ложка солі та пучок цукру.

Дріжджі змішати з спеціями, теплим молоком та невеличкою кількістю борошна і дати настоятись. Два види борошна змішати між собою, висипати на гладку поверхню та утворити в середині ріки воронку. В неї вилити суміш з молоком і залишити ще на 20 хвилин. Потім додати воду і олію та замісити тісто. З тіста сформувати хліб, покласти на змащене олією деко та поставити у тепле місце, аби хліб збільшився вдвічі. Потім випікати до години у печі. Для утворення смачної скоринки бажано збризкувати хліб водою.

2. Кукурудзяний хліб

Для нього нам знадобиться: 3 склянки кукурудзяного борошна, 3 склянки пшеничного борошна, 4 склянки молока, 5ст.л. рослинної олії, пів склянки цукру, 1ч.л. солі та 3ч.л. соди.

Взяти дві посудини: у одній змішати сіль, борошно і воду, в іншій – олію, цукор і молоко. Змішати борошно із цією рідиною до утворення консистенції тіста, як густих вершків. Вилити рідке тісто у змащену олією та притрушену борошном форму. Випікати близько 45 хвилин. Бажано зверху зробити надрізи, аби хліб краще приготувався.

3. Цільнозерновий хліб

Цей рецепт приготування хлібу винайшли поляки, але він виявився наскільки вдалим, що його собі запозичили французи, які на весь світ славляться своєю випічкою.

Нам потрібне цільнозернове борошно 250г, звичайне борошно 250г, 250г+80г теплої води, 5г дріжджів, сіль, трохи масла вершкового.

Спочатку потрібно зробити опару: розвести 250г теплої води з дріжджами і половиною борошна. Тісто вийде рідке. Його потрібно накрити рушником та поставити у тепле місце на три години. За цей час воно підніметься у двічі. Далі додаємо всі інші інгредієнти та замішуємо тісто. Тісто залиште ще на 15 хв настоятись, накрите рушником.

Тим часом розігрійте духовку до 250 градусів і змастіть форми вершковим маслом. Покладіть буханці у форму і дайте їм ще годину, аби вони піднялись. Лише потім відправляйте в духовку на 30 хвилин і окропіть її водою.

4. Содовий хліб

Дуже смачний та хрусткий хліб без додавання дріжджів. Для його приготування потрібно: 450г знежирених вершків, 350г борошна пшеничного, 150 цільнозернового борошна, по чайній ложці: цукрової пудри, солі та соди.

Одразу розігріваємо пічку до 200 градусів, адже цей рецепт хліба дуже швидкий! Поки піч розігрівається, змішуємо всі сухі інгредієнти, вливаємо вершки та замішуємо тісто. Добре присипаємо сформовану хлібину борошном та кладемо у форму, застелену пергаментним папером. Робимо надрізи на хлібині для якісного випікання. Ставимо у піч на 30 хвилин. Різати хліб лише після повного охолодження.

5. Хліб на пиві

Ще один незвичайний замінник дріжджів – пиво. Для такого хліба нам знадобиться: 2 чашки білого борошна, 1 чашка борошна вівсяного, 300мл пива, 4ст.л. вершкового масла, 1ст.л. цукру, 1ст.л. розпушувача, 1ч.л. солі, 2ст.л. меду.

В глибокій посудині змішайте два види борошна з усіма сухими інгредієнтами. У нього додайте пиво і мед та перемішайте. Тісто помістіть у форми, застелені пергаментом і полийте зверху розтопленим вершковим маслом. Відправляйте у піч, розігріту на 180 градусів на годину.

Якщо ж ви хочете приготувати хліб більш традиційним способом, на заквасці, тоді вам знадобиться значно більше часу. Адже вона готується декілька днів. Проте для тих, хто захопиться пекарською справою, просто необхідно спробувати спекти хліб на заквасці.

Рецепт простої закваски на хліб:

Візьміть рівну кількість води та борошна, змішайте її та вилийте у велику ємкість (потрібно враховувати, що закваска збільшиться у об’ємі в декілька разів). Накриту марлею суміш залиште настоюватись на 2 дні. Потім додайте таку ж кількість борошна з водою до закваски і залиште ще на добу. Повторіть процедуру ще раз. На четвертий-п’ятий день закваску можна використовувати для випікання хлібу.

Не забувайте, детальних пропорцій борошна чи води у рецептах дотримуватись не обов’язково, ви повинні самі, руками відчувати, що тісто для хліба потрібної консистенції. Також, аби зробити його по-справжньому «своїм» та унікальним, експериментуйте з різними спеціями. І нехай у ваc з’явиться свій власний сімейний рецепт хлібу.

 

Джерело:
До списку новин