загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сюрприз для пенсіонерів: чи варто радіти новій ініціативі Мінсоцполітики

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні йде знищення пенсійної системи: не створюються нових робочих місць, не йде підняття економіки і не запроваджується ефективна банківська система, яка б забезпечила ефективне функціонування накопичувальної системи.

Про це розповів голова Громадської палати України, генеральний секретар Національної конфедерації профспілок Петро Петриченко.

За словами нашого співрозмовника, мізерні пенсійні надбавки, які сьогодні дає влада, надаються доволі хитро.

«У мене є побоювання, що для певної категорії пенсія збільшилась майже у 2 рази, на 40-50%, а для основної маси це збільшення десь біля 300-400 грн, що фактично є мізер в порівнянні з нинішніми цінами та тарифами», - каже експерт.

Коментуючи впровадження і реалізацію пенсійної реформи в Україні, Петро Петриченко зазначає наступне: «Маленький позитив є, оскільки вже формула розрахунку пенсії відповідає більш-менш об'єктивним характеристикам Вона вже враховує індивідуальний коефіцієнт заробітної платі, індивідуальний коефіцієнт страхового стажу. Якщо людина працювала 35-40 років, то це вже буде враховуватися. Запропонована періодична індексація пенсій, це теж позитив».

А ось розмір надбавки, за словами нашого співрозмовника, сьогодні не є адекватним росту рівня життєздатності людини.

«Я сказав би, що, скоріше за все, влада пішла заради електоральних голосів на майбутніх виборах на таку піар-акцію для певної частини людей. Фактично закладено знищення існуючої пенсійної системи, оскільки на сьогодні дефіцит Пенсійного фонду становить десь 141 млрд грн. Завжди говорили нам, що грошей немає, а тут в зв'язку з пенсійними новаціями і осучасненням пенсій фактично мова йде про 50-60 млрд грн. Це лише фактично йде на 8 млн людей, які отримують незначні кошти для підвищення пенсії, оскільки справа стосується стажу роботи», - каже експерт.

На думку Петриченка, те, що ми зараз спостерігаємо, є тимчасовою мірою.

«Адже зменшується страховий стаж для нарахування пенсій при виході в 60-65 років, фактично підвищується пенсійний вік. Це все міра на перші 10-12 років, а те, що буде після 10 років, люди фактично про це не думають. Якщо ми говоримо про системну пенсійну реформу, то вона не може виходити тільки з одного закону. Це багатовекторна система, це має бути програмний документ, а закон фактично має бути частиною цієї системи, яка забезпечує фінансування. Фактично має базуватися на економічних досягненнях», - пояснює наш співрозмовник.

«Пенсії перераховані для тих, хто вийшов на пенсію до 2008 року, а інші фактично осталися поза межами. Це теж дискримінація. Ви знаєте, що розмір пенсійних внесків у нас на сьогодні 35%, якщо брати держави ЄС, то в Угорщині - 26%, в Німеччині - 24%, а у Швеції, де самі високі соціальні стандарти, - 19%. Простежується дисбаланс між жінками і чоловіками, так і не вирішено питання, оскільки заробітна плата жінок фактично на 30% менше, ніж чоловіків, але життєздатність і тих, і тих однакова», - додає Петриченко.

За словами експерта, до пенсійної реформи українська влада вдалась в зв'язку з тиском МВФ.

«Це тимчасова міра. Вона не розрахована на велику перспективу. Я би сказав так: влада розраховує на те, що з часом платити буде нікому, фактично кількість пенсіонерів все зменшується і зменшується, і я би сказав, що фактично йде знищення пенсійної системи, оскільки не створюються нових робочих місць, не йде підняття економіки, і головне — так і не запроваджується ефективна банківська система, яка б забезпечила ефективне функціонування накопичувальної системи», - зазначає співрозмовник видання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, що Мінсоцполітікі протягом листопада проведе перерахунок і спецпенсій. Якщо з'ясується, що трудова пенсія у таких людей після перерахунку буде більше, ніж спеціальна, їм автоматично призначать велику пенсію, але вже трудову.

 

Джерело:
До списку новин