загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Хай сонце і вітер трішки попрацюють»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсіонер із Рівненщини облаштував на своєму подвір’ї міні-електростанцію. Жовто-блакитний вітряк на десятиметровій вишці та сонячна панель на будинку. Завдяки такій конструкції вдома у Петра Тимощука є і світло, і гаряча вода, і опалення в холодну пору. Пенсіонер із села Грабів, що на Рівненщині,  змайстрував таку міні-електростанцію самотужки. Працював над нею упродовж року. Тепер йому не потрібно оплачувати рахунки за комунальні послуги. Адже електрикою його будинок забезпечує сонце та вітер. Чоловік переконує, щоб зробити такий вітряк — спеціальної освіти не потрібно. Достатньо умілих рук. Своїм досвідом Петро Тимощук охоче ділиться з іншими.

«У нас є невеликий будиночок у селі неподалік Рівного. Почалося все з того, що потрібно було подумати, як забезпечити його теплом та світлом. А при таких пенсіях, як у нас із дружиною, це не дуже просто. Тому й вирішив використати природні ресурси — сонце і вітер. Хай би на мене попрацювали, наскільки це можливо», — розповідає Петро Тимощук.

Загальну ідею чоловік «підглянув» в інтернеті. Але вирішив зробити по-своєму. Поставив на подвір’ї десятиметрову вишку, яку називає «щоглою». Там розмістив майданчик, на якому кріпиться вал на підшипниках. Із одного боку — лопаті і велосипедне колесо, з іншого — гальмівний барабанчик від мотоцикла, а зверху — «вітрило», яке у випадку сильного вітру зупиняє вітряк.

«Я шукав складові, які могли знадобитися для конструкції, серед металолому. Купив тільки генератор для вітряка, сонячну панель і реле, — пояснює майстер. — Коли з’явився струм, почав думати про опалення будинку. Я поставив два пласкі колектори, які зробив сам,  і один із вакуумних трубок».

Загалом конструкція заряджає три генератори. Тепер за будь-якої погоди — і коли сонячно, але тихо, і коли є вітер, але похмуро, — у будинку є світло, гаряча вода, а за потреби і опалення. Щоправда, пристрої в будинку розраховані на 12 вольт. Крім того, господарі використовують діодні лампи — вони значно економніші. Загалом же електроенергії вистачає і на невеликий холодильник, і на те, щоб телевізор хоч усю ніч дивитися, запевняє чоловік.

«А на веранді у мене — система управління. Це своєрідний пульт. А як же інакше? Керувати конструкцією треба. А там всі показники, амперметр, вольтметр, загальний стан заряду батареї. Тобто я бачу, що робиться. На опаленні так само є терморегулятор», — пояснює Петро Тимощук.

Тепер пенсіонер каже, що якби були зайві гроші, можна й мобільний додаток до системи розробити — щоб стежити за всім на відстані. Та поки що це лише мрії.

А щоб змайструвати таку домашню міні-електростанцію, спеціальної освіти не потрібно, достатньо і середньої, каже Петро Тимощук. Сам він музикант за покликанням, досі керує фольклорним гуртом. Але майструвати любить і вміє. Так, чоловік власноруч зробив тракторця, який дуже допомагає в господарстві.

Тим часом із вітряком все доволі просто, переконує пенсіонер. Треба лише продумати конструкцію, і якщо правильно «руки ростуть», то труднощів не виникне.

«Люди бачать вітряк, підходять, запитують, радяться. Це простий варіант і доволі ефективний Але є свої нюанси. Так, мої знайомі зробили вітряк. Але були безвітряні дні, тож батарея повністю розрядилася. В результаті в будинку зник струм. Тому я всім наголошую, що вітряк потрібно встановлювати в парі з сонячною панеллю. Тоді за будь-якої погоди електрика буде, — розповідає Петро Тимощук. — Взагалі ж я всім охочим розповідаю про свою конструкцію. Адже таких, як я, які живуть на пенсію, в Україні багато. Тож це може стати у пригоді».

Тетяна ІЛЬНИЦЬКА, Рівне

Джерело:
До списку новин