загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Стало відомо, скільки “хрущовок” знесуть в Києві і що буде з їх мешканцями

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Києві з новою силою почали обговорювати тему знесення старих хрущовок і будівництва на їх місці нових будинків. Чи дійсно влада планує кардинально вирішувати питання зі старими будівлями?

Як будуть переселяти мешканців хрущовок

"Зараз це питання активно обговорюється на всіх рівнях влади, термін експлуатації хрущовок закінчився, – пояснили нам в КМДА. – Створено робочу групу, яка розробляє можливі варіанти і визначає території комплексної реконструкції кварталів. У першу чергу розглянуть питання будинку на вул. Мілютенка, 23-а – він не придатний до проживання через високу концентрацію токсинів в повітрі і грибка на стінах. Щоб переселити мешканців з цієї хрущовки, поруч з будинком уже відведено земельну ділянку, де буде зведено новий будинок". У КМДА зазначили, що терміни і механізм відселення людей поки невідомі.

"Проект реновації старого житла обговорюється давно. Але реалізувати його можна тільки після внесення ряду змін до законодавства на рівні Верховної Ради. Труднощі в тому, що не можна отримати стовідсоткову згоду від усіх мешканців на переселення. Зазвичай 90% мешканців погоджуються, інші проти. А примусово відселяти людей ми не можемо, – пояснив секретар Київради Володимир Прокопів. – Може бути примусове переселення за умови, якщо людям відразу надають окрему квартиру з ремонтом в тому ж районі за метражем на 20% більше нинішньої. Але це тільки один з варіантів, він не затверджений".

Що кажуть самі мешканці хрущовок про можливе переселення

Деякі мешканці хрущовок підтримують ініціативу. "Хрущовки вже не придатні для життя. Якщо буде альтернатива куди переселятися – погоджуся. Головне, щоб не обманули і не дали житло менше за площею", – говорить киянка Людмила Лисенко. Але є й незадоволені. "Я в хрущовці життя прожила! Тут більше комфорту ніж в хмарочосі: низька поверховість, двори, де можна посадити квіти", – говорить киянка Ірина Литвинова.

Думка експерта про знесення хрущовок у Києві

Знесенню підлягають 3 тис. хрущовок в Києві на 211512 квартир. "Більшість таких будинків знаходиться в жахливому стані. Найбільше хрущовок в Солом'янському, Шевченківському, Печерському районах, на Подолі та лівому березі. Якщо влада і далі буде закривати очі на цю проблему, нас очікують масові обвалення будівель і просідання фундаментів. Є два варіанти вирішення питання: знесення хрущовок і будівництво на їх місці висотних будинків або модернізація житла за прикладом досвіду Німеччини та Польщі. Обидва варіанти вимагають величезних фінансових витрат", – говорить президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко.

За словами екс-головного архітектора м.Києва Сергія Целовальника, в першу чергу необхідно реконструювати квартали зі старим панельним фондом, а також завершити комплексну реконструкцію кварталу в межах вулиць Попудренка, Червоногвардійської, Мініна, Червоноткацької та реалізувати концепцію комплексної реконструкції старої забудови кварталу в межах вул. Маршала Гречка, Стеценко в Подільському районі.

Нагадаємо, одному з головних символів радянської епохи – хрущовок – в цьому році виповнюється 60 років. З 1957-го по 1985-ий будівельники звели сотні тисяч п'ятиповерхівок з компактними плануваннями. Будинки, які отримали в Союзі прізвисько на честь Микити Хрущова, насправді в першій половині ХХ століття придумав французький архітектор Ле Корбюзьє, він же, як дехто вважає, позначив висоту стелі в 2,48 м як мінімальну для життя людини. А ось перші радянські хрущовки проектував інженер-будівельник Віталій Лагутенко – дідусь фронтмена групи "Мумій Троль" Іллі Лагутенка.

Відзначимо, що ще в 2006-ті в Україні прийняли закон "Про комплексну реконструкцію житлових кварталів". Після цього Кабінет міністрів затвердив список районів по всій країні, які повинні піти під знесення. Всього понад п'ять мільйонів квадратних метрів житлової площі. У столиці планували знести "хрущовки" і побудувати на їх місці нові будинки в 11 мікрорайонах. Згідно з документом, загальна площа, яку потрібно знести в столиці, досягає понад мільйон квадратних метрів. Наприклад, в Солом'янському районі планували реконструювати квартал, обмежений вулицями Курсою, Фучика та Повітрофлотським проспектом.

Хрущовки" будувалися як тимчасове житло. Передбачалося, що вже через 25 років п'ятиповерхівки знесуть, а на їх місці збудувати нові будівлі. "Хрущовки" вважалися "соціальним житлом", квартири невеликою площею, невисокою звуко- і теплоізоляцією роздавали безкоштовно.

 

Джерело:
До списку новин