загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Міністр Рева, вищий суд і забастовка в морзі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли міністр соціальної політики України часів уряду Гройсмана, заслужений працівник соціальної сфери України Андрій Рева постане перед Всевишнім, то у нього можуть виникнути величенькі проблеми. Бо ж відповісти на одне з питань в анкеті, яка визначає подальше місцеперебування (чистилище, пекло чи рай), йому буде непросто. Хоча запитання "Чи любив ти за життя своїх близьких, як себе самого?" має на увазі тільки однозначну відповідь — "так" чи "ні".

Зрозуміло, що упокоєний (колись, звісно) соціальний міністр щиро й не замислюючись поставить хрестика біля позначки "так". Але оскільки анкета вловлює справжній стан справ набагато крутіше, аніж детектор брехні, то над міністерською головою спалахне червона лампочка, завиє сирена — і душа прямісінько полетить на двадцять сім левелів донизу. Прямо в гарячий цех пекла. Де в розпечених парах киплячих смоли й олії корчаться й ті, хто неправильно заповнив анкету для новачків.

Щоправда, не виключено, що душа Андрія Реви потрапить у гарячий цех автоматичним транзитом. Оскільки для випускників Ленінградського вищого військово-політичного училища ПВО імені Ю.В. Андропова (кваліфікація — офіцер з вищою військово-політичною освітою, учитель історії й суспільствознавства), тобто політруків, у пеклі виділене окреме просторе приміщення № 237946021\П. Точно напроти залу № 454320045\К, де безстроково утримуються випускники Вищої школи КДБ імені Ф.Е. Дзержинського.

До настільки сумних для посмертного міністра Реви висновків можна прийти, познайомившись із недавніми даними Держстату про зростання цін на продукти харчування в Україні. Після оприлюднення яких у ЗМІ з'явилися оптимістичні євроінтеграційні заголовки на кшлалт "Україна лідирує в Європі за зростанням цін на продукти харчування", "Продукти дорожчають швидше, ніж у Європі" або "Споживчий кошик українців подорожчав більш ніж на 15%".

Проте судіть самі. Як повідомляють ЗМІ з посиланням на Держстат, "Цього року лідером подорожчання стало сало. За даними державної статистики, ціна на національний продукт зросла на 67%, свинини на 47%. Яловичина додала у вартості 34%, а курятина подорожчала на 32%. Молочні продукти подорожчали в середньому на 30%. Хліб виріс у ціні на 20%».

Єдине, що подешевшало, причому майже на чверть, — це головний стратегічний передвибочний ресурс (гречка). А ціни на цукор, яйця й олію практично не змінилися. Хоча щодо яєць можна й посперечатися.

Та ж сумна картинка і в овочевих рядах. Скажімо, у листопаді 2017 року українські фермери пропонують коренеплоди у 2—2,2 рази дорожче, ніж у першій половині листопада 2016 року.

Тобто "борщовий набір", який подорожчав на 160-180%, особливого оптимізму не вселяє. Якщо, звичайно, не використовувати для борщу-2017 винятково гречку, цукор, яйця й олію...

Зрозуміло, що «прикабмінівські» експерти спробували знайти пояснення цьому продуктовому катаклізму, заспокоївши співгромадян тим, що зараз в Україні найнижче поголів'я великої рогатої худоби й свиней за всі роки незалежності. А також не менш радісною новиною, що багато фермерів або суттєво знизили свої плани по вирощуванню коренеплодів (зокрема картоплі — на 30%, цибулі — на 35%, капусти на — 45%, і моркви — на 25% менше, аніж минулого року), або й зовсім відмовилися від їх виробництва, вважаючи ці культури нерентабельними.

Особливого оптимізму не вселяє й бадьора заява голови Асоціації фермерів і приватних землевласників України Івана Томича, що в борщі не буде дорожчати тільки окріп. Але то пан Томич, мабуть, не ознайомлений з останніми тарифами й на воду, і на енергоносії, за допомогою яких оцей самий окріп і добувається.

Яке ж відношення до підступу аграріїв мають міністр соціальної політики Рева і Всевишній, запитаєте ви? На перший же погляд, жодного... Але, оскільки, як відомо, будь-яке проречене слово стає матеріальним, то взаємозв'язок щоякнайпрямісінький. Судіть ось самі.

Три місяці тому, тобто 11 серпня, соціальний міністр заявив, що українці занадто багато їдять. Сказано це було привселюдно — із екрана телевізора. Якраз тоді міністр коментував репліку ведучого, що українці стали витрачати на їжу більше, але купують продуктів менше. Бо ж ціни на більшість продуктів харчування виросли. І, згідно зі статисткою, громадяни України витрачають на їжу 50% від доходів. При тому, що в Німеччині на продукти харчування витрачають 14%, а в Польщі — 25%. На що міністр Рева з усією прямотою політрука різонув: «Німці їдять трохи по-іншому. У них інший раціон. Їхня культура харчування дуже відрізняється від нашої. Враховуючи, що ціни на продукти приблизно однакові в Німеччині й Україні, вони (німці) їдять менше не тому, що у них немає можливості, а тому, що така культура. І тому вони витрачають менше в порівнянні з нашими людьми"... А потім додав: "У наших людей є така історична традиція — голодомори, війни змушували їх ставитися до проблеми харчування не так, як в інших країнах"...

При цьому ЗМІ, які очманіли від неймовірної обжерливості українців, навіть залишили за кадром визнання соціальним міністром найзлиденнішої країни Європи однакових цін на продукти харчування в Німеччині й Україні.

І, за дивним збігом обставин, точно через три місяці після звинувачення співгромадян у гріху обжерливості ціни на продукти різко поповзли вгору. Що тепер має різко скоротити кількість споживаних нерозумним населенням продуктів.

Але й це не все. Бо невдовзі після з’ясування проблеми всенародної ненажерливості міністр Рева зробив ще одну заяву, яка йому також відгукнеться, коли він постане перед Всевишнім.

Точно в той момент, коли на вулиці вже стало холодно, але опалення влада ще затято не вмикала, у відповідь на обурення закоцюблих громадян міністр Рева знову вразив національну уяву своєю прямотою й логікою андропівського політрука. Це коли міністр уряду країни, яка знаходиться в географічному центрі Європи, заявив: "Українці звикли ходити по квартирі в трусах, тому хочуть, щоб опалення включили, коли ще зовсім нехолодно"... Тобто мало того, що об’їдаються, та ще й вештаються по квартирах у трусах.

Дивно, що міністр не розповів, як звикли ходити по квартирах українки...

А після фантазій на тему опалювального стриптизу міністр взагалі загубив береги й оголосив голим, голодним і замерзлим співгромадянам, що на дві пенсії, які з панського плеча кидає держава за фактом смерті, поховати людину неможливо. І пояснив електорату, що ховати літніх українців мають їхні діти, не розраховуючи на допомогу держави.

Креативу в цьому чиновницькому піар-нафталіні, щоправда, небагато, оскільки діти ховають літніх батьків уже протягом кількох тисячоліть.

Чому міністр Рева не пояснив, хто повинен ховати, скажімо, бездітних літніх українців, а, головне — на якого біса українцям потрібна така держава? І це питання до міністра Реви. А вже разом і до його багаторічного начальника прем'єра Гройсмана, і до президента Порошенка.

Нехай, до речі, спробують пояснити страйк в одному з київських моргів. Де співробітники посміли відмовитися від роботи без гарячої води й опалення. Тобто відмовляються і робити розтини, і видавати родичам тіла померлих… Чогось схожого за 26 років новітньої історії України по обидві сторони Дніпра ще не бачили.

До чого ще зможе довести нинішня влада громадян України й у якій саме сфері, залишається тільки гадати. Бо ж саме цю ситуацію міністр-політрук Рева поки ще не прокоментував...

Андрій Капустін

 

Джерело:
До списку новин